Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Referendumul din Egipt confirma sustinerea populatiei pentru schimbarea Constitutiei; Proiectul centralei nucleare Belene din Bulgaria ramane in picioare; Ambasadorul SUA in Mexic a demisionat din cauza dezvaluirilor WikiLeaks; Alegeri prezidentiale in Haiti

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Proiectul centralei nucleare Belene ramane in picioare. Premierul bulgar Boyko Borisov a declarat duminica seara ca tara sa nu renunta la proiectul Belene, construirea celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria. Declaratia vine in ciuda faptului ca discutiile de saptamana trecuta dintre cele doua parti implicate in proiect, Bulgaria si Rusia, nu au reusit sa se puna de acord cu pretul contructiei pentru Belene. In timp ce Rusia doreste 6,3 miliare de euro, Bulgaria nu este dispusa sa acorde mai mult de 5 miliarde. In urma acestor discutii si ministrul bulgar al economiei si energiei a declarat ca echipamentele deja construite de rusi pentru Belene ar putea fi folosite pentru construirea reactorului 7 la centrala de la Kozlodui, iar pentru noua centrala se poate gasi o alta solutie. Declaratia a starnit zvonuri potrivit carora o companie chineza doreste sa ia proiectul Belene din mainile rusilor, scrie Novinite.

Yemen: Presedintele Saleh a demis Guvernul / Secretarul General ONU: „Nu aceasta este solutia”. Presedintele yemenit Ali Abdullah Saleh, contestat prin proteste de strada de aproape doua luni, a demis duminica Guvernul, a anuntat agentia oficiala de stiri Saba. Decizia vine in urma miscarilor de protest de vineri in care 52 de persoane au fost ucise, iar alte 126 ranite. Protestatarii au cerut demisia presedintelui Saleh, iar fortele de ordine au intervenit violent impotriva acestora. Secretarul General al ONU Ban Ki-moon a declarat ca demiterea Guvernului din Yemen de catre presedintele Ali Abdullah Saleh nu este o solutie pentru violenta care a ucis 52 de persoane. Ki-moon a adaugat ca nu aceasta este masura care satisface asteptarile poporului, ci inceperea unui dialog la nivel mondial, anunta AFP.

Referendumul din Egipt confirma sustinerea populatiei pentru schimbarea Constitutiei. Rezultatele oficiale ale referendumului din Egipt au aratat ca 77% dintre egiptenii care au votat doresc schimbarea Constitutiei, fapt care va permite organizarea rapida a alegerilor. Prezenta la vot a fost de 41.2%, un procent foarte mare comparativ cu prezenta din timpul fostului regim. Cele doua partide politice principale, Partidul National Democratic si Fratia Musulmana sustin propunerile schimbarii. Cu toate acestea militantii pro-democratie sunt nemultumiti de viitoarele schimbari, acestia dorind rescrierea integrala a Constitutiei. Tot ei sustin ca cele doua partide mari sunt singurele care vor avea de castigat de pe urma unor alegeri facute in graba, informeaza BBC.

Partidul lui Sarkozy cotat cu doar 16% in alegerile regionale din Franta. In primul tur al alegerilor regionale din Franta estimarile arata ca partidul lui Nicolas Sarkozy pierde teren in favoarea partidelor de opozitie. Al doilea tur de scrutin – cel decisiv, in urma caruia se vor desemna cei aproximativ 2000 de consilieri locali va avea loc pe 27 martie. Estimarile facute publice de postul tv LCI arata ca stanga Socialista detine 25% din voturi, partidul presedintelui Sarkozy, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP) 16%, iar partidul de dreapta Frontul National ar beneficia de 14% din sufragii. Potrivit oficialilor prezenta la vot a fost sub 50%. Aceste alegeri pregatesc terenul pentru prezidentialele de anul viitor pe care actualul presedinte si-a propus sa le castige. Un sondaj publicat de Le Parisien la inceputul lunii martie anunta ca Marine Le Pen, liderul Frontului National, formatiune de extrema dreapta din Franta, ar castiga turul intai al alegerilor prezidentiale, in fata lui Nicolas Sarkozy, scrie Reuters.

Ambasadorul SUA in Mexic a demisionat din cauza dezvaluirilor WikiLeaks. Ambasadorul american in Mexic Carlos Pascual a demisionat in urma unei scurgeri de informatii care a fost captata de WikiLeaks. Potrivit acesteia, Pascual ar fi declarat ca fortele de securitate mexicane sunt ineficiente in campania dusa impotriva cartelurilor de droguri. Hillary Clinton l-a laudat pe Pascual pentru munca depusa in Mexic de rezultatele careia ambele tari vor beneficia zeci de ani si a mentionat ca fostul ambasador a demisionat din proprie initiativa, dorind ca gestul sau sa intareasca relatiile americano-mexicane. Pascual este primul politician american ramas fara functie in urma unei scurgeri de informatii catre Wikileaks, anunta The Guardian.

Papa Benedict solicita liderilor politici si militari sa ii ajute pe cetatenii Libiei. Papa Benedict al XVI-lea a transmis duminica un apel important liderilor militari si politici prin care le cere asigurarea sigurantei cetatenilor libieni si accesul acestora la ajutor umanitar. Papa nu a facut nominalizari ale liderilor si in mod surprinzator, nici nu a cerut incheierea rapida a conflictlului din Libia, in ciuda faptului ca atat americanii, cat si europenii se afla in plin atac cu rachete. Desi cu doua saptamani in urma Papa deplangea soarta celor morti sau expusi pericolelor in Libia, dupa ce consiliul ONU a autorizat operatiunilie impotriva lui Gaddafi, Vaticanul nu a mai facut niciun fel de comentarii. Spre deosebire de Papa Benedict al XVI-lea, fostul suveran pontif Ioan Paul al II-lea a militat permanent pentru incetarea conflictelor atat in Bosnia, Iugoslavia cat si in Irak, luand atitudine impotriva deciziilor NATO, informeaza Fox News.

Alegeri prezidentiale in Haiti. Turul doi de scrutin al alegerilor prezidentiale din Haiti s-a desfasurat duminica avandu-i ca favoriti pe Mirlande Manigat, sotia fostului presedinte Leslie Manigat si pe cantaretul pop Michel Martelly. Rezultatele finale vor fi comunicate la jumatatea lunii aprilie. Viitorul presedinte are de infruntat o provocare uriasa: reconstruirea tarii devastate de cutremurul din ianuarie 2010. In acest moment peste 800.000 de oameni inca locuiesc in tabere de refugiati. Haiti s-a confruntat si cu o epidemiei de holera care sta sa reizbucneasca odata cu sosirea anotimpului ploios. Ajutoarele internationale depind de credibilitatea noului presedinte care trebuie sa fie capabil sa aduca stabilitate in tara si sa fie vazut de liderii straini ca un partener cu care se poate coopera, scrie BBC.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro