Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Rusia ar putea renunta la vizele pentru cetatenii straini; Spania a arestat patru suspecti ai gruparii ETA; Hugo Chavez: SUA exagereaza gravitatea situatiei din Libia pentru a justifica o invazie militara; Mii de oameni au participat la funeraliile fostului premier turc Erbakan

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Rusia ar putea renunta la vizele pentru cetatenii straini. Propunerea vine din partea Serviciului Federal de Securitate care a constatat ca in ultimii 3-4 ani a scazut mult numarul turistilor proveniti din UE. Autoritatile nu au reusit sa depisteze motivul acestei scaderi dar sunt de parere ca eliminarea vizelor va rezolva problema cel putin partial. In acest moment obtinerea vizei este ingreunata de procedurile birocratice, cetatenii straini plangandu-se din aceasta cauza. Ridicarea vizelor nu va creste riscul unor atacuri teroriste pentru ca nici in prezent procedurile de acordare a vizei nu pot descoperi motivul real pentru care o persoana doreste accesul in Rusia, scrie Ria Novosti.

Radio Vatican va plati daune oraselului Cesano pentru radiatiile electromagnetice. Curtea Suprema de Jutitie a Italiei a hotarat ca Radio Vatican datoreaza compensatii materiale unui mic orasel din apropierea Romei. In anul 2001 s-a stabilit ca radiatiile electromagnetice produse de emitatoarele Radio Vatican instalate langa Cesano depasesc limita legala. Din acel moment postul radio a oprit semnalul si radiatiile. O autoritate din domeniul sanitar a facut public un raport conform caruia copiii din zona afectata sunt de sase ori mai expusi riscului de a dezvolta o forma de leucemie decat copiii din alte zone. Reprezentantii Radio Vatican s-au declarat dezamagiti de decizia Curtii, sustinand ca rapoartele medicale nu au stabilit o legatura directa intre undele electromagnetice si dezvoltarea unor afectiuni maligne. Radio Vatican functioneaza din anul 1931 si emite in 61 de tari si 47 de limbi, anunta The Independent.

Spania a arestat patru suspecti ai gruparii ETA. Politia spaniola a retinut marti patru persoane suspectate de apartenenta la gruparea separatista basca ETA. Arestarile s-au produs in urma unei razii in nordul provinciei Vizcaya ce a dus si la confiscarea a peste 200 de kilograme de explozibil si materiale pentru constituirea bombelor. In luna ianuarie ETA a anuntat incetarea focului pe o perioada nelimitata, insa guvernul doreste eliminarea gruparii. Prin arestarea suspectilor si confiscarea materialelor explozive guvernul isi justifica pozitia incercand sa demonstreze ca ETA nu a renuntat la lupta definitiv. Din anul 1960 si pana in prezent ETA a ucis peste 820 de oameni in incercarea constituirii Statului Basc localizat in zona cuprinsa intre nordul Spaniei si sud-vestul Frantei. ETA este considerata o grupare terorista de catre Spania, Uniunea Europeana si SUA, informeaza Fox News.

Hugo Chavez: SUA exagereaza gravitatea situatiei din Libia pentru a justifica o invazie militara. Statele Unite ofera o imagine exagerata si distorsionata a situatiei din Libia, afectata de revolte impotriva regimului, pentru a justifica o invazie militara, a declarat presedintele venezuelean Hugo Chavez, potrivit presei de stat. „Sa nu ne lasam amagiti de tobele care vestesc razboiul, pentru ca Statele Unite sunt sigur ca exagereaza si distorsioneaza lucrurile, pentru a justifica o invazie”, a declarat Chavez. El a propus apoi trimiterea in Libia a unei comisii internationale cu rol de mediere, care sa contribuie la gasirea unei solutii pasnice la revoltele din tara nord-africana. Chavez si Kaddafi au o relatie foarte stransa, in special datorita opozitiei lor comune fata de influenta globala a Statelor Unite, scrie CNN.

ONU cere evacuarea urgenta a miilor de persoane care vor sa plece din Libia. Organizatia Natiunilor Unite a lansat marti un apel catre comunitatea internationala pentru evacuarea masiva a zecilor de mii de persoane care vor sa paraseasca Libia. Acestia asteapta in partea libiana a frontierei cu Tunisia sa poata intra in aceasta tara. Situatia de la granita dintre Libia si Tunisia a atins nivelul critic dupa trecerea a peste 70.000 de persoane fugite dupa evenimentele din 20 februarie. Circa 40.000 de oameni, inclusiv egipteni, asteapta in prezent sa paraseasca Libia. ONU a anuntat ca dupa consultari cu Tunisia si Egipt s-a stabilit un program comun de evacuare, care are ca scop imbunatatirea semnificativa a eforturilor de la granita Libiei. Organizatia a cerut comunitatii internationale sprijin urgent constand in mijloace financiare si logistice, aeronave si personal specializat. Politistii de frontiera tunisieni au tras focuri in aer pentru a incerca sa controleze multimile de oameni care se inghesuiau pentru a trece granita si a scapa de violentele din Libia. Vamesii lasau oamenii, in mare parte straini care lucrau in Libia, sa treaca frontiera la Ras Jdir, insa nu reuseau sa le proceseze datele suficient de repede pentru a face fata numarului mare. Multimea a fost impinsa intr-un zid care delimiteaza zona tampon dintre cele doua state. Din cand in cand, garzile deschideau o poarta de metal pentru a permite accesul unui grup de oameni, anunta AFP.

Mii de oameni au participat la funeraliile fostului premier turc Erbakan. Mii de oameni s-au adunat marti la moscheia Fatih din Istambul pentru a participa funeraliile lui Necmettin Erbakan, primul-ministru islamic al Turciei decedat duminica. Erbakan s-a aflat in fruntea executivului numai un an, fiind dat jos de armata in 1997. Partidul Islamic pentru Bunastare, formatiunea condusa de fostul prim-ministru, a fost scoas din viata politica in anul 1998, iar Erbakan a primit interdictie de a participa la viata politica timp de 5 ani pentru nerespectarea constitutiei. Cu toate acestea Erbakan care s-a stins la varsta de 84 ani a fost mentorul multor personalitati politice aflate astazi la conducerea Turciei, inclusiv al presedintelui Abdullah Gul si al premierului Recep Tayyip Erdogan, informeaza BBC.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro