Presa in Diagonala: Rusia si NATO participa la primul exercitiu aerian comun; Bahrain-ul pune capat starii de urgenta si promite reforme politice
Rusia si NATO participa la primul exercitiu aerian comun. Avioane de lupta apartinand Rusiei si Aliantei Nord-Atlantice vor participa la primul exercitiu aerian comun, saptamana viitoare. In timpul evenimentului numit „Vigilant Skies 2011”, care va avea loc in perioada 6-9 iunie, vor fi efectuate zboruri deasupra Poloniei si a Marii Negre, scrie The Telegraph. Pe data de 7 iunie, doua aeronave poloneze F-16 vor intercepta un avion – care va decola din Cracovia, incredintand apoi misiunea aeronavelor rusesti de tip Suhoi, care vor ghida avionul pe aeroportul din Malbork, in nordul Poloniei. A doua zi, deasupra Marii Negre, trei avioane F-16 apartinand Turciei si doua aeronave Suhoi vor intercepta un alt avion, care va devia de la planul initial de zbor. Manevrele vor fi coordonate de la doua centre, de la Varsovia si de la Moscova. Citeste integral.
Bahrain-ul pune capat starii de urgenta si promite reforme politice. La unsprezece saptamani dupa ce a solicitat interventia trupelor straine pentru a inabusi o revolta anti-guvernamentala, autoritatile din Bahrain au anuntat ca vor pune capat starii de urgenta, invitandu-si adversarii sa se alature discutiilor privind reforma politica. „Incercam sa atragem atentia asupra necesitatii de a mentine legea si ordinea, impreuna cu dorinta de libertate,” a spus Printul Salman bin Hamad al-Khalifa, intr-un comunicat publicat de agentia de stiri din Bahrain si preluat de catre publicatia americana The Washington Post.
China le interzice soldatilor accesul la retelele de socializare online. Armata chineza a emis un aviz adresat celor doua milioane de soldati, avertizand ca „va pune in aplicare cu strictete” o interdictie in ceea ce priveste accesul acestora la platformele de micro-blogging si la retetele de socializare si de matrimoniale online, in scopul de a „proteja secretele militare, puritatea si solidaritatea armatei”, scrie The Telegraph. Potrivit ziarului oficial al armatei chineze, „The People’s Liberation Daily”, „simpla inregistrare pe astfel de site-uri, insotita de publicarea detaliilor de contact, ar da indicii despre localizarea bazelor militare ale Chinei”. Ziarul avertizeaza ca detaliile publicate pe internet ar putea fi folosite de catre „agentiile inamice care se ocupa cu colectarea informatiilor”. „Odata ce iti expui identitatea militara, devii tinta spionilor online, care pot obtine infromatii militare prin diverse tehnologii avansate”, explica un avocat din Beijing, citat de catre „The People’s Liberation Daily”. Citeste integral.
Sudanul de Nord si cel de Sud s-au pus de-acord in privinta unei zone de frontiera demilitarizate. Nord-sudanezii si sud-sudanezii au convenit sa instituie o zona demilitarizata patrulata in comun, la frontiera dintre cele doua parti, in contextul in care sudicii se pregatesc sa-si declare independenta in luna iulie, potrivit Uniunii Africane. Un astfel de „tampon” ar putea reduce sansele unei ciocniri accidentale intre nordici si sudici. Punerea in aplicare a masurii depinde insa de acordul asupra demarcarii frontierei. Masura ar putea fi, de asemenea, perturbata si de alte probleme nerezolvate, cum ar fi stabilirea drepturilor asupra petrolului intre nord si sud, scrie The Washington Post.
Raport SUA: Bilantul cutremurului din Haiti, exagerat. Un raport al guvernului american sugereaza ca in urma cutremurului din Haiti si-au pierdut viata 46.000 – 85.000 de oameni, cu mult sub cifra oficiala de 316.000. Raportul contesta, de asemenea, cifrele oficiale referitoare la persoanele ramase fara adapost, scrie The Telegraph. Raportul realizat de catre Agentia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internationala nu a fost facut public deocamdata, insa agentia de stiri Associated Press a intrat in posesia unei copii. Agentia pentru Dezvoltare Internationala a declarat ca a descoperit unele inconsistente in raport si ca, pana la lamurirea acestora, raportul nu va fi facut public. Autoritatile haitiene au declarat ca nu au vazut raportul si ca isi mentin cifrele oficiale pe care le-au lansat anul trecut. Raportul bazat pe o esantionare statistica realizata in capitala haitiana Port-au-Prince, estimeaza ca, in urma cutremurului, au ramas fara adapost 895.000 de oameni, dintre care nu mai mult de 375.000 traiesc inca in taberele special amenajate pentru refugiati. Potrivit cifrelor furnizate de catre Organizatia Internationala pentru Migratie a Natiunilor Unite, 1,5 milioane de oameni au ramas fara adapost imediat dupa cutremur, iar problema locuintelor nu a fost rezolvata inca pentru 680.000 de haitieni. Citeste integral.
Hosni Mubarak va fi judecat in august. Procesul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, acuzat de coruptie, abuz de putere si reprimarea violenta a demonstratiilor care au dus la inlaturarea sa, va incepe pe data de 3 august. Daca va fi gasit vinovat, Mubarak risca pedeapsa cu moartea. Doi dintre fiii acestuia vor fi, de asemenea, judecati in baza acuzatiilor de coruptie, potrivit unor surse din cadrul tribunalului egiptean, citate de publicatia americana The Washington Post. Data aleasa pentru inceperea procesului sugereaza ca liderii militari care asigura interimatul in Egipt doresc ca fostul presedinte sa apara in fata justitiei inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale programate pentru luna octombrie a acestui an. Potrivit informatiilor publicate de „Middle East News Agency” si preluate de publicatia britanica The Guardian, data procesului a fost stabilita de catre seful Curtii de Apel egiptene, Omar Abdel-Aziz. Momentan nu se cunoaste unde va avea loc procesul. Citeste integral.
Ratko Mladic, inchis la Scheveningen. Vezi cum arata celula sa si cine sunt ceilalti „locatari” ai inchisorii. Ratko Mladic va aparea vineri dimineata in fata Tribunalului de la Haga. Pana atunci insa, el se alatura fostilor dictatori acuzati de genocid, liderilor militari si ucigasilor in serie, gazduiti de inchisoarea Scheveningen. Reuters descrie facilitatile pe care le pune la dispozitie centrul de detentie. Situat intr-o suburbie a orasului Haga, la aproximativ doi kilometri de plaja, centrul de detentie Scheveningen il gazduieste deja pe fostul lider militar al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic, al carui proces este in curs de desfasurare. Complexul este construit langa o veche inchisoare in care nazistii au intemnitat luptatori ai rezistentei olandeze. Vezi aici cum arata centrul de detentie si rasfoieste o fotogalerie cu ceilalti detinuti de la Scheveningen.