Presa in diagonala: Si la Olimpiada de la Sydney s-a facut playback; Rusia avertizeaza ca va raspunde la "agresiune"; Italia va plati Libiei despagubiri in valoare de 5 miliarde de dolari, iar in Mexic s-a organizat un miting de protest impotriva violentei
Italia va plati Libiei despagubiri in valoare de 5 miliarde de dolari. Ministrul de externe libian a declarat, sambata, ca Italia a acceptat sa plateasca Libiei despagubiri in valoare de 5 miliarde de dolari pentru perioada coloniala. Aceasta suma va fi folosita pentru proiecte de infrastructura, burse scolare si pensii pentru veteranii din Al Doilea Razboi Mondial. Silvio Berlusconi a declarat ca acest acord reprezinta o recunoastere a greselilor facute de italieni fata de libieni in perioada coloniala, scrie The New York Times. Libia a fost sub ocupatie italiana timp de 32 de ani, intre 1911-1943.
Miting de protest impotriva violentei in Mexic. Sute de mii de oameni au protestat in toate cele 32 de state mexicane, sambata, impotriva unui val de crime si rapiri care au avut loc in ultima perioada. Doar in piata Zocalo din capitala s-au strans 150,000 de oameni. Majoritatea acestora erau imbracati in alb si marsaluiau in liniste, tinand lumanari aprinse in mana. Cel putin 2,700 de oameni au fost ucisi si 300 rapiti anul acesta. In plus, saptamana trecuta au fost gasite mai mult de zece trupuri decapitate in peninsula Yucatan, relateaza BBC.
Rusia avertizeaza ca va raspunde la „agresiune”. Liderul de la Kremlin, Dimitri Medvedev, a declarat ca Rusia nu doreste o confruntare cu Occidentul, insa este pregatita sa raspunda in cazul in care este atacata. Aceasta declaratie a fost facuta duminica, cu doar o zi inainte de intalnirea liderilor Uniunii Europene, care trebuie sa dea un raspuns in privinta implicarii Moscovei in conflictul din Georgia. Prim-ministrul britanic Gordon Brown a declarat ca va face presiuni asupra celorlati lideri UE sa revizuiasca relatiile cu Rusia, scrie Reuters.
Taiwanezii nu doresc apropierea de China. Sute de mii de oameni au protestat, sambata, pe strazile Taipeiului, impotriva eforturilor presedintelui de a imbunatati relatiile cu China. Oamenii considera ca eforturile lui Ma Ying-jeou de a revigora economia Taiwanului cu ajutorul Chinei reprezinta o amenintare a suveranitatii tariii. Potrivit datelor politiei, la protest au luat parte in jur de 40,000 de persoane, noteaza USA Today.
Criza politica din Thailanda se agraveaza. Criza politica din Thailanda a intrat intr-o faza mai delicata, duminica, o data cu iesirea in strada si a sustinatorilor guvernului. Pe de alta parte, protestatarii impotriva guvernului au ocupat sediul acestuia de aproape o saptamana. Parlamentul a convocat o sedinta de urgenta, duminica, insa sunt putine sanse ca aceasta sa aduca solutionarea conflictului. Protestele impotriva guvernului sunt conduse de Alianta Poporului pentru democratie, un grup care este sceptic in privinta sistemului electoral si a democratiei, in general, din Tailanda, relateaza International Herald Tribune.
Si la Olimpiada de la Sydney s-a facut playback. Se pare ca, atunci cand a pus o fetita fotogenica sa faca playback la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing, China a urmat exemplul Australiei. Orchestra Simfonica din Sydney a recunoscut ca emotionantul concert de la Olimpiada din 2000 fusese inregistrat in avans. In plus, cateva parti din concert nici nu au fost inregistrate de Orchestra Simfonica din Sydney, ci de cea din Melbourne. Directorul orchestrei din Sydney, Libby Christie, a declarat ca organizatorii nu au acceptat un spectacol live pentru ca nu vroiau sa lase nimic „la voia intamplarii”, sustine The Independent.