Presa in Diagonala: Siria face extercitii militare cu munitie reala pentru testarea capacitatii de lupta; Benjamin Netanyahu promite continuarea luptei impotriva extremismului; Congresul SUA voteaza reducerea taxelor pe salarii; Vladimir Putin si-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidentiale din Rusia
Vladimir Putin si-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidentiale din Rusia. Comisia Electorala Centrala din Rusia a inregistrat marti candidatura actualului premier Vladimir Putin pentru alegerile prezidentiale din 4 martie 2012. Putin este primul candidat inregistrat de CEC, inregistrarea candidaturii fiind valabila numai dupa ce solicitantul strange 2 milioane de semnaturi in favoarea sa. Secretarul CEC Nikolay Konkin a declarat ca premierul nu este nevoit sa isi paraseasca mandatul in timpul campaniei electorale, intrucat nu exista impedimente de acest fel pentru candidati. Alaturi de Putin sunt asteptati in cursa electorala liderii celor mai importante partide rusesti: Sergei Mironov, Vladimir Zhirinovsky, Zyuganov sau Yavlinsky. Pe langa ei si-au anuntat intentia de participare si mai multi candidati independenti intre care Viktor Cherepkov, Dimitry Mezentsev, Svetlana Piunova sau Mikhail Prokhorov, scrie Ria Novosti.
Siria face extercitii militare cu munitie reala pentru testarea capacitatii de lupta. Armata siriana a facut marti manevre militare cu munitie reala pe apa si in aer pentru a testa capabilitatile de lupta impotriva „oricui ne ataca pe teritoriul tarii noastre”, au anuntat autoritatile. Exercitii militare au fost facute si la inceputul lunii decembrie. Analistii sirieni sunt de parere ca toata tevatura de marti reprezinta un spectacol de forta care are ca scop intimidare adversarilor. Ministrul apararii din Israel, Ehud Barak crede ca tot showul militar arata mai degraba frica si situatia dificila in care Siria se afla, anunta AFP.
Premierul Mariano Rajoy a primit votul Parlamentului spaniol. Liderul conservatorilor Mariano Rajoy a castigat votul de incredere al Parlamentului spaniol dupa doua zile de dezbatere. Noul premier va depune juramantul miercuri si va incerca sa scoata Spania din criza economica. Parlamentarii au votat 187 in favoarea acestuia si 149 impotriva, intre acestia numarandu-se si Partidul Socialist care a pierdut alegerile de luna trecuta in favoarea partidului lui Rajoy. Presedintele SUA Barack Obama l-a felicitat pe Mariano Rajoy si a afirmat inca o data suportul tarii sale pentru programul de reforme cu care acesta a sosit la putere. In prezent Spania are 5 milioane de someri si atinge o rata a somajului de 21%, iar in randul tinerilor de 45%. Rajoy a promis in cadrul strategiei sale de salvare a Spaniei ca prioritatea o va reprezenta crearea locurilor de munca, informeaza CNN.
Benjamin Netanyahu promite continuarea luptei impotriva extremismului. In cadrul ceremoniei aprinderii primei lumanari de Hanukkah, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca tara sa nu va tolera niciun fel de atacuri la adresa soldatilor, politiei sau moscheelor. In ultima vreme un val de atacuri anti-arabe comise de extremisti zguduie West Bankul. Ehud Barak ministrul apararii prezent si el la aceeasi ceremonie a adaugat ca 99% din colonistii din West Bank respecta legea si misiunea sa este de a asigura securitatea atat a israelienilor cat si a palestinienilor aflati sub controlul Israelului, scrie AFP.
Congresul SUA voteaza reducerea taxelor pe salarii. Camera Reprezentantilor din SUA a respins un plan de suspendare pe termen scurt a taxelor pe salariu. Republicanii au cerut negocieri imediate cu Senatul pentru extinderea pentru un an a masurii. Fara o intelegere rapida taxele pe salarii vor creste din luna ianuarie afectand 160 milioane de lucratori. Presedintele Barack Obama a declarat ca isi amana vacanta in Hawai pe care o planuia alaturi de familie pana cand se va gasi o solutie in problema taxelor pe salarii, anunta BBC.
Guvernul francez nu a autorizat contractul pentru servicii de spionaj din Libia. Guvernul francez a declarat marti ca niciodata nu i s-a cerut sa autorizeze vanzarea de servicii si echipamente pentru monitorizarea internetului catre Libia lui Muammar Gaddafi si Siria lui Bashar al-Assad. Ministrul apararii Gerard Longuet declara totodata ca nicio comisie interministeriala pentru exportarea materialelor de razboi nu a fost solicitata sa dea avizul pentru o asemenea vanzarea de servicii. Compania Amesys cu sediul central in sud-estul Frantei, specializata in sisteme de securitate, care a fost achizitionata in ianuarie 2010 de catre compania Bull, a incheiat in 2007 un contract cu autoritatile libiene pentru furnizare de tehnologie pentru interceptarea comunicatiilor, procesarea datelor si analiza lor. Cazul a devenit public in august 2011 cand Wall Street Journal a scris despre sistemul de analiza a traficului de internet implementat de catre Amesys la centrul de monitorizare din Tripoli. Acest sistem permitea controlarea mesajelor transmise pe internet. Amesys a recunoscut in septembrie 2011 ca lucra pentru regimul Gaddafi pe partea de conexiuni de internet si analiza materialului, iar contractul incheiat cu executivul de la Tripoli s-a semnat in contextul unei apropieri diplomatice cu Libia, informeaza AFP.