Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Statele Unite anunta aplicarea unor noi sanctiuni Siriei; Rusia: Rezolutia Senatului American privind problema Georgiei este doar o lovitura de presa; Venezuela ar putea elibera 40% dintre detinuti; Armata egipteana a evacuat fortat Piata Tahrir din Cairo

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Armata egipteana a evacuat fortat Piata Tahrir din Cairo. Armata egipteana a actionat la Cairo in piata Tahrir pentru evacuarea sutelor de demonstranti care ramasesera in piata pentru a solicita implementarea mai rapida a reformelor democratice. Gruparea din piata Tahrir care poarta numele de „6 Aprilie”se afla pe pozitii de mai multe saptamani. Cea mai mare parte a demonstrantilor s-a retras din piata duminica, suspendand manifestatiile in perioada Ramadanului, care a inceput luni. Martorii au semanalat si faptul ca au fost trase cateva focuri de arma in timp ce trupele si masinile armatei actionau pentru evacuare. O parte dintre cei aflati in piata au fost arestati, dar numarul acestora nu se cunoaste. Noul cabinet de la Cairo a anuntat pe pagina sa din cadrul unei retele sociale ca cetatenii au salutat interventia armatei. Actiunea armata de luni are loc cu doua zile inaintea inceperii procesului impotriva lui Hosni Mubarak acuzat printre altele ca ar fi ordonat armatei sa traga in populatie, scrie Reuters.

Statele Unite anunta aplicarea unor noi sanctiuni Siriei. SUA doreste sa aplice noi sanctiuni Siriei si isi indreapta sperantele catre Consiliul ONU care ar trenui sa transmita un semnal puternic si sa ceara incetarea imediata a conflictului. Consilului de Securitate ONU s-a intrunit luni pentru a discuta asupra crizei siriene. Sanctiunile americane impotriva regimului Assad se refera in special la petrol si gaze. Duminica, trupele armatei siriene au descins in cateva orase rebele ucigand 139 de persoane, anunta AFP.

Premierul turc Erdogan a demarat discutiile pentru numirea noilor sefi militari. Guvernul turc a demarat discutiile pentru numirea unor noi comandanti ai armatei din randul civililor. Premierul Recep Tayyip Erdogan a convocat o intalnire de patru zile in care sa se decida asupra persoanelor vizate pentru acordarea functiilor militare. Aceste hotarari urmeaza demisiei de saptamana trecuta a sefilor fortelor armate, navale si aeriene. Oficialii au fost indignati de arestarile facute in randul ofiterilor superiori acuzati de complot in vederea rasturnarii actualului guvern in controversa „Sledgehammer”. Acesta este o presupusa lovitura de stat care ar fi cuprins bombardarea moscheilor si provocarea unor tensiuni cu Grecia pentru a crea haos si a justifica preluarea puterii de catre armata. Intre cele peste 200 de cadre ale armatei arestate pentru presupusa implicare in afacerea „Sledgehammer” se numara si 17 generali si amirali. Dintre acestia 28 de militari vor fi implicati intr-un proces incepand de luna viitoare. Inculpatii pledeaza nevinovati si sustin ca presupusa lovitura de stat era doar un scenariu teoretic, un exercitiu care sa ii ajute si sa ii invete cum sa reactioneze in cazul in care asemenea crize politice s-ar intampla in Turcia, informeaza BBC.

Rusia: Rezolutia Senatului American privind problema Georgiei este doar o lovitura de presa. Senatul American a adoptat prin vot unanim o rezolutie in data de 29 iulie prin care ii solicita Rusiei sa respecte integritarea teritoriala a Georgiei si sa isi retraga fortele de ocupatie din Abhazia si Osetia de Sud. Reactia Rusiei a venit luni prin vocea purtatorului de cuvant al Ministrului de Externe. Potrivit acestuia, nu exista niciun temei legal sau de facto prin care sa se dovedeasca faptul ca Rusia a ocupat Abhazia si Osetia de Sud. Potrivit Rusiei, rezolutia este doar o lovitura media care insa incurajeaza sentimentele de razbunare ale Georgiei. Tensiunile dintre Rusia si Georgia au explodat in august 2008 cand fortele georgiene au atacat republica Osetia de Sud incercand sa o relipeasca tarii. Atunci a intervenit Rusia de partea Osetia de Sud obligand trupele georgiene sa se retraga. Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud si a inca unui stat desprins tot din Georgia, Abhazia, la doar doua saptamani de la incidentul amintit. Georgia considera inca cele doua regiuni ca facand parte din teritoriul ei suveran. Rezolutia Senatului American a fost primita cu bucurie de Georgia care vrea sa o aseze ca temelie pentru actiunile viitoare, scrie Ria Novosti.

Cuba: Munca voluntara instituita de Che Guevara va fi abandonata. Munca voluntara introdusa in Cuba la inceputul regimului lui Fidel Castro de catre Che Guevara va fi limitata de acum inainte la situatii exceptionale cauzate de dezastre naturale. Confederatia Muncitorilor Cubanezi a luat aceasta initiativa deoarece considera ca voluntariatul a servit cel mai adesea ascunderii metodelor ineficiente de lucru si proasta administrare. Intre reformele lansate in primavara acestui an de regimul Castro se afla si desfiintarea a peste un milion de locuri de munca din sectorul public in urmatorii cinci ani. Sindicalistii confederatiei considera ca in aceste conditii munca voluntara trebuie sa inceteze in forma actuala si sa fie invocata numai in cazul unor dezastre naturale, tehnologice sau sanitare, fenomene metrorologice extreme care sa justifice necesitatea voluntariatului. Munca voluntara a fost stabilita in anii ’60 de eroul revolutiei cubaneze Ernesto „Che” Guevara pentru a da impuls productiei interne si pentru a pune in aplicare valorile revolutiei. Conceptul s-a institutionalizat rapid transformandu-se intr-o mobilizare masiva si fortata catre agricultura sau catre alte domenii care nu erau productive din cauza costurilor ridicate. Saptamana trecuta autoritatile cubaneze au anuntat si incetarea mobilizarii studentilor care erau obligati sa presteze activitati agricole in perioada vacantelor, anunta AFP.

Venezuela ar putea elibera 40% dintre detinuti. Iris Varela – noul Ministru al Serviciilor Penitenciare din Venezuela – considera ca 40% dintre detinutii aflati in temnitele tarii sale nu isi justifica prezenta acolo. Potrivit lui Varela, eliberarea a 20.000 dintre cei 50.000 de puscariasi ar rezolva problema penitenciarelor suprapopulate. Ministrul sustine ca acestia nu reprezinta un pericol si ca pot plati pentru greselile facute si in interiorul societatii. Angajatii ministerului vor incepe saptamana aceasta trierea detinutilor in vederea selectarii celor ce vor fi eliberati si au dat asigurari ca cei periculosi nu vor fi lasati in libertate, informeaza CNN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro