Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Trei cutremure de peste 5 grade au avut loc pe coasta Honshu din Japonia; NASA amana lansarea rachetei spatiale Endeavor; Premierul italian Silvio Berlusconi este acuzat si de frauda fiscala; Germania va renunta complet la productia de energie nucleara pana in anul 2020

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Trei cutremure de peste 5 grade au avut loc pe coasta Honshu din Japonia. Trei cutremure de peste 5 grade au zguduit luni seara coasta insulei Honshu din nord-estul Japoniei, dintre care cel mai puternic a avut intensitatea de 5,3 grade. Epicentrele tuturor celor trei seisme au fost localizate in Oceanul Pacific, la aproape 100 kilometri de orasul Iwaki, prefectura Fukushima, la o adancime de 33 km. In aceasta zona, activitatea seismica dureaza de peste 20 de zile dupa devastatorul cutremur de 9 grade, ce a fost urmat de un tsunami, in data de 11 martie. Un nou bilant al victimelor consemneaza luni 12.259 morti confirmati, peste 15.300 persoane date disparute, in principal in zonele afectate puternic de valul seismic de peste zece metri, scrie AFP.

Suspectii atacului din 11 septembrie 2001, judecati la Guantanamo Bay. Oficialitatile americane au declarat ca Khalid Sheikh Mohammed, conducatorul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 impreuna cu inca patru persoane suspectate de participare in actiunea terorista vor fi judecate de o comisie militara la Guantanamo Bay. Presedintele Barack Obama dorea judecarea acestora intr-un tribunal civil din Statele Unite. Anuntul facut de Eric Holder, Procurorul General al SUA, este diametral opus fata de decizia luata de autoritati in noiembrie 2009, cand se dorea judecarea lui Mohammed intr-un tribunal din apropierea World Trade Center. Decizia a fost primita cu bucurie de locuitorii din New York si de unii membrii ai Congresului, printre care si John McCain, candidat la alegerile prezidentiale din anul 2008, anunta Reuters.

Premierul italian Silvio Berlusconi este acuzat si de frauda fiscala. Noi acuzatii la adresa lui Silvio Berlusconi. Desi s-a confruntat cu numeroase acuzatii de-a lungul anilor, acestea faceau referire fie la perioada anterioara intrarii lui in politica fie la perioada in care acesta se afla in opozitie. Procurorul Fabio de Pasquale a declarat intr-un tribunal italian ca Berlusconi s-a sustras de la plata taxelor datorate statului si i-a pacalit pe actionarii companiei sale Mediaset inainte de intrarea in politica si dupa. Silvio Berlusconi neaga aceste acuzatii, informeaza The Guardian.

NASA amana lansarea rachetei spatiale Endeavor. NASA a amanat cu zece zile lansarea rachetei spatiale Endeavour pentru a nu deranja lansarea navei spatiale rusesti Progress. Amanarea a fost decisa in urma discutiilor cu Agentia Spatiala Rusa si cu celelalte agentii spatiale partenere. Naveta ruseasca de aprovizionare urmeaza sa fie lansata pe 27 aprilie, iar intoarcerea ei este programata pentru 29 aprilie. Dupa sosirea acesteia va fi lansata tot pe 29 aprilie si naveta spatiala pregatita de NASA. Ora exacta a lansarii navetei Endeavour va fi anuntata pe 19 aprilie. Endeavour va livra un detector de particule in valoare de 2 miliarde de dolari care va fi montat in exteriorul Statiei Spatiale Internationale, scrie Ria Novosti.

Germania va renunta complet la productia de energie nucleara pana in anul 2020. Guvernul german va renunta in totalitate la productia de energie nucleara pana in 2020, procesul urmand sa se deruleze gradual, a declarat, luni, secretarul de stat din Ministerul Mediului Juergen Becker. O renuntare treptata ar afecta profiturile marilor companii de utilitati RWE, E.ON, EnBW si Vattenfall cu sute de milioane de euro anual. Cancelarul german Angela Merkel a subliniat repetat ca o decizie privind energia nucleara nu a fost luata, guvernul urmand sa analizeze rapoartele a doua comisii separate, anunta Reuters.

Un grup de israelieni influenti doreste stabilirea pacii cu lumea araba. Un grup de israelieni intre care fostul sef al Mossadului, fostul sef al Shin Bet, serviciul israelian de informatii si unii militari doresc sa propuna o varianta pentru incheierea pacii cu lumea araba. Grupul crede ca initiativa lor se va bucura de popularitate si va reusi sa influenteze guvernul Israelului. Grupul poarta denumirea de Israeli Peace Initiative si a redactat un document in care se vorbeste de un stat Palestinian in apropiere de West Bank si Gaza, cu capitala in estul Ierusalimului; retragerea evreilor din Golan Heights, Siria; crearea unui mecanism regional de securitate sau crearea unor proiecte de cooperare economica. Danny Yatom, fostul sef al Mossadului, a declarat ca initiativa a fost inspirata de revoltele recente din tarile vecine Israelului si ca este timpul ca si vocea evreilor sa fie auzita de autoritati. Fostul sef al Shin Bet, Yaacov Perry, spune ca a transmis deja o copie a documentului catre premierul Benjamin Netanyahu care s-ar fi aratat nerabdator sa il studieze, informeaza New York Times.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro