Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Turcia va construi un aeroport pe o insula artificiala din Marea Neagra; Bosnia: Parliamentul nu a acordat votul de incredere premierului desemnat; Liga Araba sustine aderarea Palestinei la ONU; Kosovo nu va inceta dialogul cu Serbia

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Sudanul de Sud este cel mai nou membru ONU. Sudanul de Sud a fost primit in Organizatia Natiunilor Unite, devenind al 193-lea stat membru. Toti membrii Consiliului de Securitate ONU au votat unanim pentru acceptarea noului stat. Sudanul de Sud si-a declarat independenta in data de 9 iulie, dupa ce locuitorii sai au votat in cadrul unui referendum secesiunea fata de statul Sudan (aflat in nord). Noul Sudan a anunat si schimbarea monedei incepand de luna viitoare. Desi este extrem de bogat in zacaminte de petrol, Sudanul de Sud este una din zonele cele mai slab dezvoltate de pe glob. Doar 16% dintre femei stiu sa citeasca si sa scrie si exista foarte putine drumuri pavate, desi tara are o suprafata mai mare decat Spania si Portugalia la un loc. Independenta a sosit dupa zeci de ani de confilicte cu regiunea de nord in timpul carora si-au pierdut viata peste 1,5 milioane de oameni. Cele doua state, Sudan si Sudanul de Sud mai au de cooperat la stabilirea granitelor si la impartirea datoriei pe care o avea tara inainte de secesiune, scrie BBC.

Turcia va construi un aeroport pe o insula artificiala din Marea Neagra. Turcia va construi un aeroport pe o insula creata artificial in Marea Neagra, in apropierea oraselor Ordu si Giresun. Pentru crearea insulei se vor folosi 20 de milioane de tone de pamant si 9 milioane de tone de piatra care vor fi practic varsate in mare. Aeroportul va avea o pista lunga de 3 km si va costa 150 miliarde de dolari. Aeroportul ar trebui sa devina functional in anul 2014 si se presupune ca va fi tranzitat de 2,5 milioane de pasageri anual. Zona turca a Marii Negre este intens populata, dar este deservita in prezent de un singur aeroport in zona orasului Trabzon, anunta Novinite.

Ratko Mladic a anuntat ca va intra in greva foamei. Ratko Mladic a amenintat ca va intra in greva foamei si va refuza tratamentul medical daca Tribunalul de la Haga nu ii va aproba echipa de avocati. Tribunalul l-a acuzat pe fostul comanadant al armatei sarbilor bosniaci de genocid si crime impotriva umanitatii in timpul razboiului din Bosnia. Mladic este acuzat de infaptuirea masacrului de la Srebrenica in care au fost ucisi peste 8.000 de musulmani bosniaci. Mladic a solicitat in data de 23 iunie tribunalului sa aprobe echipa sa de avocati condusa de Alexander Mezyayev si de fostul judecator militar Milos Saljic. Tribunalul nu a luat inca o hotarare si doreste ca intre timp acesta sa fie aparat in proces de o echipa numita din oficiu. Ratko Mladic a fost arestat pe 26 mai 2011, dupa ce a stat ascuns timp de 16 ani si s-a declarat nevinovat la toate acuzatiile aduse, considerandu-le drept monstruoase si respingatoare, informeaza Ria Novosti.

Bosnia: Parliamentul nu a acordat votul de incredere premierului desemnat. Parlamentul Bosniei si Hertegovinei a respins pentru a doua oara premierul desemnat, croatul Slavo Kukic, datorita opozitiei politicienilor sarbi. De la alegeri au trecut deja noua luni si tara se afla intr-un impas politic. Guvernele anterioare au fost conduse de un musulman si de un sarb, de aceea urmatoarea guvernare ar reveni unui croat. Insa politicienii croati si sarbi considera ca legitimitatea candidatului nu sta in numele pe care il poarta. Presedentia tripartita a tarii are opt zile la dispozitie pentru o noua nominalizare la functia de premier, scrie AFP.

Liga Araba sustine aderarea Palestinei la ONU. Liga Araba sprijina planul Palestinei care incearca sa obtina statutul de membru deplin al ONU. Ministrii de externe ai statelor din Liga Araba s-au intalnit la Doha si au decis sa ia toate masurile necesare sustinerii Palestinei. Pentru ca negocierile cu Israelul sunt inghetate inca din anul 2008, palestinienii incearca sa obtina de la ONU recunoasterea statului lor aflat in zona West Bank, Gaza si Ierusalimul de est, teritorii acaparate de Israel in razboiul de 6 zile din 1967. Israelul s-a retras din Gaza in anul 2005, dar continua sa-i controleze granitele, spatiul aerian si teritoriul maritim. Israelul si SUA nu au lansat inca nicio reactie oficiala. Cu toate acestea SUA, unul dintre cele cinci state membre permanente ale ONU, a declarat ca isi va folosi dreptul de veto impotriva recunoasterii statului Palestina. O alta varianta pentru palestinieni ar fi solicitarea recunoasterii ca stat observator, fara a deveni membru cu drepturi depline, anunta The Guardian.

Kosovo nu va inceta dialogul cu Serbia. Premierul Hashim Thaci a respins joi solicitarea opozitiei de incetare a dialogului cu Serbia, dialog mediat de Uniunea Europeana. Thaci a reamintit opozitiei ca dialogul este o obligatie internationala pe care Parlamentul din Kosovo si-a asumat-o. In plus, dialogul este sprijinit de SUA si de UE. Parlamentul a dezbatut motiunea de stopare de discutiilor, dar aceasta a cazut la vot obtinand doar 37 de sufragii, Parlamentul din Kosovo avand 120 de membri. Serbia refuza recunoasterea statului Kosovo pe care il considera inca provincie a sa. Cu toate acestea, ea doreste statutul de tara candidata la intrarea in UE si din acest motiv este supusa presiunilor pentru acordarea de concesii catre Kosovo, informeaza AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro