Presa in Diagonala: Un soldat american a fost arestat pentru suspiciune de terorism; Procesul lui Hosni Mubarak va incepe saptamana viitoare in Egipt; Atac taliban in Afganistan soldat cu 20 de morti; Albert Gerard Koenders este noul sef al misiunii ONU din Coasta de Fildes
SUA si Coreea de Nord pregatesc reluarea dialogului pentru programul nuclear. SUA si Coreea de Nord au inceput discutiile preliminare din care America spera sa reiasa disponibilitatea Phenianului de a negocia programul sau nuclear. Dialogul inceput joi intre trimisul special american Stephen Bosworth si nord-coreeanul Kim Kye-Gwan, adjunct al Ministrului de Externe si negociator pe probleme nucleare va continua si cursul zilei de vineri. SUA este hotarata sa nu inceapa un dialog oficial cu Coreea de Nord pana cand aceasta nu va accepta sa-si implineasca promisiunile si sa faca pasi concreti pentru dezarmarea nucleara. Coreea de Nord a parasit discutiile despre dezarmarea nucleara – care aveau loc intre sase state alaturi de China, Japonia, Rusia, SUA si Coreea de Sud – dupa ce in 2009 a primit sanctiuni din partea Consiliului ONU pentru testele sale nucleare. In plus, Coreea de Nord testase in anul 2006 si dispozitive atomice. Cele sase state au semnat in 2005 o intelegere potrivit careia Coreea de Nord trebuia sa renunte la programul sau nuclear primind in schimb ajutor ecomonic si energetic si legaturi diplomatice cu SUA si Japonia, scrie Reuters.
Un soldat american a fost arestat pentru suspiciune de terorism. Un soldat american care a fost arestat in apropiere de baza militara Fort Hood din Texas detinea explozibil si literatura despre Jihad. Fort Hood a fost deja tinta unui atac in 2009, potrivit politiei americane. Soldatul al carui nume nu a fost facut public a fost retinut intr-un hotel din Killeen la mai putin de 2 km de baza militara. Desi politia din Killeen nu a comentat asupra celor gasite in camera de hotel pe motivul ca informatia este secreta, mai multe canale media au anuntat faptul ca explozibilul gasit in posesia soldatului ar fi ajuns pentru confectionarea a doua bombe. Barbatul arestat era cautat de serviciile secrete fiind implicat si intr-un caz de pornografie cu minori si parasise fara permisie baza militara Fort Campbell din Kentucky, anunta AFP.
Procesul lui Hosni Mubarak va incepe saptamana viitoare in Egipt. Procesul impotriva lui Hosni Mubarak va incepe la Cairo miercurea viitoare. Mubarak, fostul sau ministru de interne Habib El Adly si sase adjuncti ai acestuia pot primi pedeapsa capitala daca se va demonstra in proces ca au ordonat politiei sa traga asupra demonstrantilor. Fostul presedinte a negat acuzatiile. Un politist acuzat ca a impuscat protestatarii a fost deja condamnat la moarte in absenta. Potrivit Amnesty International, in timpul revoltei din Egipt au murit 840 de oameni, iar peste 6000 au fost raniti. Mubarak impreuna cu fiii sai Gamal si Alaa si un om de afaceri asociat familiei sunt judecati si intr-un proces de coruptie. Procesul se va desfasura sub protectie maxima si va fi televizat. Cei 11 inculpati implicati in cele doua procese vor aparea in fata justitiei inchisi intr-o cusca. Potrivit procurorilor, Mubarak sufera de depresie, stare de oboseala, tahicardie, tensiune scazuta, iar toate acestea pot duce la stari de lesin si cresc riscul unui infarct. Medicii care il trateaza au declarat ca pe 18 iulie Mubarak s-a aflat pentru scurt timp in coma, iar in prezent refuza sa manance. Starea de sanatate precara a fostului presedinte este si o consecinta a operatiei suferite anul trecut in urma aparitiei unui cancer la stomac, informeaza CNN.
Atac taliban in Afganistan soldat cu 20 de morti. Un atentat taliban comis joi in orasul Tirin Kot, provincia Uruzgan din Afganistan s-a soldat cu 20 de morti si 37 de raniti. Intre morti se afla zece copii si patru femei. Cel putin doi dintre atacatori au murit in atentat. Tinta atacului a fost cartierul general al politiei si autoritatile locale. Un elicopter NATO a ripostat impotriva teroristilor. Talibani au revendicat atacul si lovesc fara oprire: miercuri l-au asasinat pe sefului politiei din provinicia Lashkar Gah, iar joi au atacat locuinta guvernatorului regional al provinciei Logar, scrie Ria Novosti.
Eritreea a planuit un atentat cu bomba in timpul summitului Uniunii Africane din Etiopia. Potrivit unui nou raport ONU, Eritreea planuia un atac puternic asupra Uniunii Africane in timpul summitului desfasurat in Etiopia in luna ianuarie a acestui an. La momentul respectiv, Etiopia a dejucat planul tarii vecine, iar vestea s-a tranformat intr-un razboi al declaratiilor intre cele doua state. Planul Eritreei era sa detoneze o masina capcana in cartierul general al Uniunii Africane, Addis Abeba, la finele lunii ianuarie cand liderii celor 30 de state s-ar fi aflat in zona respectiva. Alte bombe ar fi trebuit sa explodeze la biroul primului ministru etiopian, la Hotelul Sheraton unde erau cazati sefii statelor participante la summit si intr-o piata unde se estima ca vor fi numeroase victime. Premierul etiopian Meles Zenawi si presedintele Eritreei Isiais Afewerki au fost aliati pe vremea cand luptau impreuna pentru eliberarea de sub ocupatie straina, relatiile deteriorandu-se in 1993 cand Eritreea si-a dobandit independenta de Etiopia. De atunci cele doua tari se afla in conflict deschis, anunta The Guardian.
Albert Gerard Koenders este noul sef al misiunii ONU din Coasta de Fildes. Secretarul general ONU Ban Ki-moon l-a desemnat pe noul sef al misiunii ONU in Coasta de Fildes in persoana olandezului Albert Gerard Koenders. Actualul sef, sud-coreeanul Choi Young-jin isi va incheia mandatul la data de 31 august 2011. Koenders a fost in perioada 2007-2010 Ministrul Dezvoltarii si Cooperari in Olanda. Coasta de Fildes se confrunta cu un conflict puternic cu peste 3000 de morti, cauzat de refuzul fostului presedinte Laurent Gbagbo de a accepta rezultatul alegerilor prezidentiale din noiembrie 2010 si pe noul presedinte ales Alassane Ouattara, informeaza AFP.