Sari direct la conținut

Presa internationala despre situatia din Japonia​

HotNews.ro
Situatia din Japonia, Foto: Colaj foto
Situatia din Japonia, Foto: Colaj foto

New York Times anunta ca marti dimineata o explozie puternica urmata de un incendiu a avut loc la reactorul 4 al centralei de la Fukushima. O echipa de tehnicieni au infruntat radiatiile si focul incercand sa opreasca topirea reactoarelor nucleare si inaintarea incendiilor catre zona de depozitare a uraniului.

Autoritatile au lansat marti seara ipoteza incercarii folosirii elicopterelor pentru degajarea de apa rece peste containerele supraincalzite pline cu uraniu. Situatia ramane tensionata la Fukushima in zona reactoarelor 4, 5 si 6 desi aceste reactoare nu se aflau in functiune in momentul cutremurului.​

Japonia se afla in pragul unei catastrofe nucleare dupa ce o noua explozie a avut loc la centrala Fukushima. In explozia de astazi a fost gaurit invelisul unui reactor, comustibilul nuclear luand contact cu atmosfera.

Premierul nipon a ordonat celor 140.000 oameni aflati pe o raza de 30 km in jurul centralei sa nu iasa din case. Norul incarcat cu radiatii inainteaza spre Tokyo, iar multi japonezi si-au parasit casele in timp ce altii isi fac provizii. Marti in Tokyo nivelul radiatiilor a depasit de 10 ori limita normala, relateaza Haaretz.

The Guardian scrie ca Japonia se afla in fata celei mai mari crize nucleare si impreuna cu ea intreaga lume. In urma exploziei de marti radiatiile au crescut la un nivel la care pun in pericol viata populatiei. Tehnicienii incearca sa raceasca reactoarele supraincalzite de incendiul ce a urmat exploziei. Restul personalului centralei a fost evacuat.

Autoritatile au cerut deja sprijin international pentru depasirea crizei nucleare. Toate cele 6 reactoare de la Fukushima se afla intr-o situatie dificila, autoritatile vor incerca racirea lor prin degajarea de apa din elicoptere.

Angajatii de la centrala nucleara Fukushima au fost evacuati marti din cauza unei noi explozii si a incendiului care a urmat. 50 de personae au ramas totusi in centrala incercand sa stinga focul.

Daca exploziile anterioare au distrus doar acoperisurile constructiilor ce adaposteau reactoarele, cea de astazi ar putea afecta insasi miezul reactorului dupa declaratiile Agentiei Internationale a Energiei Atomice. Incendiul a durat mai bine de doua ore si autoritatile spun ca pericolul nu a trecut inca, informeaza Washington Post.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro