Presa internationala despre Vaclav Havel: "S-a stins un lider moral de neinlocuit"
Fostul presedinte ceh Vaclav Havel, parintele „Revolutiei de catifea”, a incetat din viata in zorii zilei de duminica, la varsta de 75 de ani. Havel ar putea fi inmormantat vineri, dar decizia finala va fi luata, cel mai probabil, dupa o intalnire care va avea loc luni intre presedintele ceh Vaclav Klaus si vaduva lui Havel, Dagmar Havlova.
„Timid si optimist, politicos si incapatanat, Havel a petrecut 5 ani in temnitele comuniste si a trait doua decenii sub lupa securitatii. A fost timp de 14 ani presedinte, a scris 19 piese de teatru, a inspirat un film si un cantec, ramanand unul dintre scriitorii cei mai seducatori si nonconformisti ai generatiei sale. Intr-un cuvant a personificat sufletul natiunii cehe”, scrie New York Times.
„Dupa ciocnirile violente care au taiat avantul primaverii de la Praga din 1968, Havel a devenit din ce in ce mai implicat in lupta politica impotriva regimului dictatorial al comunismului cehoslovac. Implicarea sa in miscarea care a redactat Carta 77 in favoarea libertatii de exprimare i-a adus recunoastere internationala. Angajamentul sau pentru o rezistenta non-violenta a facut ca revolutia din Cehoslovacia sa fie una de catifea, adica fara varsare de sange. Acelasi angajament a facut ca separarea Cehoslovaciei trei ani mai tarziu in Cehia si Slovacia sa se faca tot in deplina pace”, anunta The Guardian.
„Havel, om de actiune si scriitor plin de umor si de aciditate, este o figura tragica. Dincolo de propria sa lupta el a continuat sa aiba indoieli. Este celebru atat in Cehoslovacia cat si la nivel international. Scriitor de piese de teatru, a reprezentat cazul extrem de rar in care un intelectual a ajuns sa detina puterea politica”, informeaza Le Figaro.
„Pentru Vaclav Havel si pentru concetatenii sai totul s-a schimbat in 1989 odata cu revolutia de catifea care a inlaturat regimul comunist din fruntea Cehoslovaciei. Toata planeta a urmarit cu uimire transformarea unui scenarist dizident intr-un presedinte de stat. Dupa propria descriere, Havel a fost un adolescent rasfatat crescut intr-o familie bogata. Desi niciodata nu si-a dorit sa fie un scriitor politic, Vaclav Havel recunostea ca politica se afla adanc intiparita in substanta teatrului”, scrie BBC.
„Desi parasise functia prezidentiala in 2003, Havel a continuat sa ramana o figura importanta chiar si dupa ce alti reformatori si dizidenti celebri precum Mihail Gorgaciov sau Lech Walesa isi pierdusera prestigiul. Cehii au pierdut un lider moral de neinlocuit. El a reusit sa ii scoata din totalitarism si sa ii conduca in democratie. A reusit sa determine puterile internationale sa ia in considerare tara sa”, anunta Time.