Sari direct la conținut

Presedintele Hollande, in vizita la Beijing: Sprijinul Chinei este "esential" pentru un acord pe probleme climatice

HotNews.ro

Presedintele francez Francois Hollande a sosit luni intr-o vizita de doua zile in China, la invitatia omologului sau Xi Jinping, informeaza AFP. In prima zi a vizitei oficiale, Hollande a estimat ca sprijinul Chinei este „esential” pentru a se incheia un „acord global si ambitios” in cadrul Conferintei ONU pe tema climatului desfasurata la Paris.

„Ma aflu in China pentru a obtine de la autoritatile chineze posibilitatea unui acord global si ambitios care sa permita limitarea la 2 grade (Celsius) a incalzirii” planetei, a declarat Hollande la sosirea sa luni dimineata la Chongqing, un mare oras industrial din sud-estul tarii.

„Sprijinul chinezilor este esential”, a adaugat liderul de la Paris. „Lupta impotriva incalzirii climatice este o miza umanitara – cum va putea fi prezervata planeta -, dar si una economica importanta, ceea ce numim cresterea verde”, a aratat Hollande.

Insotit de o delegatie de circa 40 de sefi de companii si de mai multi ministri – de externe, ecologie, finante – , Francois Hollande a vizitat la Chongqing o intreprindere sino-franceza de tratare a apelor uzate, ilustrand cooperarea bilaterala in materie de crestere verde.

Populatia Chinei reprezinta 20% din populatia globului, insa China dispune de 7% din rezervele de apa dulce ale planetei. Aceste rezerve se diminueaza de la un an la altul, sub efectul cresterii demografice, al urbanizarii si al schimbarilor climatice, astfel icat in scurt timp China ar putea sa se numere printre acele tari care au dificultati in aprovizionarea cu apa potabila.

Poluarea de origine industriala, agricola si domestica a accentuat dramatic problemele privind protectia resurselor de apa. In China, 60% din apele subterane sunt poluate.

China este cel mai mare poluator al planetei, fiind responsabila de 20% din emisiile de gaze cu efect de sera, iar angajamentul sau pentru succesul conferintei ONU (30 noiembrie – 11 decembrie) face din aceasta tara un arbitru major in cadrul negocierilor. Prima sesiune de negocieri, desfasurata la Bonn, a scos la iveala fracturile intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare.

Presedintele francez va incerca sa obtina de la omologul sau chinez, cu care se va intalni luni, o declaratie comuna cu mesaj puternic in favoarea unui acord la conferinta de la Paris.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro