Decizia BEC în cazul Klaus Iohannis: O persoană propusă pe lista unui partid politic nu e candidat independent, indiferent că este sau nu membru al formațiunii
Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 2024 a emis, vineri, la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii preşedintelui României la parlamentare, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent. Decizia BEC a venit la câteva ore după ce Klaus Iohannis a anunțat că își va duce mandatul de președinte până la capăt și a spus că nu are de gând să candideze la alegerile parlamentare din acest an.
„O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, scrie în hotărârea BEC, potrivit Agerpres.
„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă”, a mai stabilit BEC.
Iohannis: Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane
„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a spus Klaus Iohannis anterior în cursul zilei de vineri, într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.
Anunțul a părut să întărească afirmațiile făcute de președintele Iohannis cu două zile în urmă când a afirmat că nu susține o modificare a legii care să-i permită o candidatură în alegerile prezidențiale. Mai mult, șeful statului a spus că „va avea grijă” ca această lege să nu existe.
Întrebat explicit dacă își dorește să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie și dacă a avut discuții pe această temă cu liderii coaliției, Klaus Iohannis a replicat: „Dați-mi voie să lăsăm chestiunea candidatură sau nu sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuție pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”.
„Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană, și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege și eu nu doresc să existe”, a precizat miercuri Iohannis, într-o declarație de presă din SUA de la ONU.
Întrebat în continuare dacă ia în calcul o altă soluție juridică ce i-ar permite să candideze înaintea încheierii mandatului prezidențial, şeful statului a răspuns: „Toate acestea le vom discuta acasă”.
Amendamentul PNL
Amintim că parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, în 18 septembrie, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifica, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, prevedea proiectul.
„Legea Iohannis”
După ce Marcel Ciolacu a anunțat că PSD nu va vota amendamentul și Consiliul Legislativ a spus că un candidat independent înseamnă „o persoana fizică ce candidează prin autopropunere și are o listă de susținători atașată candidaturii sale”, și nu o persoană care nu face parte dintr-un partid, PNL a decis să ceară lămuriri de la BEC.
În adresa trimisă la BEC, PNL susținea că noțiunea de candidat independent „este utilizată de legiuitor cu privire la interdicția instituită pentru persoana fizicã ce nu are calitatea de membru al unui partid să nu poată candida pe listele acelui partid politic la alegerile parlamentare”.
„Opinăm că interpretarea dată de Consiliul Legislativ în anul 2024 este eronată și în contradicție cu avizul aceluiași Consiliu Legislativ din anul 2004 (aviz nr.1027/2004, atașat) deoarece nu reflectă scopul normei avute în vedere de legiuitorul primar”, se arată în adresa trimisă de PNL către BEC și semnată de Lucian Bode.
„Reiterăm că legiuitorul a avut în vedere ca listele de candidați să conțină exclusiv persoane fizice cu adeziune la partidul pentru care candideazã la alegerile parlamentare că o garanție a asumării de către candidați a programului politic, a valorilor pentru care partidul/alianța candidează la alegerile parlamentare cu scopul de a obține majoritatea parlamentară, a forma Guvernul și a exercita puterea legislativă și ulterior cea executivă, pentru punerea în executare a programului politic prezentat la alegerile parlamentare”, argumenta PNL în adresa către BEC, consultată de HotNews.ro.
Precedentul Ion Iliescu
PNL susținea că Legea nr. 208/2015, art. 52, alin. 5 „instituie o interdicție absolută cu privire la persoana fizică care nu are adeziune la un partid politic de a candida pe listele partidului în cauzã la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților”.
Textul din lege la care făcea referire PNL: „Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale. Nu se admit nici liste de candidați independenți”.
PNL spunea că în anul 2004 Consiliul Legislativ a emis aviz favorabil pentru un proiect de lege asemănător, când legea a fost schimbată pentru ca Ion Iliescu să poată candida pentru un loc de parlamentar.
„Aceastã opinie a Consiliului Legislativ venea să clarifice modul mai puțin clar în care legiuitorul alesese să reglementeze interdicția pentru independenții, persoane fără adeziune la un partid politic”, se arată în adresa semnată de secretarul general al PNL, Lucian Bode.
Un alt argument este că proiectul de lege adoptat de Parlament pentru Ion Iliescu în 2004 a trecut și de Curtea Constituțională a României (CCR), care a fost sesizată la acel moment.
„În raport cu argumentele de mai sus vă adresãm rugămintea de a pronunță o hotărâre în interpretarea dispozițiilor art. 52, alin.(5) din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente cu privire la noțiunea de „candidat independent” pe care textul normativ invocat mai sus o conține”, conform adresei PNL.