Presedintele pierde pe mina serviciilor (de Cristian Ghinea)
Nici nu conteaza daca presedintele controleaza serviciile sau serviciile il controleaza pe presedinte, cita vreme oricum seful statului le promoveaza agenda.
Nu e intimplator faptul ca liberalii au trecut la contraatac tocmai pe teme ce tin de aparare si servicii secrete. La cit de abil isi construieste presedintele imaginea, este uimitor ca a lasat sa se dezvolte aceasta slabiciune: Basescu trece deja drept iubitor de servicii.
Si pe buna dreptate. A promis ca le va face bilantul la sase luni si inca mai asteptam asta. Imediat dupa alegeri i-a spus lui Radu Timofte sa predea arhiva catre CNSAS. Timofte a gasit solutia pentru a tergiversa procesul, cu complicitatea lui Gheorghe Onisoru. In schimb, Basescu este convins ca problema s-a rezolvat.
Un grup de neiubitori de servicii – Marius Oprea, Stejarel Olaru, Cristian Pirvulescu si Claudiu Secasiu – a gasit sprijin la PNL pentru un proiect radical de schimbare a legii CNSAS. Insa PD l-a blocat, iar la medieri partidul presedintelui a promovat agenda SRI, pe motiv de periclitare a sigurantei nationale.
Aceasta este vesnica scuza: dosarele politiei politice a lui Ceausescu ar fi vitale pentru siguranta unui stat NATO, in anul 2006. Vorbim de vreo 300.000 de dosare deja secretizate. De fapt, aceasta e gogoasa servita mereu de servicii pentru a bloca accesul prapaditilor de civili la comoara lor.
A te arata ingrijorat de siguranta nationala cind vine vorba despre fosta Securitate e cel mai sigur semn ca te-ai lasat dus cu presul de SRI, in cel mai bun caz. Iar Basescu si oamenii sai au picat acest test.
A fost deprimant sa il aud pe presedinte explicind, pe un ton batos, ca nu e nici o problema cu serviciile, ca doar 20% dintre ofiteri sint fosti securisti, si aceia mai mult lucratori cu circa, la cifru.
Procentul asta e o fumigena vinturata de Virgil Magureanu si preluata apoi de Radu Timofte (e chiar amuzant: daca 20% erau fosti securisti pe vremea lui Magureanu, s-ar zice ca procentul ar fi trebuit sa scada pina acum, doar au mai murit ori s-au mai pensionat unii, nu?). De fapt, este un procent scos din palarie. Cineva imi explica faptul ca se scad securistii plimbati intre departamente.
Adica, daca cineva lucra inainte de revolutie la DIE si acum e la SRI, se pune ca nu a lucrat tot acolo, corect?
In al doilea rind, cum nu am auzit ca s-a produs o epurare la virf, ba din contra, avem toate motivele sa credem ca acesti 20% sint mai degraba colonei si generali decit ca au ramas locotenenti. De exemplu, cei doi adjuncti de la SIE numiti de Basescu sint amindoi fosti lucratori la Securitate.
Ca sa nu mai spun ca si noile generatii scolite dupa 1989 au invatat la scoala lor speciala ca Securitatea a fost organul patriotic al poporului.
Strategia nationala de securitate, proiectele de lege cu antetul SRI, problema CNSAS. Se aduna cazurile in care presedintele promoveaza public agenda serviciilor. Este trist ca un presedinte care blameaza sistemul ticalosit i-a descoperit partea curata tocmai acolo.