Sari direct la conținut

Presedintele Societatii de Neurologie din Romania : Folosirea excesiva a calculatorului si a telefonului mobil duce la amputare afectiva

HotNews.ro

Folosirea excesiva a calculatorului si a telefonului mobil, fara un echilibru intre activitatile fizice si mentale, duce la instrumentalizarea oamenilor, deformarea creierului si amputarea afectiva a generatiilor viitoare, a declarat, luni, profesor doctor Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN). „Daca nu exista un echilibru intre anumite tipuri de activitate, este ca si in plan fizic – daca ajungi sedentar, se restructureaza tot organismul. Daca ai numai un anumit tip de activitate si nu combini tipurile de activitate si la nivelul creierului, creierul se deformeaza, de fapt”, a spus Dafin Muresanu, citat de Mediafax.

El a spus despre calculator ca „este benefic pana la un punct”, intrucat dezvolta anumite capacitati ale creierului, insa „copiii care folosesc calculatorul intensiv nu sunt mai destepti, poate ca sunt mai priceputi, dar uneori este afectata partea emotionala”. „Acest lucru va fi pe nota de plata pentru generatiile viitoare. Vorbim de amputarea afectiva, lucrul si interactiunea scazuta cu semenii, dimunuarea calitatii reale a vietii”, a mai spus Muresanu, la Scoala Internationala de Vara de Neurologie, ce are loc in perioada 30 iunie – 4 iulie la Eforie Nord.

Medicul a precizat ca nu este recomandata renuntarea la citit, la scrisul de mana sau la interactiunea cu oamenii, in favoarea cantonarii in zona calculatorului.

Un alt pericol al societatii moderne, recunoscut tot mai des prin cercetari internationale, o reprezinta folosirea in exces a telefoanelor mobile, a mai spus presedintele Societatii Romane de Neurologie. „Telefonia mobila, prin aceste sisteme de campuri care ne ajuta in comunicare, a virusat viata personala. Orice exces de radiatii, tot mai dense, tot mai puternice, pot provoca de la dureri de cap, anxietate, stari depresive, pana la patologii organice”, a precizat profesorul Muresanu.

Astfel, copiii care utilizeaza de mici telefonul mobil si calculatorul pot dezvolta tulburari de comportament, de intelegere, de comunicare si de integrare.

Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii organizeaza, in perioada 30 iunie – 4 iulie, cea de-a VIII-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie, la care participa 120 de medici neurologi, psihiatri, neurochirurgi, jumatate dintre acestia fiind din Romania, iar cealalta jumatate din Asia, Europa, America Latina si Africa.

Cursurile din cadrul evenimentului sunt organizate cu sprijinul a trei univeristati, de la Cluj-Napoca, Tel Aviv si Uppsala.

Subiectele discutate vizeaza atat viitorul neurologiei mondiale, cat si locul pe care se pozitioneaza astazi neurologia romaneasca din punct de vedere stiintific si practic, in vederea perfectionarii si aducerii la zi a cercetarilor din domeniu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro