Sari direct la conținut

Prietenii si dusmanii Rusiei

HotNews.ro

Centrul national de studiere a opinie publice (VTIOM) a realizat un sondaj cu tema prietenii si dusmanii Rusiei. A reiesit un tablou neasteptat, scrie Komsomolskaia Pravda, explicand ca multe din statele considerate pana de curand adversare sau neprietene au trecut acum in categoria „amicilor”. Iar din prieteni, multi din vecinii Rusiei au devenit dusmani.

Pentru comentarii, Komsomolskaia Pravda s-a adresat catorva analisti si politologi.

• Igor Eidman, directorul pentru relatii cu publicul VTIOM:

Opinia publica reactioneaza la evenimentele politice de actualitate. Astfel, Belarus si-a pierdut statutul de cel mai bun prieten din cauza scandalului gazelor naturale. In schimb, China s-a ridicat surprinzator pe primul lor printre prieteni, pentru ca Moscova colaborareaza strans acum cu Beijingul.

China este privita ca alternativa la SUA, iar relatiile de parteneriat cu acest gigant – ca o garantie a stabilitatii mondiale si a independentei Rusiei insasi. In ce priveste Ucraina, de vina este repulsia rusilor fata de culoarea „portocalie”, dar si dorinta Kievului de a intra in NATO, de a fi mai aproape de Occident si nu de Rasarit.

• Mihail Leontiev, redactor sef al revitei Profil:

China nu cere nimic extraordinar Rusiei, nu ne bate la cap cu totul felul de idiotenii, nu se amesteca in politica noastra interna. Mai mult, chinezii inteleg ca Rusia este capabila sa-si redobandeasca statutul de mare putere si de jumator mondial de prim rang. Desigur, exista probleme in relatiile cu Beijing, dar ambele parti prefera rezolvarea lor prin colaborare. O conlucrare stransa.

Povestile cu „pericolul chinez” au fost lansate de americani si preluate de unii de pe la noi. Dar, dupa cum demonstreaza rezultatul sondajelului, efectul este departe de cel scontat. Ceea ce denota ca oamenii inca nu si-au pierdut tot uzul ratiunii, inca mai gandesc, inca mai au intuitie.

• Alexander Rarh, director de programe pentru Rusia si CSI, membru al Consiliului german de politica externa:

Dupa parerea mea, rezultatul chestionarului reflecta suma unor crunte dezamagiri traite de Rusia in relatia ei cu Occidentul. Poate ca fata de SUA, punctul de vedere al oamenilor s-a mai imbunatatit comparativ cu anul trecut, dar oricum nu acopera umilinta la care a fost supusa Rusia din partea acestui stat.

Este vorba si despre scutul antiracheta din Europa, si despre extinderea NATO, despre Kosovo, etc.

In ce priveste Germania, rusii nu se tem de ea, pentru ca stiu ca au invins-o in cel mai sageros razboi. In plus, in momente grele, Germania a intins o mana de ajutor Rusiei, i-a acordat ajutor financiar, intr-un fel de gest de recunostinta pentru reunificare. Si cred ca aceste relatii stranse care s-au stabilit in ultimii ani, vor ramane mult timp de acum inainte.

In schimb, cu Marea Britanie, lucrurile stau cu totul altfel. Succesiunea ultimelor scandaluri de genul afacerii Litvinenko a adus Anglia printre neprieteni. Gaz peste foc toara si nesfarsitele provocari venite din partea lui Berezovski, pe care toata lumea le ia in deradere, dar care tot lasa un gust amar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro