Sari direct la conținut

Prima Casa – un “succes” care intrece si cele mai pesimiste asteptari

“Doua saptamani au trecut de la lansarea cu succes a programului Prima Casa si conform asteptarilor, inca din primele zile, romanii s-au prezentat cu noaptea in cap in fata sediilor bancilor, au facut liste de ordine si au asteptat deschiderea agentiilor bancare pentru a isi depune dosarele in scopul contractarii unui credit ipotecar.

Nu se stie sigur cate credite au fost deja acordate, insa conform estimarilor noastre, numarul acestora depaseste cateva mii, alte mii de dosare asteptand sa fie aprobate. Bancherii sunt de parere ca plafonul de un miliard de euro se va termina in maxim doua luni, deci daca nu va grabiti, veti pierde aceasta excelenta oportunitate de a avea casa dumneavoastra, obtinuta doar prin depunerea unui avans de 5% si luand in credit la o dobanda extrem de mica.“

In mintea Guvernului si a speculantilor care incearca acum sa scape de apartamente, cam asa ar fi trebuit sa sune relatarea unui reporter TV aflat “la fata locului”, adica in mijlocului puhoiului de romani interesati de acest program.

In realitate insa, lucrurile stau cu totul altfel – pana marti, doar 11 romani si-au luat prima casa, iar unele dintre bancile care au anuntat ca intra in acest program s-au razgandit sau stramba din nas, cerand modificarea regulilor.

Mai mult, vedem ca Guvernul a fost generos permitand bancilor sa practice un plafon maxim al dobanzii la creditele in euro de Euribor + 4%, din moment ce ING a anuntat aruncarea pe piata a unui credit ipotecar la o dobanda de 5.5%, similara cu cele din Prima Casa desi statul nu garanteaza nimic.

Avand in vedere ca la nivelul tarii exista deja 11 clienti, aceasta cerere suplimentara a influentat toata piata astfel ca preturile apartamentelor au sarit cu 10%, sa vedem ce parere vor avea urmatorii 100 de clienti carora li se vor aproba dosarele in urmatoarele saptamani, probabil ca proprietarii isi freaca mainile de bucurie si se gandesc sa mai adauge inca 10% la pret, data fiind cererea peste asteptari.

Citeste restul articolului si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro