Prima lege pentru care Orban e dispus să asume răspunderea guvernului: cea referitoare la pensionarea anticipată a magistraților
Premierul desemnat Ludovic Orban nu exclude angajarea răspunderii guvernului în cazul legii care prevede pensionarea anticipată a magistraților, al cărei termen de intrare în vigoare este anul viitor și care ar putea bloca activitatea instanțelor.
Orban a declarat că îşi propune să limiteze la maximum numărul ordonanţelor de urgenţă şi a subliniat că în domeniul justiţiei nu mai pot fi date ordonanţe de urgenţă, având în vedere rezultatul referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe această temă.
Potrivit Agerpres, întrebat dacă ar putea să fie dată ordonanţă de urgenţă în cazul pensionării anticipate a magistraţilor, premierul desemnat a spus: „Ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei nu se pot da, dar aici, în cazul în care nu reuşim prin procedura de urgenţă în Parlament să corectăm legea, normal că trebuie schimbată şi este un domeniu unde este necesar să adoptăm legea chiar şi prin angajarea răspunderii”.
Legea statutului magistraților, modificată de comisia Iordache, prevedea posibilitatea magistraților de a se pensiona anticipat, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime.
După numeroase critici, guvernul a dat o ordonanță în care a prorogat intrarea termenului de intrare în vigoare.
În prembulul ordonanței se arăta că „în mod previzibil, acest sistem de pensionare anticipată va avea un impact major asupra funcționării instanțelor judecătorești și a parchetelor, eficienței și calității actului de justiție, generând riscul de scădere substanțială a numărului magistraților în activitate, noua lege reglementând concomitent și creșterea perioadei de formare pentru intrarea în magistratură, precum și a vechimii necesare pentru promovarea la instanțe și parchete, motiv pentru care se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată”.
Parlamentul a adoptat actul normativ de aprobare la finalul anului trecut stabilind că se amână până la începutul lui 2020 pensionarea anticipată pentru magistrații cu minimum 20 de ani vechime.
Prevederea privind pensionarea anticipată este una dintre cele criticate de Comisia de la Veneția în raportul preliminar pe legile justiției din luna iulie a anului trecut. Comisia recomandă autorităților „Să renunțe la schema de pensionare anticipată dacă nu pot să asigure că aceasta nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului”