Sari direct la conținut

Prima reacție a Ministerului Sănătății, la 3 zile de la moartea tinerei de 26 de ani la maternitatea din Botoșani: Rafila a făcut un grup de lucru

HotNews.ro
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES

​Ministerul Sănătății a avut, luni, prima reacție la cazul tinerei de 26 de ani care a murit vineri dimineață sub privirile cadrelor medicale la maternitatea din Botoșani, după ce a sângerat ore întregi: instituția anunță că a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică.

„În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză”, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Reacția Ministerului Sănătății, la 3 zile de la moartea Alexandrei, o tânără de 26 de ani cu sarcină oprită din evoluție, mamă a trei copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani:

  • „În urma informațiilor apărute în presă referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineții de 18.08.2023 al pacientei gravide I.A., la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.
  • Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul Sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză.
  • Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, căruia Ministerul Sănătății i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților din această unitate sanitară.
  • Ministerul Sănătății monitorizează îndeaproape situația de la Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, în limitele competențelor legale, atribuite odată cu descentralizarea spitalelor către Autoritățile Locale în anul 2009/2010.”

Alexandra i-a implorat pe medici să o opereze

Alexandra – mamă a trei copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani – a murit vineri dimineață la maternitatea din Botoșani.

Femeia, care era însărcinată, a ajuns la Spitalul Județean cu sângerări și a murit sub privirile cadrelor medicale. Ea a trimis mesaje pe parcursul nopții atât medicului de gardă, cât și medicului curant, rugându-i să o opereze, scrie Monitorul de Botoșani.

Tânăra începuse să sângereze joi spre vineri și a sunat la 112, iar la ora 23:05 era deja în grija celor de la maternitate. Cadrele medicale i-ar fi dat un calmant, care nu a avut însă efect, iar ulterior i-ar fi spus că va fi operată a doua zi, când va ajunge la spital medicul său curant.

La ora 3:16 Alexandra i-a trimis un mesaj medicului său curant. „Bună seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi săngerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”, a scris tânăra. Mesajul său a rămas, însă, fără nici un răspuns.

După aproximativ o oră, Alexandra i-a trimis un mesaj unuia dintre medicii care erau de gardă în acea noapte și a implorat să fie operată până dimineaţă „Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că îmi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet simt că o iau razna”, a scris tânăra. Şi acest mesaj a rămas fără răspuns.

Toată noaptea, tânăra a vorbit constant cu soţul său prin mesaje, spunându-i în repetate rânduri că are dureri crunte. La 6.40 tânăra trimite un ultim mesaj: “Nu mai pot”.

Peste câteva zeci de minute cadrele medicale i-au anunţat familia că aceasta s-a stins din viață.

La ora 7:30, a intrat în şoc. La ora 8:20 a fost declarat decesul. Exact cât prevede protocolul de resuscitare, 50 de minute.

Primele măsuri: Medicul şi asistentele din Secţia de Obstetrică – Ginecologie 1, suspendaţi după moartea Alexandrei

Cadrele medicale de la Secţia Obstetrică – Ginecologie 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” care erau de serviciu în noaptea de 17 spre 18 august, au fost suspendate din activitate, după moartea unei tinere de 25 de ani, a anunţat, luni, managerul spitalului, Angel Călin, conform Agerpres.

„Activitatea noastră a fost îndreptată strict către Secţia Obstetrică – Ginecologie 1, care a avut rolul de primire a pacientei. Deci este suspendat medicul de gardă împreună cu aparatul medical care era pe tură atunci”, a declarat Angel Călin.

Conducerea SJU susține că a mai dispus contractarea unui serviciu de audit medical extern care „să evalueze cu celeritate activitatea şi procedurile medicale aplicate în cadrul Secţiei Exterioare Obstetrică – Ginecologie” și, de asemenea, au fost sesizate Comisia de disciplină şi Consiliul etic al spitalului „pentru elucidarea cazului”.

În acelaşi timp, toate înscrisurile medicale existente la nivelul secţiei respective au fost puse la dispoziţia procurorilor care anchetează acest caz, iar un raport cu privire la primele rezultate ale anchetei interne a fost transmis Ministerului Sănătăţii, dar şi Colegiului Medicilor şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, a mai precizat sursa citată.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro