Sari direct la conținut

Prima rundă de discuții pentru noul guvern, fără niciun rezultat. Cîțu îl trimite pe Cioloș la PSD și AUR, Kelemen a constatat lipsa de încredere

HotNews.ro
Florin Citu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES
Florin Citu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES

Florin Cîțu, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu au reușit să ajungă la nicio concluzie în urma întâlnirii care a avut loc miercuri seară la sediul central al PNL și la care a participat și Varujan Pambuccian. La capătul discuțiilor care au durat aproximativ o oră, Florin Cîțu a susținut că a mers la întâlnire „din respect pentru români” și a insistat că „soluția trebuie să vină de la cei care au aruncat România în criză”. La aproape orice întrebare a jurnaliștilor, el a repetat că responsabilitatea asigurării majorității pentru a trece noul guvern este a lui Dacian Cioloș și a „aliaților” săi PSD și AUR.

Cei trei s-au întâlnit pentru prima dată de la ruperea coaliției, în încercarea lui Dacian Cioloș, desemnat de Iohannis drept candidat la postul de premier, să refacă alianța de guvernare și să își asigure sprijin pentru trecerea unui nou guvern prin Parlament.

Dacă Florin Cîțu a insistat cu același răspuns în care a aruncat responsabilitatea exclusiv către USR, liderul UDMR a lăsat deschisă o posibilitate spre refacerea coaliției, spunând că a fost doar prima întâlnire și că mai sunt câteva zile până la expirarea termenului la care dacian Cioloș trebuie să meargă să ceară votul în Parlament: „Dacian Cioloș are mandatul de a contura o majoritate. Astăzi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile”.

Principalele declarații ale celor trei lideri politici:

18.34: Kelemen Hunor:

  • Am avut discuția la invitația lui Cioloș, nu am ajuns la o concluzie și trebuie văzut ce va discuta fiecare când va ajunge în forurile decizionale
  • Am constatat lipsa de încredere
  • Ținta noastră, a UDMR, e să găsim soluții pentru problemele cu care ne confruntăm
  • Eu sper că fiecare mai lasă din orgolii
  • Ceea ce am văzut e în spatele nostru, nu putem schimba – nici votul la moțiune, nici alăturarea de AUR, dar sper că vom schimba viitorul
  • Oricine lipsește din această formulă, 3+1, minorități, coaliția nu poate fi refăcută
  • Dl Cioloș nu a avut astăzi succes, dar mai sunt câteva zile până miercurea viitoare, când expiră termenul de 10 zile (în care Cioloș ar trebui să meargă în Parlament pentru vot.

18.21: Florin Cîțu:

  • Am acceptat întâlnirea din respect pentru români și pentru mandatul dat de președintele Iohannis dlui Dacian Cioloș
  • Azi nu a fost nicio concluzie. Am primit mandatul dlui Cioloș, o să mai discutăm
  • Dorește să refacă coaliția, o să mai discutăm
  • Vrem ca România să nu rămână în criză, dar soluția este la cei care au aruncat România în criză
  • Nu s-a discutat nimic despre ministere, nu am ajuns așa departe
  • Atunci când a fost Dacian Cioloș la Cotroceni ne gândim că a avut în spate un mandat, o majoritate, când USR l-a propus pe Cioloș premier
  • Revin la acea majoritate testată de USR, cu PSD și AUR
  • Repet, în spatele deciziei a fost acest lucru
  • Responsabilitatea găsirii unei majorități este a lui Dacian Cioloș. Nu noi am creat criza
  • Astăzi am fost aici pentru că suntem responsabili. Repet, responsabilitatea de a găsi majoritate este a lui Dacian Cioloș. A doua responsabilitate este a coaliției PSD și AUR
  • Voi merge în PNL, vom avea mâine ședință de BEx, nu iau singur deciziile
  • Lucrurile sunt foarte clare: Coaliția PNL-USR-UDMR nu mai există din momentul în care USR a semnat moțiunea alături de AUR și apoi a votat moțiunea PSD
  • De aceea spun că soluția trebuie să vină de la PSD și AUR
  • Noi suntem un partid parlamentar. Dacă au nevoie de voturi, putem discuta
  • PNL va face o desemnare de premier când va avea o majoritate
  • Acum discutăm despre o desemnare făcută în urma votului din Parlament (de la moțiunea de cenzură)

18.06: Dacian Cioloș a ieșit de la discuții, anunțând că „nu s-a luat nicio decizie”, fără a da însă detalii despre întâlnirea care a durat puțin peste o oră.

„Nu s-a luat nicio decizie, ne vedem la sediul USR. O să am o ședință de Birou National”, le-a spus Cioloș jurnaliștilor.

17.02: Dacian Cioloș a ajuns la sediul PNL:

  • Este un moment excepțional, care are nevoie de soluții excepționale, așa că va trebui să fim conștienți de asta
  • Nu am venit la această întâlnire să aflu ce pot primi eu, ci ce pot oferi ei României
  • Eu le ofer un parteneriat așa cum sper că ne dorim toți pentru a forma o majoritate în Parlament

Primul care a ajuns la sediul PNL din Modrogan, înaintea orei 17.00, a fost Florin Cîțu, îmbrăcat în geacă de blugi și având pe cap șapcă.

………………………

Dacian Cioloș a fost desemnat luni de către Klaus Iohannis candidat la funcția de premier, iar de atunci curge termenul de 10 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului ca să ceară votul de încredere asupra programului şi întregii liste a Guvernului.

Discuțiile pornesc de la încercarea lui Cioloș de a reface coaliția cu PNL și UDMR. Declarativ, varianta este respinsă atât de Florin Cîțu, cât și de Kelemen Hunor, care l-au trimis pe liderul USR să adune voturile de la PSD și AUR, partide cu care a reușit să treacă moțiunea de cenzură și să demită Cabinetul Cîțu.

În ultimele două zile, președintele PNL s-a întâlnit pe rând cu senatorii și deputații liberali, apoi cu liderii de organizații, în ședința Biroului Permanent Național. Surse participante au declarat pentru HotNews.ro că Florin Cîțu i-ar fi asigurat pe parlamentari că președintele Klaus Iohannis este în continuare partenerul PNL și că îl va nominaliza premier după ce Dacian Cioloș ar urma să fie respins de Parlament. Cîțu le-ar mai mai spus acestora că Cioloș nu ar fi susținut de președinte, iar PNL exclude o colaborare cu acesta pentru refacerea Coaliției.

Liderii PNL se tem însă de cum se va poziționa PSD în Parlament dacă USR va veni să ceară votul de investitură pentru Cabinetul propus de Dacian Cioloș. „Nu știm cum vor reacționa pesediștii și dacă îl vor vota pe Cioloș. Asta ar strica toate calculele noastre. Au trădat o dată înțelegerea de a nu-l pica pe Cîțu”, au explicat sursele citate.

Ce va face USR dacă discuțiile vor eșua? Va propune „categoric” un cabinet propriu în cazul în care la întâlnirea de miercuri nu se deschid negocierile „pe bune”, a declarat vicepreşedintele formațiunii, Dan Barna.

Întrebat când vede finalizate negocierile, Dan Barna a răspuns: „Depinde foarte mult de ce se va întâmpla în dialogul preşedinţilor de mâine după-amiază. Pentru că dacă se deschid negocierile, pe bune ca să spun, pe-adevărat, probabil la începutul săptămânii viitoare, luni, marţi, s-ar putea să avem o concluzie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro