Sari direct la conținut

Prima săptămână a noului guvern Orban

Contributors.ro
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala

Ce se poate spune despre conduita Executivului monocolor PNL condus de dl. Ludovic Orban la exact o săptămână de la începutul operaţiunilor de preluare a puterii? În primul rând că faptele și modul lui de acțiune seamănă teribil cu melanjul dintre rău și bine ce îi definește alcătuirea. Așa după cum miniștrilor de bună calitate (Externe, Interne, Apărare, Sănătate, o impresie bună lăsându-mi și (neașteptat!) titulara portofoliului Educației, d-na Monica Anisie, ce pare a fi adepta principiului că trebuie să măsori de trei ori înainte de a te apuca de croit) le-au fost asociați o seamă de titulari de portofolii ce seamănă teribil cu cei ai PSD.

Iată, de pildă, dl. Ion Ștefan de la Dezvoltare nu dă nici cel mai mic semn că ar ști cu adevărat ce caută el în fruntea Ministerului cu pricina în vreme ce vicepremierul Raluca Turcan se mulțumește a fi doar un fel de crainic însărcinat cu transmiterea de vești proaste. În cel mai bun caz, d-na Turcan îndeplinește funcția de purtător de cuvânt al Executivului, fără a avea alte misiuni concrete, exceptându-le pe acelea de reprezentant în Executiv al vechiului PDL de tristă amintire și de om de încredere și de taină al președintelui Klaus Iohannis.

Prima săptămână de când în fruntea bucatelor se află dl. Ludovic Orban& co mi-a amintit teribil de felul în care s-au petrecut lucrurile în vremea în care premier era dl. Victor Ciorbea. Dl. Orban dă semne de hiperactivitate, vorbește compulsiv cam tot la fel cum cânta și dansa pe la sindrofiile de partid de odinioară, le cere angajaților din aparatul guvernului să se afle în birouri din zori în noapte, au, n-au treabă, ține aprinsă lumina la biroul domniei-sale până la 3 dimineața de parcă ar fi reîncarnarea lui Stalin (cred că ar fi mult mai bine dacă ar adopta modelul fostului cancelar al Germaniei Helmut Kohl), convoacă pretinse comandamente de iarnă la ora 9 seara ca și cum ar avea informații că generalul Iarnă s-ar pregăti să atace pe neașteptate.

Majoritatea celorlaltor miniștri, fie singuri, fie dublați, probabil pentru a dobândi un plus de credibilitate, de d-na vicepremier Turcan anunță că au găsit în departamentele pe care le au în grijă iminente dezastre, că sunt în primejdie de neachitare pensii și salarii pentru ca la nici o oră după aceea dl. Virgil Popescu, ministrul Economiei, să ne asigure că totuși guvernul va găsi resurse în vederea achitării acestor obligații elementare. Și- ce să vezi?-nu mai departe decât ieri s-a vorbit despre posibilitatea creșterii, în regim de maximă urgență a salariului minim pe economie. De unde fonduri?

Orice om cu scaun la cap nu poate să nu se întrebe când au fost făcute aceste evaluări rapide, de ce același lucru este prezentat ba în alb, ba în negru în funcție de persoana ce aduce vestea, de ce nu se vorbește pe o singură voce doar după ce operațiunea de predare-preluare a gestiunii a fost făcută așa cum ar trebui să se desfășoare lucrurile într-o țară civilizată a Uniunii Europene, nu bătând la infinit monedă pe sintagma „greaua moștenire’’.

PNL s-ar cuveni să înțeleagă că respectiva sintagmă nu ține nimănui de foame, că invocând greaua moștenire votanții nu vor plăti nici facturi, nici taxe (guvernul tot anunță și înmulțirea acestora), că a fost învestit cu misiunea de a informa responsabil despre situația reală și de a găsi rapid soluții. Fără a trece totul în spinarea populației.

Nu de alta dar peste un an vin alegerile parlamentare în urma cărora s-ar putea repeta istoria din anul 2000 sau aceea din anul 2016.

citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro