Primaria Oradea va prelua Lacul cu nuferi, secat dupa exploatarea excesiva a zacamantului geotermal
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat vineri, in conferinta de presa, ca primaria va prelua in custodie sau administrare Lacul cu nuferi din comuna Sanmartin, aproape secat si in prezent al nimanui si va solicita modificarea legii privind exploatarea apei geotermale, care sa prevada reinjectia apei folosite pentru incalzire, scrie Agerpres.
‘Este anormal sa vezi ce se intampla si sa nu faci nimic. Vrem sa protejam acest zacamant de apa geotermala si, pe de alta parte, sa facem amenajarile necesare ca zona sa poata fi vizitata de catre turisti sau cei interesati. Probabil ca noi va trebui sa facem niste plangeri penale impotriva celor care au eliberat autorizatii, cu incalcarea legii, ceea ce a dus la o exploatare excesiva. Exista rapoarte fara echivoc potrivit carora aceasta este cauza secarii lacului. Din datele pe care le avem, eu cred ca s-au facut niste abuzuri’, a declarat Bolojan.
Edilul sef a mentionat ca, dupa ce consilierii locali au aprobat joi, 19 noiembrie, un proiect de hotarare prin care se da acordul pentru initierea demersurilor legale in vederea preluarii in custodie/administrare a Sitului Natura 2000 – Lacul Petea, urmeaza procedura legala de preluare a acestei gestiuni, la Ministerul Mediului.
‘Am discutat, momentan nu are custode, nu este pazita. Agentia de Mediu raspunde momentan de ea. Care nu are resurse. Noi vom avea resursele si forta de a face ceea ce trebuie. Cred ca trebuie modificata legea din Romania privind exploatarea apei geotermale. In Ungaria, legea nu-ti permite sa exploatezi apa geotermala pentru incalzire decat daca o reinjectezi. Prin urmare, s-ar cuveni si sper ca parlamentarii de Oradea vor initia un proiect de lege care sa prevada acest lucru, pentru ca momentan legea nu prevede. Apa care se foloseste pentru incalzire nu este contaminata, deci poate fi reinjectata. Este o masura care se aplica in tarile care folosesc apa geotermala. Daca nu se aplica aceasta masura, si tot ce se exploateaza se arunca la suprafata, zacamantul nu se mai regenereaza, ci se distruge. Aceasta este explicatia (secarii lacului, n.r.), si nu seceta. Exploatarea in exces, necontrolata, peste limitele de regenerare’, a subliniat Ilie Bolojan.
Din cele 29 de situri de importanta comunitara existente in judetul Bihor, patru dintre ele au zone apartinand Municipiului Oradea: Lacul Petea, Crisul Repede amonte de Oradea, Lunca inferioara a Crisului Repede si Valea Rosie. Rezervatia Naturala Paraul Petea, declarata arie protejata prin lege, este suprapusa sitului Natura 2000 – Lacul Petea.
In urma informarilor repetate efectuate de Muzeul Tarii Crisurilor, fostul custode al sitului, s-a constatat si confirmat degradarea si secarea Lacului Petea (Izvorul Mare sau Ochiul Mare, Lacul cu nuferi) ce alimenteaza Paraul Petea.
Municipiul Oradea este interesat de preluarea in custodie/administrare a Sitului Natura 2000 – Lacul Petea in vederea implementarii unui plan de actiuni, in conditiile prevazute de legislatia aplicabila in vigoare, pentru conservarea biodiversitatii specifice si transmiterii acestui habitat natural, unic in Europa, generatiilor viitoare.