Primăria Sectorului 3 nu se mută deocamdată la Hala Laminor. USR: Centrul administrativ s-ar muta lângă terenul familiei Negoiță
Consiliul Local Sector 3 nu a aprobat propunerea primarului Robert Negoiță ca Primăria Sectorului 3, Direcția de Asistență Socială și Direcția de Evidența Persoanelor să fie mutate la Hala Laminor, pentru următorii 30 de ani. Consilierii USR nu au participat la vot, motivând că mutarea primăriei s-ar face lângă terenul familiei Negoiță, fără să existe un studiu de oportunitate dacă este bine pentru cetățeni acest lucru.
Propunerea Primăriei Sectorului 3 a fost ca Primăria, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecţia Copilului Sector 3 și Direcția Generală de Evidenţa Persoanelor Sector 3 să încheie un contract de comodat cu Algorithm Construcții S3 SRL – administratorul halei – prin care să primească împreună, gratuit, un spațiu de circa 12.000 mp în Hala Laminor, ca să-și mute sediile acolo.
Hala Laminor se află pe bulevarul Basarabia 256.
USR: „Centrul administrativ al sectorului s-ar muta lângă terenul familiei Negoiță”
„În esență, se propune mutarea tuturor acestor servicii și personalului aferent în Hala Laminor, pe 30 de ani. Deci în următorii 30 de ani toate serviciile publice ar fi mutate într-o clădire care se află în interiorul unei hale, care este lipită de terenul familiei Negoiță. Deci centrul administrativ al sectorului s-ar muta lângă terenul familiei Negoiță, pe următorii 30 de ani”, a declarat Mihaela Văcaru, consilier local USR, în timpul ședinței de Consiliu Local.
El spune că Primăria condusă de Robert Negoiță nu a făcut niciun studiu de oportunitate din care să reiasă mutarea sediului administrației locale acolo.
„O mutare pe 30 de ani implică și niște cheltuieli și niște obligații și niște riscuri. O mutare de asemenea anvergură, la marginea Sectorului, se face în urma unui studiu de impact, impactul principal este asupra cetățenilor, apoi a serviciilor publice. Nu știu câți cetățeni își doresc să se ducă pentru aceste servicii la marginea sectorului, lângă terenul familiei Negoiță. Eu cred că loc mai prost localizat în Sectorul 3 pentru centralizarea serviciilor publice nu există. Eu vreau să văd studiul care arată că este oportun să fie mutată Primăria acolo. Este o propunere făcută de domnul primar Negoiță în avantajul exclusiv al familiei dânsului, nu în avantajul cetățenilor și al angajaților Primăriei”, a mai declarat Mihaela Văcaru.
Ea a mai întrebat ce se întâmplă cu vechile sedii, după mutare, cât costă mutarea, paza, utilitățile, dacă hala a obținut autorizație de securitate ISU. Nu a primit însă un răspuns.
„Lăsați că este lângă terenul domnului Negoiță, acea hală trebuie valorificată”
Consilierii cu care primarul Negoiță are majoritatea în Consiliul Local au susținut însă inițiativa.
„Lăsați că este lângă terenul domnului Negoiță, lângă terenul meu, al d-voastră, lângă oricare alt teren. Acea hală trebuie valorificată, nu cred că este la capătul pământului, cred că mai la capătul pământului și mai greu de ajuns este la DGASPC, pe strada Parfumului, unde merg bătrânii de la Piața Unirii, pe jos, până pe Parfumului. Cred că d-voastră nu ați fost acolo. Dar așa să fabulați, să aduceți în discuție terenul, scăpați de așa ceva. Foarte bine, să se dezvolte zona, pe mine nu mă interesează cine este cumpărătorul, vânzătorul, pe mine mă interesează să valorificăm orice zonă cu potențial, ca cetățenii să vină să cumpere, să vină bani la bugetul Sectorului 3, nu sunt invidioasă. Atât timp cât este legal, foarte bine”, a declarat Păunică Adriana, consilier PB 2020.
Și Daniel Gheorge, consilier local PNL, a susținut inițiativa primarului.
„Eu consider că este un lucru foarte bun, avem infrastructură în acea zonă (metrou, tramvai, autobuz, troleibuz), să nu uităm că înainte anii 90 acolo se duceau la muncă zeci de mii de oameni, dacă nu 100.000 de oameni. Este un lucru bun să mutăm toate direcțiile din Primărie acolo, să stea toți angajații la un loc. Eu nu văd asta o chestie deplasată. Într-adevăr trebuie să existe mai multă transparență în ceea ce privește Hala Laminor vizavi de toate investițiile care se fac și trebuie respectat planul cu care s-a pornit, nu să schimbăm proiectele de la o lună la altul”, a explicat acesta.
În final, proictul a căzut la vot, obținând doar 15 voturi pentru. USR nu a participat la vot.
Hala Laminor, de la mall cultural la grădină botanică exotică
Primăria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor în anul 2014 şi a început, trei ani mai târziu, procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară şi exterioară a halei.
În 2018, Primăria Sectorului 3 a încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 749/07.11.2018 cu societatea Algoritm Construcții S3 SRL, prin care a transferat dreptul de proprietate asupra imobilului format din teren 59.617 mp și a construcțiilor edificate, hală de 58.049 mp și construcții mai mici, de 1.500 mp la sol, companiei municipale.
Restaurarea halei a fost finalizată la începutul anului 2023, însă aceasta nu a fost funcționalizată, găzduind din când în când târguri, expoziții sau diverse evenimente de Crăciun și Revelion. Când a organizat Târgul de Crăciun și Revelionul, compania care deține Hala a fost amendată de mai multe ori de ISU pentru că hala nu avea autorizație de securitate la incendiu.
În mai 2023, Consiliul Local Sector 3 aprobat ca la Hala Laminor Primăria Sectorului 3 să amenajeze un fel de mall cultural, care va cuprinde un parc cultural și de divertisment, cinematograf, sală de bowling, spații comerciale, restaurante, hotel, și birouri, potrivit unui proiect adoptat joi de Consiliul Local Sector 3. Instituția are deja autorizație de construire pentru asta, iar lucrările vor costa circa 54 milioane lei, se arăta în proiectul adoptat. Interesant este că în 2022 primarul Robert Negoiță dorea concesionarea halei pe 65 de ani, iar aceste lucrări erau în sarcina concesionarului. Contactat de HotNews.ro, imediat după aprobarea proiectului, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a spus că nu a renunțat la concesiune.
La începutul anului 2023, Negoiță anunța că vrea să amenajeze o mini grădină botanică exotică în Hala Laminor. În viziunea primarului, mini-grădina botanică va avea lămâi, banani, cactuși, bambus, leandri, dar și alte specii de palmieri. Edilul a explicat că sediul primăriei va fi mutat în Hala Laminor și cei care vor veni la primărie vor putea vedea noua grădină botanică.
În 2022, tot la propunerea primarului, Consiliul Local Sector 3 a aprobat concesionarea Halei Laminor, pe 65 de ani, unui investitor privat. Concesiunea urma să fie făcută de una dintre societățile comerciale ale instituției, Algorithm Construcții, cea care deține hala, prin procedura de dialog competitiv, nu licitație publică.
”Proiectul poate genera o redevență anuală între 60.000 euro și 394.940 euro. Pe 65 de ani concedentul ar urma să încaseze circa 23,87 milioane de euro din redevențe. Concesionarul va plăti și impozitul local pe imobil care se ridică la peste 29 milioane de euro precum și impozit pe profit”, se arată în anexele proiectului aprobat în 2022. Consultantul a recomandat ca hala să aibă următoarele funcțiuni: hypermarket, sport shop, brico&home shop, magazine mici, restaurante și baruri, sală de fitness, cinema, loc de joacă indoor, punct de atracție regională, clinică, grădiniță, primărie și servicii, birouri. Dar ce se va face acolo va fi stabilit în timpul negocierii, dar fără să fie afectat monumentul istoric.
O bucată din hală, deja închiriată
Primăria Sectorului 3, prin una dintre companiile sale, Algorithm Residential S3 SRL, a închiriat pentru 5 ani o bucată din Hala Laminor, firmei Laminor Arena SRL, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Consiliul Local tot în 2022. În primii doi ani, firma nu va plăti chirie, dar se obligă să facă investiții de circa două milioane de euro, apoi chiria va fi de 264.000 lei/lună fără TVA, respectiv 4,5 EUR/mp/lună.
SC Laminor Arena SRL a fost înființată în noiembrie 2021. Firma are doi acționari, potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor confidas.ro: Pelmuș Răzvan Alexandru (80%) și Vărzan Mihai. Răzvan Alexandru Pelmuș este acționar și la firma Saga Festival.