Sari direct la conținut

Primarul Gabriela Firea vrea să înființeze o nouă companie municipală care va prelua activitatea RADET. PNL și USR anunță că vor vota proiectul

HotNews.ro
Primarul Gabriela Firea vrea să înființeze o nouă companie municipală 
care va prelua activitatea RADET. PNL și USR anunță că vor vota proiectul

Primarul general Gabriela Firea vrea să înființeze o nouă companie municipală care să preia sistemul de încălzire centralizată din București – RADET. Este vorba despre Compania Municipală Termoenergetica București, care va avea acționari Municipiul București (99,999%), Comuna Chiaja și Orașul Popești, iar scopul său este producerea, transportul și distribuția energiei termice, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu General.

Primarul Gabriela Firea vrea să înființeze și o a doua firmă, Compania Municipală Energetica Servicii București, care va presta serviciile conexe, respectiv întreținerea rețelelor de termoficare, acesta urmând să gestioneze și fonduri europene. Compania va avea aceiași acționari.

Cele două companii se vor forma în urma reorganizării și divizării Companiei Municipale Energetica, urmând ca la final aceasta să fie dizolvată. Reamintim că hotărârea Consiliului General prin care această companie a fost înființată a fost anulată în instanță de USR, alături de hotărârile de înființare a altor 21 de companii municipale.

”Municipiul Bucureşti propune, pentru continuarea serviciului de alimentare cu energie termică, aprobarea înființării Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti S.A., societate comercială pe acțiuni care sa îndeplinească condițiile unui Operator Regional, dar si condițiile de atribuire directă a contractului de delegare a activităţii de producere, distribuţie, transport şi furnizare a energiei termice, în aceste condiţii, având în vedere iminenta intrării în procedura falimentului a RADET. Necesitatea înfiinţării noii companii se justifică prin faptul că în prezent piaţa transportului, distribuţiei şi furnizării energiei termice din Municipiul Bucuresti este o piaţă de monopol, întrucât RADET este singurul operator care prestează acest serviciu, în sistem centralizat, la nivelul Municipiului Bucuresti, reţeaua fiind de utilitate publică. Însă in prezent regia se află în insolvență”, se arată în proiectul de hotărâre privind înființarea Termoenergetica. Angajații RADET vor fi transferați la noua companie.

După înființare, această urmează să asigure serviciul de producere și furnizare a a energiei termice în locul RADET.

”Pentru îndeplinirea serviciului public de alimentare cu energie termică, activitatea prestată de RADET Bucureşti va fi asigurată în regim de continuitate, permanent, până la preluarea acesteia de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. La data preluării serviciului de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A, se va retrage calitatea de operator al serviciului public de alimentare cu energie termică a RADET Bucureşti”, se arată în proiuectul de hotărâre.

Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. va prelua de la Compania Municipală Energetica contractele de mentenanță încheiate de cea din urmă cu municipalitatea:

– contractul care are ca obiect „Reabilitarea sistemului de termoficare ala Municipiului Bucureşti” – reabilitare sistem de termoficare pe 63 km;

– contractul de execuție de lucrări pentru Modernizarea Centrală termică Amzei;

– contractelor de lucrări privind execuţia şi finalizarea de reparaţii instalaţiile aflate în incinta spitalelor aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, contractul de prestări servicii „Servicii tehnice de exploatare, operare, mentenanţă preventivă pentru instalaţii sanitare, termice, ventilatie, instalații de stins incendiu, instalații electrice de joasă tensiune și instalații de curenţi slabi, ascensoare, – Arena Națională”

Totodată noua companie va prelua de la Compania Municipală Energetica București si proiectul aferent montării staţiilor de încărcare electrică pe întreg arealul Municipiului Bucureşti, dar și proiectul „Platforma mobilă pentru suport termic şi electric, utilizată la mentenanţa şi dezvoltarea proceselor industriale (ProEnerg)” ce a fost declarat admis în urma etapei de verificare a conformității administrative şi eligibilităţii (faza A), urmând si faza B a evaluării.

Cel mai important este însă că societatea ca derula proiectele de modernizare a rețelelor pe fonduri europene.

”Cel mai important este proiectului POIM/43/7/2/Cresterea eficientei energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul Bucureşti „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti, proiect în cuantum de 176.470.588 EUR prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020”, se mai arată în proiectul de hotărâre de înființare a companiei.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de pe 26 februarie se află și un prroiect de hotărâre pentru avizarea studiilor de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică – activitățile de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București – Ilfov, avizarea documentaţiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în arealul deservit de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București – Ilfov, acordarea către aceasta a mandatului special pentru delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică și atribuirea directă a contractului de delegare către operatorul regional Compania Municipală Termoenergetica București S.A.

De această dată, opoziția pare a fi de acord cu primarul Gabriela Firea și va vota pentru înființarea celor două companii municipale.

”Gabriela Firea a adus termoficarea din București într-o situație inedită: plasând RADET în insolvență, l-a expus falimentului în timp ce a înființat ilegal firma căreia, teoretic, i s-ar fi putut delega serviciul e termoficare. A încercat să determine Opoziția din CGMB să-i treacă în legalitate firma înființată ilegal, cu vot cu 2/3, dar noi nu putem face asta. În același timp, doar pentru că primarul este iresponsabil, nu putem lăsa Bucureștiul fără operator pe termoficare. Zilele trecute s-a agreat înființarea a două companii: (1) pentru producție și distribuție agent termic și (2) pentru întreținere infrastructură termoficare. Modelul acesta cu 2 companii se pare că a mers bine și în cazul unor companii energetice naționale. Suntem de acord cu înființarea acestor două companii, dar nu oricum: acestea trebuie să fie nepolitizat iar conducerea să fie profesionistă, selectată transparent pe baza OUG 109/2011 cu privire la guvernanța corporatistă. În aceste companii nu el loc pentru fini și alte rubedenii, ci doar pentru profesioniști, altfel, nu vom reuși să salvăm sistemul centralizat de termoficare”, a declarat Ciprian Ciucu, consilier PNL, pentru HotNews.ro.

„‘În cazul înființării Termoenergetica București, atâta vreme cât vom avea garanții că legea va fi respectată, că activitatea va fi transparentă și va fi respectată legea guvernanței corporative, nu văd motive să ne opunem. Însă nu știu dacă aceste garanții există în acest moment. Mai sunt lucruri de lămurit cu acest proiect și este posibil să avem amendamente pe care le vom discuta în ședința CGMB. Însă, din punctul meu de vedere, înființarea Termoenergetica este doar o mică parte din problemă. Eu vreau să știu cine răspunde pentru falimentul RADET, cine răspunde pentru cei doi ani pierduți, pentru întârzierile la lucrările de modernizare și pentru frigul pe care bucureștenii l-au îndurat în case. Gabriela Firea nu poate să vină pur și simplu după doi ani și să spună senin că RADET intră în faliment. Gabriela Firea trebuie să-și asume acest eșec”, a declarat pentru HotNews.ro Roxana Wring, liderul consilierilor USR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro