Sari direct la conținut

Primavara societatii civile –  versiunea lui Klaus Iohannis

HotNews.ro

Klaus Iohannis a ajuns, miercuri seara, la dezbaterea organizata de Initiativa Romania cu punctualitatea binecunoscuta. Tema dezbaterii – „Dialog pentru România. Primăvara politică a societătii civile”. Inainte de intra in sala BCU, Iohannis s-a oprit in fata camerelor decis sa spuna ceva in sprijinul Antena 3. Asta rezulta fara dubii din imaginile difuzate deja la televizor. De obicei nu sta la declaratii, dar acum s-a infipt direct in microfoane. Reporterul Antena 3 lanseaza intrebarea in timp ce presedintele se apropie de intrare: „Ati vazut actiunea in forta asupra trustului Intact, credeti ca poate fi vorba de un atac la libertatea de expresie?”

Klaus Iohannis se opreste si raspunde DOAR la aceasta intrebare in mai mult de doua propozitii, o performanta in sine: „Eu cred ca ati ajuns intr-o situatie neplacuta si inutila. In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative. In al doilea rand, aceasta abordare heirupista a ANAF mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila. In fine, am constatat din discutiile pe care le-am avut ca exista deschidere la factorii de decizie si, cu siguranta, prin discutii asezate si calme, pana la urma se gasesc solutii convenabile”.

Apoi intra in sala BCU pentru a vorbi despre „Primavara politica a societatii civile”. Eram intr-una din loji si il ascultam pe seful statului silabisind de pe o bucata de hartiesintagme complet golite de sens: „altfel de politica”, „controlul riguros al calitatii oamenilor”, „innoirea clasei politice”, „integritate”, „responsabilitate” cand primesc de la Cristian Pantazi un SMS cu declaratia pe care Iohannis o facuse la intrarea in sala. Nu mi-a venit sa cred. Am zis ca e o eroare, dar intre timp oamenii au inceput sa se agite in jur. Citeau deja pe Facebook declaratiile presedintele in apararea Antenei 3. Iohannis si-a incheiat discursul plat, plin de clisee infioratoare si prostii fara margini. De pilda, a spus ca ne grabim criticand alegerile intr-un singur tur deoarece dorim sa schimbam ceva nestiind inca daca functioneaza sau nu de parca n-am fi avut alegeri intr-un singur tur in 2012 – cu dezastrul aferent.

Dupa el au vorbit cu multa elocinta ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, pe un ton grav si avand constiinta starii deplorabile a natiunii aflata la un pas de ruperea contractului social, cu institutii facute praf; Andrei Oisteanu admirabil, despre greutatea recladirii societatii civile („mai usor sa faci dintr-un acvariu ciorba de peste, dar mai greu sa faci din ciorba de peste la loc acvariu”); Gabriel Liiceanu ca de obicei revoltat, pasionat si plin de miez. Ma uitam cu durere la toti acesti intelectuali de toata isprava de care presedintele Iohannis si-a batut joc ingrozitor cu numai cateva minute inainte fara ca ei sa stie asta. Presedintele lor tocmai capitulase in fata raului incarnat de o televiziune. Un grup de derbedei reusisera sa ingenuncheze presedintele si premierul unei tari practicand terorismul social vandut pe post de „libertate de exprimare”.

Cata ironie amara in aceasta istorie: in timp ce presedintele Iohannis participa la „Primavara societatii civile”, Dan Voiculescu tocmai invingea statul roman din puscarie. Presedinte si premier au cedat in trista zi de miercuri, 16 februarie, in fata unui puscarias, s-au predat unei televiziuni cu jurnalisti condamnati de instante civile pentru incalcarea demnitatii umane, mentionati in rapoartele Comisiei Europene si Departamentului de Stat din cauza agresiunilor la adresa valorilor democratice.

Unul din cei prezenti langa mine in loja de la BCU m-a intrebat daca stiu cumva ce a zis preseintele Iohannis la intrare. I-am spus ca da si ca e o mare rusine. S-a ridicat si a plecat. A spus: „Nu mai pot asculta mai departe”. N-am mai rezistat nici eu, dintr-o data totul mi s-a parut o farsa sinistra. Cum poti, ca sef al statului, sa spui pe sleau ca aranjezi cu institutiile statului ca o televizuine sa nu fie evacuata din sediul confiscat de stat in urma unei sentinte penale? Sa afirmi asta cu cateva clipe inainte de a participa la o dezbateere intitulata „primavara societatii civile” inseamna sa dispui de uriase rezerve de cinism. Pentru asa ceva trebuie sa fii perfect amoral. Cei carora li s-a adresat presedintele la BCU reprezinta elita intelectualitatii, oameni care manifesta oroare organica fata de tot raul reprezentat de Antena 3.

A fost miercurea neagra, cand mai multe institutii ale statului au abdicat in mod rusinos. A fost ziua cand Klaus Iohannis s-a despartit definitiv de o buna parte din publicul care l-a votat in noiembrie 2014, trecand de partea noilor sai aliati, inamicii reformarii si occidentalizarii acestui stat pus la pamant de borfasi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro