Sari direct la conținut

Primele estimări privind pagubele după inundațiile din Galați și Vaslui. Câte case sunt asigurate obligatoriu în cele mai afectate localități

HotNews.ro
Inundații in localitatea Slobozia Conachi, Galati / Foto: Inquam Photos / George Călin
Inundații in localitatea Slobozia Conachi, Galati / Foto: Inquam Photos / George Călin

Doar una din cinci localități din județul Galați erau asigurate obligatoriu împotriva inundațiilor la sfârșitul lunii august, în timp ce în județul Vaslui erau asigurate mai puțin de 13% din totalul locuințelor din județ, arată datele PAID, societatea care emite asigurările obligatorii de locuințe împotriva inundațiilor, cutemurelor și alunecărilor de teren. „Primele estimări arată că vor fi deschise undeva la 1500 de dosare de daună”, a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul general adjunct al PAID.

  • Asigurarea locuințelor împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren (asigurarea PAD) este obligatorie conform Legii 260/2008. Costul anual este de 130 de lei pentru clădirile construite din materiale durabile și 50 de lei pentru locuințele din chirpici sau paiantă.
  • Proprietarii care plătesc aceste sume pot primi despăgubiri de maxim 100.000 de lei pentru prima categorie de locuințe, respectiv 50.000 pentru cea de-a doua, dacă locuințele sunt afectate de cele trei fenomene ale naturii.
  • În teorie, amenda pentru neasigurarea obligatorie a locuinței este între 100 și 500 de lei. În practică, însă, până acum nu a fost aplicată nicio amendă. Cei care trebuie să aplice sancțiunea sunt primarii, care, însă, au nevoie de voturile oamenilor și se feresc să fie personaje negative.
  • UPDATE 18:58 Guvernul a aprobat luni alocarea a 100 milioane de lei pentru aproximativ 6.500 de familii și persoane singure afectate de inundațiile și alunecările de teren. Mai exact, se va acorda câte 10.000 lei pentru fiecare familie și persoană singură din localitățile afectate, iar familiile persoanelor decedate vor primi suplimentar câte 10.000 de lei, pentru fiecare victimă.

Câte case erau asigurate în localitățile unde inundațiile au făcut șapte victime

Bilanțul victimelor inundațiilor din Galați a urcat luni la șapte persoane, după ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că a descoperit încă o persoană decedată pe raza localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, potrivit Agerpres.

Două victime au fost descoperite duminică în localitățile Slobozia Conachi și Suhurlui și alte patru victime au fost descoperite sâmbătă în localitățile: Pechea, Drăgușeni, Corod și Costache Negri.

  • „Nu știm încă nivelul pagubelor. Nu avem nicio estimare la acest moment, e prea devreme, nu am primit decât 5 notificari de daună. De abia de azi încolo urmează să primim mai multe notificări.
  • Estimăm undeva la 1500 de dosare de daună.
  • În general, daunele de la inundații sunt mai mari decât cele de la cutremurele mici cum a fost cel din Gorj”, a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul general adjunct al PAID.

Atât companiile de asigurări, cât și PAID și-au trimis deja inspectorii de daune la fața locului pentru a evalua pagubele.

La solicitarea HotNews.ro, oficialii PAID au transmis statistica privind numărul de case asigurate obligatoriu împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren raportat la fondul locativ din acest localități, respectiv gradul de cuprindere în asigurare.

Spre exemplu, în Slobozia Conachi erau asigurate doar 206 case dintr-un total de 1468 de locuințe, echivalentul unui grad de cuprindere de 14,1%.

Redăm mai jos situația din restul localităților:

  1. Slobozia Conachi: 206 case asigurate dintr-un total de 1468 de case (14.1%)
  2. Suhurlui: 33 de case asigurate dintr-un total de 643 (5%)
  3. Draguseni: 47 case asigurate dintr-un total de 2026 (2,32%)
  4. Corod: 139 case asigurate dintr-un total de 2891 (4,81%)
  5. Pechea: 248 case asigurate dintr-un total de 3495 (7,1%)
  6. Costache Negri: 174 case asigurate dintr-un total de 1058 (16,45%)
  7. Grivița: 144 case asigurate dintr-un total de 1531 (9,41%)

Câte case erau asigurate împotriva inundațiilor în cele mai afectate localități din Vaslui

Oficialii PAID au transmis pentru HotNews.ro și o situație similară legată de numărul de case asigurate în totalul locuințelor din cele mai afectate de inundații localități din județul Vaslui, astfel:

  • Murgeni: 158 case asigurate / total de 30.883 case / 5,12%
  • Zorleni: 223 case asigurate / total de 3172 case / 7,03%
  • Grivița: 110 case asigurate / total de 1547 de case / 7,11%
  • Mălușteni: 55 case asigurate / total de 1298 de case /4,24%
  • Fălciu: 184 case asigurate /total de 2307 case / 7,98%
  • Vinderei: 90 case asigurate/ total de 1915 / 4,70%
  • Lunca Banului: 71 case asigurate / total de 1362 /5,21%
  • Bârlad: 4768 case asigurate / total de 26196 case /18,20%
  • Bogdănești: 149 case asigurate / total de 1344 case /11,09%

PAID spune că are bani pentru plata daunelor apărute

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a anunțat luni că are capacitatea, în orice moment, să gestioneze daunele apărute și este pregătită să despăgubească toți asigurații afectați.

„Încurajăm toți proprietarii de locuințe asigurați împotriva dezastrelor care au fost afectați de inundațiile din ultimele zile să contacteze PAID sau asigurătorii de la care au achiziționat polițele. Avem un sistem digitalizat de gestionare a daunelor pentru a accelera procesul de despăgubire și pentru a reduce povara birocratică pentru asigurații noștri”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID.

Societatea a reamintit faptul că, în cazul unui dezastru major, PAID beneficiază de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1,3 miliarde de euro, pentru reconstrucția locuințelor asigurate în fața celor trei riscuri de calamitate: cutremur, alunecări de teren și inundații.

Bilanțul persoanelor decedate în urma inundațiilor din județul Galați a urcat duminică la șase. În urma inundațiilor devastatoare provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris, peste 5.000 de locuințe au fost afectate și sute de oameni din 22 de localități au fost evacuați din case.

Guvernul organizează luni o ședință extraordinară pentru a adopta o serie de măsuri de intervenție rapidă și ajutor pentru persoanele afectate de inundații.

Citește: LIVE Bilanțul victimelor inundațiilor din Galați a urcat la 6 / Ciolacu și Ciucă, împreună într-o tabără de sinistrați: „E o normalitate”- VIDEO

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro