Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu anunță că se pregătește starea de alertă în județele Galați și Vaslui. Priorități: Lucrările de reparații și continuarea școlii

HotNews.ro
Inundatii în Slobozia Conachi și Pechea din județul Galați / FOTO: Captură video Pro Lider FM Facebook
Inundatii în Slobozia Conachi și Pechea din județul Galați / FOTO: Captură video Pro Lider FM Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul județelor Galați și Vaslui. Executivul a aprobat un prim ajutor de urgență de 100 de milioane de lei pentru românii afectați de inundații.

  • UPDATE (15:50) Ministerul Muncii a anunțat luni că Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență de 100 de milioane de lei pentru sprijinirea a aproximativ 6.500 de familii și persoane singure care se află în situații de necesitate cauzate de inundații, alunecări de teren și alte fenomene meteorologice deosebite produse recent în țară.

Premierul a anunțat și care vor fi prioritățile în alocarea acestor bani.

  • „Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt.
  • De asemenea, vrem ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Autoritățile locale, împreună cu ministerul Educației, se ocupă și vor operaționaliza rapid aceste școli temporare”, a declarat Ciolacu.

Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgenţă de maxim 10.000 de lei. Ajutor suplimentar de 10.000 de lei în cazul celor decedați

Guvernul va aproba luni un prim ajutor de urgență de 100 de milioane de lei pentru românii afectați de inundații.

„Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei. Iar, în cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei”, a declarat Ciolacu.

Premierul a mulțumit tuturor instituțiilor locale și centrale implicate în acest efort, miilor de pompieri, militari, polițiști, medici și angajați din administrațiile locale care au muncit non-stop de aproape 72 de ore.

În plus, premierul a salutat și solidaritatea mediului privat românesc cu românii din zonele afectate de inundații.

„Azi, ar fi trebuit să merg în Buzău, unde s-a redeschis o importantă fabrică de materiale de construcții. Înțeleg că acest grup va face o donație constând în materiale de construcții pentru refacerea celor mai afectate case. Le mulțumesc pentru că se alătură efortului guvernamental! Este un gest demn de respect și sunt convins că vor fi urmați și de alte societăți comerciale sau ONG-uri”, a spus premierul.

Cum se vor aloca cele 100 milioane de lei – anunțul Ministerului Muncii

Ministerul Muncii a anunțat ulterior că Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență de 100 de milioane de lei pentru sprijinirea a aproximativ 6.500 de familii și persoane singure care se află în situații de necesitate cauzate de inundații, alunecări de teren și alte fenomene meteorologice deosebite produse recent în țară.

“Prin acordarea acestor ajutoare, Guvernul intervine în regim de urgență să sprijine persoanele afectate de calamitățile naturale înregistrate în ultimele zile. Având în vedere situația extrem de gravă a acestor oameni, am stabilit un mecanism de plată fără realizarea de anchete sociale, pentru ca banii alocați să ajungă în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de ajutor.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Actul normativ aprobat prevede că ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, iar sumele individuale se stabilesc în cuantumul prevăzut, pe baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăţi şi inspecţie socială din județele afectate, cu sprijinul Instituției Prefectului și al primăriilor localităților afectate.

Suma necesară se suportă din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, suplimentat din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.


Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro