Primul mesaj al lui Vladimir Putin pentru Masoud Pezeshkian, președintele ales al Iranului
„Relaţiile ruso-iraniene au un caracter amical şi de bună vecinătate”, a transmis Putin, în mesajul de felicitare adresat lui Pezeshkian.
„Sper că mandatul dumneavoastră de președinte va contribui la consolidarea cooperării bilaterale constructive în toate direcţiile între popoarele noastre prietene”, a mai afirmat președintele rus.
Rusia și Iranul, puternic sancţionate de către Occident, îşi pot „coordona eficient eforturile pentru a rezolva problemele internaţionale actuale într-un mod constructiv”, i-a mai transmis Putin noului președinte iranian.
Pezeshkian a obținut peste 16 milioane de voturi, aproximativ 54%, în timp ce rivalul său, ultraconservatorul Saeed Jalili, a obținut peste 13 milioane, aproximativ 44%, din cele aproximativ 30 de milioane de voturi exprimate în al doilea tur de scrutin. Rata de participare a fost stabilită la 49,8%.
Alegerile trebuiau să aibă loc abia în 2025, dar au fost convocate anticipat după decesul președintelui ultraconservator Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter din luna mai.
Patru candidați au candidat în primul tur, marcat de un puternic absenteism, care a avut loc pe 28 iunie.
În prima sa intervenţie după victoria asupra ultraconservatorului Jalili şi în timpul căreia le-a mulţumit susţinătorilor săi, Pezeshkian a dat asigurări sâmbătă că „va întinde mâna prieteniei tuturor”.
„Vom întinde mâna prieteniei tuturor. Cu toţii sunt locuitorii acestei ţări. Trebuie să ne folosim de toată lumea pentru progresul ţării. Sunt fraţii noştri. Eu nu aveam nici partid, nici sprijin. Aceşti oameni au venit cu dragoste şi au ajutat, iar eu le mulţumesc”, a declarat Pezeshkian.
Deputatul reformator Massoud Pezeshkian, un chirurg în vârstă de 69 de ani care îşi afirmă loialitatea pentru republica islamică, pledează pentru un Iran mai deschis în relaţia cu Occidentul. El a primit sprijinul unor foşti preşedinţi, reformistul Mohammad Khatami şi moderatul Hassan Rohani.
În timpul dezbaterilor televizate, Pezeshkian s-a descris drept un politician conservator care crede că reformele sunt necesare şi, ca mulţi alţi politicieni din tabăra reformistă, a cerut îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul. Pe plan intern, el a criticat reglementările stricte din Iran privind portul vălului islamic pentru femei şi a declarat că se opune cenzurării internetului.
Alegerile din Iran vor avea totuși urmări limitate, preşedintele având doar puteri restrânse: el este însărcinat să aplice, la conducerea guvernului, marile linii politice fixate de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care este şef al statului.
Xi Jinping și Marendra Modi l-au felicitat și ei pe noul președinte iranian
Liderii ţărilor arabe din Golf, în special regele Salman al Arabiei Saudite, l-au felicitat sâmbătă pe Pezeshkian, mai scrie AFP, care adaugă că preşedintele ales al Iranului a mai fost felicitat şi de Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.
„Vă transmitem sincerele noastre felicitări şi cele mai bune urări de succes şi reuşită, în speranţa că vom continua să dezvoltăm relaţiile care leagă cele două ţări ale noastre şi cele două popoare frăţeşti”, a spus suveranul saudit în mesajul său, potrivit agenţiei de presă oficiale din Arabia Saudită, SPA.
El a subliniat, de asemenea, dorinţa de a „continua coordonarea şi consultarea (între cele două ţări) pentru a consolida pacea şi securitatea regională şi internaţională”.
Regatul sunit al Arabiei Saudite şi Iranul majoritar şiit şi-au reluat relaţiile diplomatice în martie 2023, după şapte ani de ruptură, ca parte a unui acord negociat de China, iar de atunci şi-au înmulţit semnalele de apropiere.
Pezeshkian a fost felicitat şi de premierul Indiei, Marendra Modi, şi de preşedintele Chinei, Xi Jinping, notează Agerpres.
„Aştept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu dumneavoastră pentru a consolida în continuare relaţiile noastre bilaterale calde şi străvechi în beneficiul poporului nostru şi al regiunii”, a scris Modi, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.
La rândul său, Xi a apreciat în mesajul său că actuala coordonare între Beijing şi Teheran în chestiuni internaţionale „contribuie pozitiv la stabilitatea regională şi mondială”.