Sari direct la conținut

Primul robot chirurgical pediatric dintr-un spital de stat din București, la „Grigore Alexandrescu”. Primele operații sunt programate săptămâna viitoare

HotNews.ro
Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Foto: Agerpres
Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Foto: Agerpres

Un robot chirurgical pentru intervenţii pediatrice este funcțional la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, iar primele intervenţii în care va fi folosit vor avea loc săptămâna viitoare, a anunțat joi managerul spitalului, Alexandru Ulici, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

„Începând de astăzi, în cadrul spitalului, este funcţional primul robot pentru chirurgia viscerală pediatrică. Un robot destinat copiilor cu care se pot face intervenţii chirurgicale pot spune spectaculoase, cu rezultate deja stabilite foarte bune. (…) Începând de săptămâna viitoare aşteptăm o echipă de medici din Olanda”, a declarat Alexandru Ulici.

Directorul medical al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Radu Bălănescu spune că începând de săptămâna viitoare vor avea loc câte 3-4 operaţii cu ajutorul robotului. Potrivit acestuia, nu se vor opera cazuri „de mare amploare”.

„Vom începe intervenţiile chirurgicale de săptămâna viitoare, probabil cam trei, patru pacienţi pe săptămână la început, aşa ne propunem. De săptămâna viitoare, de luni, va mai fi aici o echipă de medici din Olanda care vor opera împreună cu echipa noastră de la ‘Grigore Alexandrescu’. (…) Nu putem începe să operăm direct nişte cazuri de mare amploare până în momentul în care există experienţa necesară pentru a avea nişte rezultate foarte bune. Ne preocupă, în primul rând, siguranţa pacientului, a copilului. (…) Robotul acesta are câteva avantaje tehnice importante. (…) Se văd ţesuturile în sistem 3D şi nu 2D. Deci, practic eşti mult mai aproape de realitate şi se pot folosi instrumente mici de trei şi cinci milimetri care conferă un acces absolut important în nişte spaţii mici”, a precizat Radu Bălănescu.

„Este vorba aici, la Spitalul Grigore Alexandrescu, despre primul robot destinat copiilor. Mai există un astfel de echipament la Timişoara, dar el nu poate folosit decât la copii mari care au caracteristici somatice asemănătoare adultului. Ceea ce există aici este dedicat copiilor începând cu greutatea de zece kg. (…) Dezvoltarea de centre de excelenţă în spitalele de pediatrie cred că este o necesitate. (…) Construim centrul de mari arşi pediatric în incinta acestui spital, împreună cu celelalte două centre de mari arşi la Timişoara şi Târgu Mureş, încât spitalele de pediatrie să poată să ofere toată gama de servicii necesare acestor pacienţi”, a afirmat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

INTERVIURILE HotNews.ro