Sari direct la conținut

Primul tronson din pavilionul 5 al Institutului Matei Balș, afectat de incendiul de acum un an, redeschis: primii pacienți, așteptați joi după-amiază

HotNews.ro
Institutul Matei Bals, Foto: Ministerul Sanatatii
Institutul Matei Bals, Foto: Ministerul Sanatatii

​Primul tronson din pavilionul 5 al Institutului Matei Balș, afectat de incendiul din ianuarie anul trecut, se redeschide astăzi. Este vorba despre etajul 3 al pavilionului 5, cu 36 de paturi. Începând cu ora 14:00 sunt așteptați aici primii pacienți, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a vizitat joi pavilionul 5 de la Matei Balș.

„Noi am făcut tot ce a ținut de Ministerul Sănătății pentru a sprijini acest demers al colegilor de la Institutul Matei Balș și pentru a reda pacienților, atât din Capitală cât și din țară, un prim tronson – etajul 3 al acestui pavilion, cu 36 de paturi. Va urma, până la finalul lunii, și celălalt etaj, al doilea, cu 39 de paturi și va urma apoi și etajul 1. Peste 100 de paturi pentru boli infecțioase vor fi disponibile petru pacienții români – deocamdată pentru COVID-19, dar cu siguranță mulți alți pacienți cu boli infecțioase vor beneficia de serviciile echipei profesioniste de la Institutul Matei Balș”, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a anunțat, de asemenea, că și la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, afectat și el de un incendiu anul trecut, a fost deschis un ambulatoriu de evaluare, iar în jurul datei de 1 martie, „acel spital va fi redat circuitului spitalicesc public”.

20 de decese după incendiul de la Matei Balș

Incendiul care a distrus pavilionul 5 al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș a izbucnit pe 29 ianuarie 2021, în jurul orei 5:00 dimineața. Vestea incendiului de la Matei Balș era cu atât mai șocantă cu cât Institutul Matei Balș este spitalul nr. 1 de boli infecțioase al României și unul dintre spitalele „norocoase”, beneficiind de investiții masive în ultimii ani.

4 pacienți au murit pe loc, dintre care 3 carbonizați, iar în zilele următoare, bilanțul a ajuns la 20 de decese, însă nu se știe clar nici până astăzi câți dintre cei care au murit în zilele următoare au murit din cauza bolii 9 (era vorba despre pacienți COVID-19) și câți din cauza incendiului. În pavilionul 5 de la Matei Balș erau tratați pacienți COVID-19 care aveau nevoie de oxigen, dar nu erau internați în ATI.

Pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul avea aviz din partea pompierilor, însă nu și autorizaţie, declara atunci șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

7 pacienți au murit în acea zi în incendiu, iar alți câțiva pacienți, transferați în urma incendiului, aveau să moară în zilele următoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro