Prioritățile anului 2020 pentru agricultură și industria alimentară
Anul 2020 este unul al provocărilor importante. Sunt multe teme pe agenda priorităților pentru anul 2020. Atât din punct de vedere administrativ, cât și pentru domeniul agricol și industria alimentară. Elaborarea Planului Național Strategic, măsuri pentru combaterea economiei subterane, înființarea camerelor agricole sau măsurile de combatere a pestei porcine africane sunt printre temele aflate pe agenda de priorități a reprezentanților agriculturii și industriei alimentare.
De asemenea, anul 2020 va aduce și o dezbatere pe tema dezvoltării sectorului de procesare, pentru că liderii industriei susțin că România are o supracapacitate de procesare, în schimb, fabricile nu au suficientă materie primă din țară pe care să o prelucreze.
„Fermier în România” a intervievat mai mulți reprezentanți ai administrației și ai reprezentanților sectorului agricol cu privire la prioritățile anului 2020.
Emil Dumitru, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: „Printre prioritățile anului 2020 sunt elaborarea Planului Național Strategic (PNS) pentru anul 2021-2027, înființarea camerelor agricole, ca o obligație ce rezidă din proiectul de regulament care condiționează punerea în aplicare a PNS de existența serviciilor de consultanță și reforma administrativă a domeniului agricol. De asemenea, la nivel european, România dorește să se implice în negocierile legate de bugetul agriculturii al viitorului exercițiu bugetar”.
Sorin Minea, președintele Romalimenta: „În ultima perioadă, industria alimentară a fost neglijată. Industria are o problemă serioasă cu economia subterană. Se discută tot mai mult, în ultimul timp, despre creșterea procesării, dar industria are fabrici cât să hrănească două Românii. Procesatorii au altă problemă și anume nu au suficiente materii prime în țară. În anul 2020, poate ar trebui ca industria alimentară să treacă la Ministerul Economiei. De asemenea, avem nevoie de un dialog real cu autoritățile și, în același timp, trebuie rezolvată problema pestei porcine africane, pentru că altfel riscăm să izolăm întreaga Românie, nu doar industria cărnii de porc”.
Aurel Tănase, președinte Organizația Interprofesională pentru Produse Agroalimentare de Legume-Fructe: „Ne dorim ca în anul 2020 să existe noi măsuri de reglementare a pieței de legume-fructe. Este vorba, în primul rând, despre măsuri de combatere a concurenței neloiale. De asemenea, trebuie gândit un alt sistem de acordare a sprijinului pentru producători și de stimulare a asocierii. Este nevoie de susținerea investițiilor din fonduri europene. Am avut un succes în pomicultură, în sensul derulării unui program sectorial, dar în celelalte domenii rezultatele nu sunt prea bune. Programele derulate cu fonduri naționale, aprobate de Comisia Europeană, trebuie modernizate. De asemenea, propunem autorităților ca în anul 2020 să fie înființat un SAPARD românesc care să aibă ca obiective înființarea a 30 de hectare de sere și a 400 de hectare de solarii, un program pe care îl estimăm la aproximativ 100 milioane de euro. Acest program ar trebui derulat de organizațiile profesionale în domeniu”.
Continuarea în fermierinromania.ro