Profesorii au respins și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva / Reacția Executivului / Cum arată proiectul de ordonanță privind majorările salariale în educație
Profesorii resping și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva declanșată în 22 mai, au anunțat liderii federațiilor sindicale după noile discuții avute miercuri seară la Palatul Victoria. Reamintim că ultima ofertă a Executivului este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.
Coaliția de guvernare face „un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice”
20:39 „Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”, a transmis Guvernul, la încheierea noilor discuții între Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Ligia Deca și liderii sindicatelor din educație.
Conform sursei citate, la discuțiile de miercuri seară liderilor sindicatelor din educație le-a fost prezentată ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de joi, care vizează:
- Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
- În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Textul actului normativ a fost publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.
Sindicatele din educație anunță că greva profesorior continuă
20:09 Discuțiile de la guvern s-au încheiat. Anunțul liderilor sindicali:
Liderul FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor:
- Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge
- În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte
- În momentul de faţă, greva continuă
Liderul FSLI: Simion Hăncescu:
- Eu am avut deja şedinţă cu liderii judeţeni, care au respins oferta
- Nu suntem de acord cu acel interval de trei ani, de majorare etapizată. Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori
- Majorarea de la 1 iunie e o problemă, grila, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, e alta. Oamenii au spus foarte clar că vor aplicare integrală, nu doar 40%
- Nu sunt de acord nici cu suma de 1.000 de lei
- Am înțeles că Guvernul va da joi ordonanța. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine şi decizia le aparţine. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc
Când vor lua decizia membrii sindicatelor?
- În acest moment, greva continuă, ca să fie foarte clar
- Până marți, se va lua o decizie. Aveți răbdare, până atunci sunt zile libere
19:47 Profesorii și angajații din educației au respins oferta propusă de guvern, potrivit surselor Edupedu.ro. Atât Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cât Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.
La această oră, liderii sindicali negociază cu reprezentanții Guvernului o altă soluție, mai scrie Edupedu.ro.
Întâlnirea liderilor sindicali cu reprezentanții Guvernului a început la ora 19.00.
Ultima ofertă a Guvernului pentru profesori: Creștere salarială de 1.000 de lei brut de la 1 iunie
Ultima ofertă pe care Guvernul le-a făcut-o miercuri sindicatelor din educație a fost creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, ce se va regasi în viitoarea lege a salarizării. Pentru personalul nedidactic, creșterea salarială ar urma să fie de 400 de lei brut lunar.
Oferta pentru profesori este următoarea:
- „Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în Legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.
- În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie.
- Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”.
Impactul bugetar pentru aceste majorări de 1.000, respectiv 400 de lei va fi de aproximativ două miliarde de lei pe 7 luni, conform unor surse oficiale.
Potrivit acelorași surse, se va renunța la măsura acordării de vouchere.
Noua ofertă le-a fost făcută sindicatelor la noile negocieri convocate miercuri cu acestea la Palatul Victoria. Guvernul i-a chemat pe sindicaliști la discuții, după ce liderii coaliției s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. Administrația prezidențială a transmis că Iohannis le-a cerut liderilor PNL și PSD „să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”. În acest timp, cadrele didactice au anunțat că greva continuă.
Înaintea întâlnirii lui Iohannis cu liderii coaliției, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, condusă de Simion Hăncescu și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, condusă de Marius Nistor au anunțat, într-un comunicat de presă, că, după consultarea organizațiilor județene, au decis să continue greva generală și să nu semneze un acord politic care nu include creșterea salariilor.
Solicitările sindicatelor din educație au fost:
- Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
- Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).
Până acum, Guvernul a respins majorările salariale înainte de viitoara lege a salarizării și le-a oferit vouchere în valoare de 2.500 de lei. Ultima ofertă a Guvernului pentru sindicatele din educație fusse acordarea unor prime „pentru susținerea carierei didactice” de 4.000 de lei, în două tranșe, pentru personalul didactic – 2.000 de lei net suma forfetară, care să fie plătită în iunie și alți 2.000 lei net care să fie plătiți în octombrie, din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont până la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Pentru personalul nedidactic, prima ar fi fost de 1.500 de lei, tot în două tranșe.
Peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă, marți, mulți dintre ei venind cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”.