Proiect de lege: institutiile publice ar putea fi obligate sa cumpere produse eco
Un proiect de Lege a achizitiilor publice ecologice va fi supus spre aprobare Guvernului, iar in toamna va fi trimis spre dezbatere in Parlament, potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul Mediului. Daca acest proiect de lege va fi adoptat, Ministerul Mediului va fi obligat sa faca anual un plan national de achizitii publice ecologice prin care sa stabileasca ce procent din achizitiile publice sa fie eco. Prin achizitii publice eco se intelege hartie reciclata, electronice si masini eco, mobilier eco, etc. Desi aceste produse sunt mai scumpe, ele au o durata de viata mai lunga sustin intiatorii proiectului de lege.
Reprezentantii fundatiei Ecopolis dau un exemplu concret despre cum pot proteja mediul achizitiile publice ecologice.
„Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei a consumat, in anul 2013, 69,95 tone de hartie virgina si a reciclat 18,26 tone. Un calcul simplu arata ca daca institutia publica ar fi utilizat exclusiv hartie ecologica ar fi salvat de la taiere 936 de copaci. Plus ca ar fi scazut impactul productiei de hartie asupra mediului cu 40% consum energetic si cu 50% consumul de apa, diferenta de consum de resurse dintre a produce hartie virgina si hartie reciclata”, sustin reprezentantii fundatiei Ecopolis.
Potrivit ONG-ului, institutiile statului reprezinta cel mai mare cumparator din Romania, cheltuind anual 100 de miliarde RON, adica 20% din PIB, iar daca achizitiile ecologice ar reprezenta doar 20% din totalul achizitiilor s-ar crea o piata de 20 de miliarde de lei.
Desi aceste produse sunt mai scumpe, ele au o durata de viata mai lunga sustin intiatorii proiectului de lege.
„Un principiu de baza care trebuie luat in considerare pentru promovarea produselor ecologice si incurajarea formarii pietei de produse ecologice este punerea accentului pe costul ciclului de viata a unui produs sau serviciu si nu pe pretul de achizitie. Costul inseamna luarea in considerare a impactului produsului sau serviciului respectiv asupra mediului, nivelul de sustenabilitate, uzarea pe termen lung. Un studiu al Comisiei Europene arata ca, desi in achizitiile publice sunt privilegiate produsele si serviciile cu preturile cele mai mici, acestea nu sunt mai ieftine pe termen lung, avand in fapt un cost mai mare cu o medie de 1% fata de produsele si serviciile ecologice”, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ecopolis.
Comisia Europeana a publicat in 2008 o comunicare prin care recomanda ca nivelul achizitiilor Publice Ecologice (APE) in statele UE sa fie de 50% in 2010 si ca fiecare stat membru trebuie sa realizeze un Plan National de Actiune pentru APE.
„Cerinta Comisiei nu a fost atinsa, iar Romania se afla pe ultimul loc in randul statelor membre care au adoptat orice fel de criterii ecologice in achizitiile publice”, spun reprezentantii Ecopolis.
Pentru a veni in sprijinul institutiilor publice, ong-urile au realizat site-ul www.achizitiiverzi.ro de unde se pot cumpara produse eco.
Potrivit unui comunicat de presa emis de Ministerul Mediului, joi, a avut loc ultima dezbatere publica a acestui proiect inainte de a fi trimis Guvernului. Dezbaterea a fost organizata de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III in parteneriat cu Ministerul Mediului.
„Ma incanta faptul ca ceea ce a fost considerat initial, la nivelul institutiilor publice, un fel de voluntariat, a fost luat foarte in serios de organizatiile neguvernamentale, astfel ca acum, prin acest proiect, s-a venit in ajutorul nostru. Pana la urma, acest proiect genereaza o structura legislativa si acte normative care sunt destul de dinamice incat au forta de a duce Romania pe calea cresterii achizitiilor verzi din achizitiile total¬, a declarat Atilla Korodi, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
„Achizitiile publice ecologice contribuie la tintele Romaniei de reducere a emisiilor de carbon, la stimularea unei piete a producatorilor locali si reprezinta o alternativa echitabila social”, a spus Costel Popa, Presedintele Ecopolis.
„Proiectul de lege va fi supus Guvernului spre aprobare si apoi va fi avansat in Parlament in perioada imediat urmatoare, este initiat de ANRMAP si MMSC. Tot impreuna vom elabora si normele metodologice aferente”, a declarat Bogdan-Paul Dobrin, presedinte ANRMAP.
Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei Terra Mileniul III, a declarat ca acest proiect de lege daca va fi adoptat va fi „un sprijin legislativ real al producatorilor si furnizorilor care ar stimula piata si un intreg sector economic format in special din IMM-uri.