Sari direct la conținut

Proiectul Agentiei de Integritate a fost ciuntit de deputati

HotNews.ro

Deputatii au adoptat miercuri trei amendamente la legea privind infiintarea Agentiei de Integritate pe baza carora au aratat clar ca nu vor controlarea averilor ci doar a declaratiilor de avere. UDMR si PC au facut front comun cu PSD si au ciuntit inca de la inceputul dezbaterilor legea a carei activitate vizeaza controlul averilor demnitarilor.

Amendamentele introduce la propunerea UDMR si PSD anuleaza controlul averilor ca si a incompatibilitatilor demnitarilor.

In proiectul de legea initiat de Ministerul Justitiei, Agentia Nationala de Integritate (ANI) isi propunea ca rol verificarea averilor nejustificate ale demnitarilor si sanctionarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese.

Infiintarea acestei institutii este unul dintre obiectivele asumate de Romania inainte de aderarea la Uniunea Europeana, iar proiectul de lege, in forma inaintata de Ministerul Justitiei catre Parlament, a fost agreat de oficialii de la Bruxelles.

Parlamentarii nu au tinut, miercuri, cont de recomandarile oficialilor europeni si au ciuntit inca de la prima dezbatere proiectul de lege prezentat de ministrul Justitiei, Monica Macovei. Discutiile la comisia juridica a Camerei Deputatilor au debutat cu scandal intre Macovei si deputati.

Eugen Nicolici (PSD) i-a reprosat ministrului Justitiei ca sfideaza parlamentarii cu aroganta venind sa sustina o lege incompleta si “execrabila”. “Degeaba va enervati, legea pe care o sustineti este facuta pe genunchi si este execrabila”, a apostrofat Nicolici.

In replica, Macovei i-a acuzat pe parlamentari ca fac declaratii politice la o dezbatere de interes national si ca sunt manati de “anumite interese” pentru a nu le fi controlate averile.

Dupa certuri de aproape doua ore, deputatii au trecut la dezbaterea pe articole a actului normativ. Deputatii UDMR au facut amenadamente la titlul si introducerea legii. Marton Arpad (UDMR) a propus ca din titlul legii sa fie taiat rolul agentiei si anume acela de a controla averile demnitarilor.

In acelasi mod a procedat si cu introducerea actului normativ in care se specifica scopul si atributiile agentiei.

Varianta propusa de UDMR vizeaza ca in ce priveste activitatea Agentiei de Integritate sa fie mentionata sintagma de “monitorizarea a declaratiilor de avere” si nu “controlul averilor”, asa cum era in textul initial. Propunerea a fost sustinuta de catre PC, PSD si PRM, democratii si liberalii – in ciuda opozitiei – neavand vreo sansa de a schimba acest amendament.

Desi Monica Macovei a protestat fata de initiative deputatilor, amendamentele au fost adoptate cu 14 voturi si 8 impotriva.

„Proiectul este amputat si, dupa opinia mea, nu o sa mai fie adoptat asa cum a fost conceput de Ministerul Justitiei daca se voteaza in continuare amendamentele UDMR”, a mai spus Macovei.

Mai mult, ministrul Justitiei a spus ca va prezenta, joi, oficialilor de la Bruxelles, modul in care decurge legiferarea proiectului.

„Din atributiile ANI s-au scos incompatibilitatile si verificarea incompatibilitatilor. Cei de la UDMR, PSD si PC vor sa se aplice legea doar la cei care au in prezent demnitati si functii publice, nu si in trecut”, a spus Macovei. Ea a invocat o temere a Comisiei Europene ca nu exista destula vointa politica in Romania pentru adoptarea masurilor anticoruptie.

In plus, Monica Macovei a apreciat ca in acest moment coalitia de guvernare nu mai functioneaza, PSD, UDMR si PC formand o noua coalitie cu ocazia infiintarii ANI. „E clar cei care au fost la guvernare nu vor sa fie controlati”, crede ministrul Macovei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro