Proiectul de statut PNL si PDL: Alianta in alegerile prezidentiale din 2014/ Conducere bicefala in 2015-2017/ Prevederile de integritate introduse in statut. Numele Aliantei: PNL/PDL
PNL si PDL ar urma sa functioneze ca partid cu conducere unitara abia din anul 2017, in ciclul electoral urmator, se arata in proiectului de statut al viitorului partid care ar trebui sa rezulte dintr-o fuziune. Din 1 iauarie 2015, timp de doi ani, viitorul partid, sub denumirea PNL/PDL ar urma sa functioneze sub conducere bicefala, cu doi copresedinti. Statutul ar urma sa se aplice din 2015, motiv pentru care in alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 liberalii si democrat-liberalii urmeaza sa intre ca alianta electorala, deci nu ca partid nou inregistrat la tribunal.
Proiectul de statut intocmit de comisia mixta de negociere PNL-PDL si transmis organizatiilor celor doua partide a gasit o solutie de compromis pentru denumirea viitorului partid: PNL/PDL. „Denumirea integrala a partidului este PNL/PDL”, prevede proiectul.
Sigla si insemnele partidului raman, insa, in suspensie pana la congresele celor doua partide, prevazute pentru 26 iulie.
documente
STATUT PDL-PNL 14 IULIE corectura 1-1
(15 Iul 2014) DOC, 273KB
Din 1 ianuarie 2015, partidul PNL/PDL ar urma sa aiba o conducere bicefala, cu doi copresedinti si structuri de conducere rezultate prin comasarea celor existente la nivelul PNL si PDL.
Copresedintii sunt presedintii fostului Partid National Liberal si al fostului Partid Democrat Liberal, alesi in cadrul organismelor de decizie corespunzatoare ale partidelor respective.
Biroul Politic National va fi compus din 104 membri. Functiile vor fi impartite asfel: 31 de vicepresedinti PNL alesi la Congresul din 26-27 iunie 2014 si un vicepresedinte cooptat conform prevederilor Statutului PNL, 6 prim-vicepresedinti si 16 vicepresedinti PDL, Secretarul general PNL si Secretarul general PDL, 2 secretari generali adjuncti ai PDL.
„Modalitatea de functionare si modul de reprezentare la nivelul structurilor judetene si locale pentru perioada 1 ianuarie 2015-1 ianuarie 2017 se va stabili prin hotarare a Conventiei Nationale in prima sedinta de dupa alegerile prezidentiale din 2014”, prevede proiectul.
program politic
Foto: Hotnews
Si in Parlament, vor functiona separat, mai departe, grupurile parlamentare ale PNL si PDL, pe durata actualei legislaturi (pana la alegerile parlamentare din 2016). „Grupurile Parlamentare ale PNL si PDL din Camera Deputatilor si Senat vor functiona ca grupuri parlamentare separate pe intreaga durata a legislaturii 2012-2016”, se arata in proiectul de statut. Prevederea poate fi, insa, modificata.
Faza a treia a „unificarii dreptei” cu PNL si PDL ar urma sa vina abia din 2017, cand PNL/PDL ar urma sa aiba o singura conducere, rezultata dintr-un congres comun (Conventia Nationala).
Noul statut se aplica, in etape, din 1 ianuarie 2015, urmand ca in alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 PDL si PNL sa intre ca o alianta electorala.
In privinta criteriilor anticoruptie, acestea au fost preluate din statutul PDL.
Astfel, o persoana nu poate deveni membru PNL/PDL daca „a fost condamnata penal pentru infractiuni savarsite cu intentie, cu exceptia cazului in care a fost reabilitata”.
Aici ar intra, de exemplu, senatorul PNL Tudor Chiuariu, condamnat la inchisoare cu suspendare.
De asemenea, sunt suspendati din partid pe anumite termene cei care sunt arestati preventiv.
Proiectul de statut intra in analiza organizatiilor celor doua partide, in circuitul de aprobare, pentru ca pe 26 iulie sa fie supus aprobarii congresului fiecarui partid in parte.