Sari direct la conținut

Promisiunile lui Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom intra în Schengen și terestru, din 2025 vor fi scoase vizele pentru SUA, iar OCDE în 2026

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu susține că România va intra și terestru în Schengen până la sfârșitul anului 2024, că vizele pentru SUA vor fi scoase până la sfârșitul anului 2025 și că vom adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026.

„România peste o lună de zile va intra aerian şi maritim (în Spaţiul Schengen – n.r.). Normal că va trebui o atenţie şi mai mare, vor fi provocări mai mari, fiind la început. Eu vă garantez că până la sfârşitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru. Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în 2026, România va intra în OECD, cel mai important proiect de ţară este aderarea la OECD”, a declarat premierul la Antena 3.

„Astea sunt cele mai importante lucruri pe care le au de făcut decidenţii din România. Ca să realizăm aceste lucruri trebuie să facem reformele din PNRR care sunt suprapuse cu reformele pentru aderarea la OECD. În momentul în care am intrat în OECD, România este alături de toate statele dezvoltate din lume. Poate să vină oricine să conducă România, nimeni nu o să mai întoarcă România din drumul ei. Vor veni cele mai mari investiţii odată cu aderarea la OECD, fiindcă e un mecanism, se face upgrade ca la softurile la calculator, ca să fii alături de statele dezvoltate. Ăsta e viitorul României”, a subliniat Ciolacu.

OCDE a aprobat, în cursul acestei săptămâni, primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget, informează Ministerul Finanţelor.

Au fost punctate progresele României prin raportare la cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:

  • eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea şi realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
  • capacitatea de a face faţă provocărilor bugetare existente şi viitoare şi de a aborda priorităţile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;
  • acurateţea şi accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparenţă şi responsabilitate;
  • supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente şi existenţa unor mecanisme de implicare a cetăţenilor.

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară pentru România, după accederea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană. Guvernul României a finalizat prima etapă a procesului de aderare la OCDE în decembrie 2022.

„Fără impozit progresiv pe salarii în 2025 și investiții record”

Ciolacu mai spune că nu va exista un impozit în trepte pe salariu de la anul, dar anunță o reformă Fiscală care „va avea efecte în 2027”.

De asemenea, el a reluat din afirmațiile făcute anterior anunțând „un val al investitorilor strâini în România”.

Premierul a dat din nou asigurări marți că Guvernul nu va mări taxele și a invitat investitorii americani să dezvolte obiectivele de investiții strategice ale României, de la cloudul guvernamental la sectorul energetic. „Gazul din Marea Neagră, energia nucleară și eoliană, hidrogenul verde pot face din România noul El Dorado energetic al continentului”, a spus Ciolacu.

Premierul și-a prezentat viziunea economică și a estimat că, „dacă își păstrează stabilitatea politică și economică, România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forțe economice ale continentului”.

Schengen / Președinții Comisiei Europene și Parlamentului European, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la București, miercuri și joi

România va adera la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime la finalul lunii martie 2024, iar subiectul aderării depline, și cu frontierele terestre, poate fi redeschis mai degrabă spre finalul anului 2024, după finalizarea alegerilor legislative din Austria, a declarat, într-un interviu video, la Strasbourg, europarlamentarul român Victor Negrescu (PSD), vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni.

„La finalul lunii martie, România intră pe cale aeriană și maritimă în Spațiul Schengen. Este un pas așteptat de 13 ani pe care îl realizăm în prezent. Totodată, intrăm și în alte două formate importante. Vom putea emite vize Schengen, ceea ce înseamnă că mecanismele noastre consulare vor fi integrate în zona de liberă circulație. Este un lucru semnificativ, greu, dar important în același timp și vom fi parte din procesul decizional specific zonei de liberă circulație, adică vom fi la masa deciziilor în ceea ce privește deciziile și discuțiile privind zona de liberă circulație. Și asta ne dă oarecum garanția că subiectul aderării României la Spațiul Schengen poate fi redeschis mai degrabă spre finalul anului, după finalizarea alegerilor din Austria, dar există aceste perspective, să arătăm că acum îndeplinim aceste condiții pentru a merge înainte, dar în continuare susțin importanța acestui obiectiv” – a spus Negrescu.

Unsprezece șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană vor veni la București, în 6-7 martie, la Congresul Partidului Popular European (PPE). Printre cei care și-au confirmat prezența se află și cancelarul austriac Karl Nehammer, principalul opozant al intrării României în Schengen.

Lista liderilor europeni care au confirmat prezența la Congresul PPE de la București a fost anunțată de către europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Potrivit acestuia, pe lângă cei 11 șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană vor veni la București și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Printre cei care și-au confirmat prezența se află cancelarul austriac Karl Nehammer, principalul opozant al intrării României în Schengen, care insistă asupra dreptului de veto al Vienei în privința aderării depline (și cu frontierele terestre) a României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro