Sari direct la conținut

Propagandiștii ruși de război atacă forțele cecene Ahmat pentru eșecul din Kursk: „batalioanele TikTok ale lui Kadîrov”, acuzate de dezertare și colaborare cu Ucraina

HotNews.ro
Propagandiștii ruși de război atacă forțele cecene Ahmat pentru eșecul din Kursk: „batalioanele TikTok ale lui Kadîrov”, acuzate de dezertare și colaborare cu Ucraina
Soldați din Batalionul Ahmat. FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Afirmațiile trupelor speciale Ahmat cum că au provocat pierderi grele ucrainenilor din Kursk nu i-au convins pe bloggerii ruși pro-război care îi acuză pe ceceni că și-au părăsit pozițiile și că au facilitat astfel avansul incursiunii ucrainene, scrie The Moscow Times.

Unitățile serviciilor speciale cecene desfășurate în regiunea Kursk pentru a respinge incursiunea ucraineană sunt criticate dur de bloggerii militari pro-război care îi acuză pe oamenii lui Ramzan Kadîrov de insubordonare, dezertare și colaborare cu armata ucraineană.

Ofensiva fulgerătoare a forțelor ucrainene a intrat deja în a doua săptămână, iar Kievul a revendicat controlul a aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc.

Între timp, Ramzan Kadîrov și generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat, s-au lăudat cu realizările impresionante ale luptătorilor lor în Kursk.

Duminică, Kadîrov și Alaudinov au anunțat că luptătorii Ahmat au distrus o coloană militară ucraineană care urma să livreze muniție pentru unitățile staționate în regiunea Kursk.

„Soldații noștri au capturat arme și diverse echipamente utilizate de NATO. Nu am niciun dubiu cu privire la capacitățile de luptă și eficiența unităților noastre militare”, a scris liderul cecen pe Telegram.

Însă declarațiile lui Kadîrov nu par să fi convins, deoarece o serie de bloggeri pro-război au acuzat deja unitățile Ahmat că au facilitat practic incursiunea, abandonând pozițiile în zonele de frontieră imediat ce au observat inamicul.

„Batalioanele TikTok ale lui Kadîrov au stat deoparte“

„Cel puțin 15 luptători ai unității Ahmat au fost răniți numai în districtul Korenovo. Toți s-au „dispersat” (au fugit) în timpul primelor lovituri (ale Ucrainei), iar forțele armate ucrainene au avansat mai adânc în district”, au scris cei de la VCHK-OGPU, un canal Telegram legat de serviciile de informații ruse, în prima zi a atacului.

Bloggerul militar rus pro-război Yurii Kotenok a scris și el că recruții ruși au suportat greul inițial al atacului transfrontalier, în timp ce „batalioanele TikTok ale lui Kadîrov nu au ajuns în captivitatea ucraineană pentru că au stat deoparte”.

Unii comentatori militari nu s-au ferit de remarci islamofobe, întrebându-se dacă membrii forțelor lui Kadîrov au părăsit câmpul de luptă pentru a „amesteca beton pentru a construi o nouă moschee la Moscova”, scrie The Moscow Times.

Șeful Ahmat susține că niciun luptător cecen nu s-a predat

Potrivit informațiilor publicate duminică de Ministerul ucrainean al Apărării, mai mulți membri ai forțelor lui Kadîrov au fost luați în captivitate în urma ofensivei – contrazicând afirmațiile unor bloggeri pro-război.

„Acești kadîroviți au fost capturați departe de graniță. Ei au spus că încercau să fugă pentru a evita să fie capturați, deoarece Ramzan Kadîrov a spus odată că luptătorii Ahmat nu se predau niciodată”, a scris site-ul „I Want to Live” – pagina unui proiect ucrainean care ajută dezertorii ruși.

Unii dintre bărbații din videoclip au susținut că sunt originari din capitala cecenă Groznîi.

Cu toate acestea, Alaudinov a catalogat videoclipul drept fals, reiterând că „niciun luptător cecen” nu s-a predat inamicului la Kursk.

Critici întemeiate, spun analiștii

Avocatul și activistul cecen pentru drepturile omului, Abubakar Yangulbaev, a declarat că, în opinia sa, criticile dure la adresa forțelor lui Kadîrov din partea bloggerilor pro-război din Rusia sunt „obiectiv corecte în această situație”.

„Kadîroviții se laudă mult cu cât de puternici sunt, cât de eficienți sunt și cum se presupune că pot controla aproape fiecare metru pătrat din teritoriul încredințat lor. Aici s-a dovedit că un întreg batalion – sau cel puțin câteva unități ale armatei ucrainene – au trecut granița fără să întâmpine vreo rezistență”, a declarat Yangulbaev pentru The Moscow Times.

Analistul din Caucazul de Nord Harold Chambers a preluat poziția lui Yangulbaev.

„Forțele speciale Ahmat și grupul său Aida au fost, desigur, întotdeauna controversate din cauza lipsei lor de angajament în mai multe bătălii anterioare”, a declarat Chambers pentru The Moscow Times.

„Clipurile video din operațiunea actuală sugerează că acestea au simulat, dar au și fost cu adevărat angajate în lupte, deși afirmațiile privind capturarea de vehicule blindate din ambuscade sunt dificil de verificat”, a adăugat el.

„Un pact de neagresiune reciprocă”

Duminică, un blogger pro-război care scria sub pseudonimul Alex Parker a mers atât de departe încât i-a acuzat pe oamenii lui Kadîrov că au încheiat „un pact de neagresiune reciprocă” cu armata ucraineană.

„Comandanții (trupelor Ahmat) știau foarte bine când și unde vor ataca (ucrainenii) și îi vor lăsa să treacă”, a observat Parker, susținând că pactul a fost negociat de Husein Djambetov, un soldat cecen care a luptat de partea Kievului la începutul invaziei Rusiei, dar a dezertat în tabăra lui Kadîrov anul trecut.

Yangulbaev a declarat pentru The Moscow Times că „nu crede aceste afirmații”.

„Cred că aceste afirmații îi ajută să creeze această imagine că armata ucraineană nu poate învinge Rusia fără să se implice în corupție. Ei nu pot admite pur și simplu că aceasta a fost o operațiune strălucită a armatei ucrainene”, a explicat el.

Atât Yangulabev, cât și Chambers sunt de părere că acuzațiile publice aduse lui Kadîrov și acoliților săi – indiferent de amploarea lor – nu vor afecta prea mult buna reputație a liderului cecen la Kremlin.

„Kadîrov este bine antrenat în a răsturna o dispută în avantajul său, astfel încât este puțin probabil să fie supus unui recul”, a declarat Chambers, care a sugerat că Alaudinov ar putea fi mai degrabă cel care va avea de suferit.

INTERVIURILE HotNews.ro