Sari direct la conținut

Protest al magistraților vineri, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală, anunțat de procurorul DNA din dosarul Tel Drum-Dragnea

HotNews.ro
Protest al magistratilor din Bucuresti, Foto: Facebook / Ionel Stoica
Protest al magistratilor din Bucuresti, Foto: Facebook / Ionel Stoica

Magistrații vor protesta, vineri, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală față de noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal liderul PSD, Liviu Dragnea.

Convocarea la protestul de vineri, programat de la ora 18.00, a fost făcută pe Facebook, iar magistrații spun că toate instituțiile statului trebuie să respecte independența justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și al loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni.

”Magistrații vor protesta în București, vineri, 22 februarie, ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiție, față de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiției prin ordonanță de urgență, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați. Toate instituțiile statului trebuie să respecte independența justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și al loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni”, este anunțul postat pe Facebook de procurorul Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte .

Tot joi, judecătorul Cristi Dănileț a anunțat la RFI că magistrații vor organiza proteste după model polonez. El a spus că unii judecători și procurori vor fi în sala de judecată ”doar pentru cauzele urgente”, mai exact pentru cauzele cu arestați și vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.

Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial. Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției – Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM – a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro