Prunul transgenic testat la Bistrita nu poate fi cultivat din cauza CE – webPR
- Redactia Hotnews
Virusul Plum Pox (PPV), cunoscut si sub numele de Sharka, este endemic in Romania. El afecteaza in mod special prunii, dar si alte specii samburoase, precum piersicii si caisii. Nu exista niciun fel de tratament impotriva sa. Infestarea cu acest virus face ca fructele sa nu mai acumuleze decat o cantitate mica de zaharuri si sa cada din pom inainte de vreme. Majoritatea fructelor prezinta pe ele inele verzi, unde pulpa este mai densa si mai acra.
Virusul a aparut pentru prima data in timpul Primului Razboi Mondial, in Bulgaria si in Macedonia. De atunci s-a raspandit in toata Europa. Romania este o zona in care infestarea este endemica. Conform specialistilor de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita, in Muntenia sunt afectati in jur de 56% dintre prunii existenti, pentru ca in Transilvania sa se ajunga la 76%. Media nationala se situeaza la 69%.
Rezultatul acestei infestari este o pierdere enorma de productie, fie ca este vorba de fructe, ca atare, fie ca este vorba de derivate, precum gemuri, sucuri sau bauturi alcoolice. Si totusi, pentru noi, romanii, tuica de prune ramane, fie ca ne place, fie ca nu, un brand de tara!
La inceputul anilor 90, un colectiv international, alcatuit din cercetatori din SUA, Franta, Romania si alte tari au creat si testat un prun transgenic rezistent la acest virus. Practic, in genomul prunului au fost inserate doua secvente din virus. Astfel, pomul a dezvoltat rezistenta la acest agent patogen.
Botezat initial C5, apoi Honey Sweet, noua varietate a intrat intr-un program de testare si aclimatizare in mai multe tari din Europa, intre care si Romania. Intre anii 1996 si 2002, prunul a fost cultivat la Statiunea de la Bistrita cu bune rezultate. Mai multe teste au demonstrat rezistenta sa la Plum Pox chiar si in situatia unor inoculari masive.
In acelasi timp a fost urmarita si siguranta cultivarii soiului, atat pentru consumatori, cat si pentru mediu. Cercetarile nu au evidentiat nici un fel de risc. Rezultate similare au obtinut si oamenii de stiinta din Spania, Polonia si Cehia.
Apoi, in 2007, Romania a intrat in UE si filmul s-a rupt. Pentru ca Honey Sweet este un OMG, nu poate fi cultivat. Asa ca tara noastra a spus adio unei solutii (poate singura) de a eradica focarul endemic de PPV. Asta cu toate ca EFSA, in mai multe randuri a precizat ca acest prun nu prezinta nici o amenintare!
Intre timp, in SUA, in 2015, noul hibrid a fost autorizat pentru cultivare. Cercetatorii de la Bistrita au reluat, in urma cu doi ani, programul de testare, in speranta ca, poate, in 2019 vor reusi sa convinga CE si Statelor Membre (chiar celor care nu cultiva prun si, economic, nu sunt interesate de aceasta cultura) sa permita si Romaniei cultivarea acestui soi.