Sari direct la conținut

PSD acuză PNL că i-a furat autostrăzile și spitalele pe care nu le-a făcut niciodată pentru că avea, de fapt, altă treabă / Scurtă analiză a faptelor

Dragnea și Ciolacu, Foto: AGERPRES
Dragnea și Ciolacu, Foto: AGERPRES

​​Planul de relansare propus de Guvernul PNL este vehement contestat de PSD care-i acuza pe liberali că le-au copiat măsurile. O scurtă analiză a planului de relansare economică propus de PSD pe 10 mai și a celui făcut public astăzi de PNL arată că doar trei măsuri sunt similare, respectiv ajutorul pentru persoanele cu venituri reduse, stimulente de reinserție pe piața muncii și amânarea și reeșalonarea unor taxe.

Însă social-democrații, plusează și susțin că 60% dintre măsurile propuse de PNL sunt copiate din programul de guvernare al PSD din 2016. Pesediștii menționează programe de investiții în autostrăzi, construcția de spitale regionale, ajutoare pentru IMM-uri, printre altele, care însă nu s-au materializat până în octombrie 2019 când au pierdut guvernarea. Motivul: nu a existat niciun moment voința de a le pune în practică. În schimb, timp de trei ani de zile, începând cu OUG 13, PSD a depus toate eforturile pentru a modifica legile justiției și codurile penale, totul pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de la închisoare.

Între primele revendicări ale PSD sunt autostrăzile pe care social-democrații nu le-au făcut în cei trei ani cât au fost la Guvernare, în care au schimbat trei premieri și aproape 80 de ministri.

În 2016, Liviu Dragnea promitea că programul de guvernare va fi respectat „la virgulă”, însă după trei ani, când guvernul PSD a fost înlăturat de la putere prin moțiune de cenzură bilanțul la capitolul autostrăzi era pe scurt: ZERO km noi începuți și terminați. Doar 94 km deschiși pe loturi începute anterior, dar și un tronson „muzeu”, blocaje și termene depășite la toate proiectele.

Starea autostrăzilor promise de PSD după trei ani de Guvernare:

  • În trei ani de guverne PSD s-au deschis circulației circa 94 de km de autostradă, dar toate pe tronsoane începute anterior. Ba chiar 15 km de autostradă deschiși erau finalizați încă de pe vremea guvernării Cioloș…
  • Guvernările PSD au reușit chiar să bifeze TREI autostrăzi „MUZEU” – șosele gata, dar nedeschise circulației din diverse motive. Dacă Gilău-Nădășelu și Sebeș-Turda Lot 3-4 au fost până la urmă inaugurate, 21 de km de pe Lotul 3 Lugoj – Deva erau nefolosiți.
  • „Autostrada Unirii” – A8 Iași-Târgu Mureș – era în aer. CNAIR a făcut chiar pași înapoi când în 2018 a reziliat un SF.
  • A3 Comarnic – Brașov – doar 6,5 km erau în lucru lângă Rășnov (lansați din 2015!). Restul faceau parte dintr-un PPP pentru Ploiești – Brașov, lansat de Dăncilă prin Comisia de Prognoză, dar rămas fără finalitate până la momentul plecării de la Guvernare.
  • Pentru alte proiecte licitațiile au fost dezastruoase și au trebuit relansate procedurile. Pe Pitești – Craiova, redesenat ca drum expres în baza unor studii vechi, două tronsoane au fost relicitate după doi ani pierduți.
  • Pe ce proiecte s-au făcut, totuși, progrese: Autostrada de Centură Sud A0 a Capitalei – 52 de km pe trei loturi contractate într-un final (licitațiile au durat doi ani!). A0 Nord (85 km) a fost scos la licitație în 2019 / A7 – 16 km din centura Bacăului – primii km de autostradă din Moldova – contractați și în lucru / A3 Borș – Biharia – 5,5 km contractați la granița cu Ungaria / Podul peste Dunăre de la Brăila, contractat în ianuarie 2018, este în plină execuție.

PSD amintește acum de Autostrada Transilvania, cel mai păgubos contract negociat tot de un guvern PSD, cel al lui Adrian Năstase, în 2003, pentru care România a plătit 1,6 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostradă făcuți de americanii de la Bechtel, în nouă ani. Contractul care prevedea constructia a 415 kilometri de autostradă a fost reziliat în 2013, de Guvernul Ponta care a plătit americanilor 37,2 milioane de euro.

Spitalele regionale rămase pe hârtie trei ani

Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Până pe 10 octombrie 2019, când guvernul Dăncilă a picat prin moțiune de cenzură, numărul spitalelor regionale a scăzut de la 8 la 3, dar și acelea au rămas pe hârtie.

Subiectul a fost motiv de dispută între comisarul european pentru Dezvoltare Regională de la acea vreme, Corina Crețu, și Guvernul PSD. Crețu a avertizat că social-democrații nu au făcut nimic pentru a lua banii UE pentru construcția spitalelor regionale.

Primul contract pentru un spital regional, cel de la Iași, a fost semnat de guvernul PNL pe 30 decembrie 2019. Contractul pentru spitalul regional Cluj a fost semnat la începutul lui aprilie acest an, iar cel pentru spitalul regional Craiova la finalul aceleiași luni.

Disputa pe fondurile de investiții, diferențe fundamentale

PSD susține că PNL i-a copiat ideea creării unui fond de investiții. Cu toate acestea proiectele sunt cu totul diferite.

Liviu Dragnea și Darius Vâlcov propuneau înființarea unui Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, numit catalogat chiar de aliatul de acum al PSD, Victor Ponta, fondul „jafului național”.

Ce prevedea proiectul mai exact? Fondul putea să vândă acțiuni sau active ale companiilor de stat aflate în proprietatea sa fără să se supună legislației în vigoare. De asemenea, putea să ia credite garantând cu acțiunile statului, creând posibilitatea unor preluări ostile în cazul în care nu putea returna banii.

De asemenea, conducerea Fondului nu era aleasă potrivit unei proceduri de selecție, ci una politică. Fondul gândit de Dragnea și Vâlcov nu a fost până la urmă concretizat.

PNL propune înființarea înființarea Fondului Român de Investiții(FRI) pentru finanțarea unor investiții in domeniu de interes strategic. Acesta este unul pe model polonez care are are ca surse de finanţare bugetul de stat, fondurile UE, emiterea de obligațiuni și capitalul unor instituții financiare și agenții de investiții. Fondul este condus de un Consiliu de Supraveghere format din membri independenți.

„Înființarea unui fond de investiții de stat pentru finanțarea unor activități precum private equity (fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale), venture capital (fonduri de investiții în societăți comerciale nou sau de curând înființate), agenție de promovare a investițiilor, proiecte educaționale pentru antreprenori etc”, se arată în planul de relansare propus de Guvernul PNL.

IMM-urile și Start-up-urile

PNL propune un nou program Start-up, Star TECH Innovation. PSD a propus si a materializat o schemă de ajutor de stat pentru start-up-uri: Romania Start-upNation pentru perioada 2017-2020.

De asemenea, PSD își asumă paternitatea programului PNL IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru și investiții pentru IMM-uri, susținând că a avut ideea programului Strategic Invest Romania, care nu s-a materializat însă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro