PSD, neutralizat in CJ Alba
Consilierii judeteni din Alba ai PSD s-au trezit din apatie dupa cateva luni in care au fost fara replica. Nemultumiti ca nu pot aduce amendamente in plenul sedintei si nu pot schimba nici o hotarare din cauza regulamentului de functionare, alesii au cerut schimbarea lui.
Acest lucru este, insa, practic imposibil, daca tinem cont ca Alianta „D.A.” si-a consolidat pozitia tocmai printr-o decizie judecatoreasca aparent dezavantajoasa pentru conducerea PD-PNL a institutiei.
Grupul consilierilor judeteni ai PSD a cerut, ieri, modificarea regulamentului CJ pe motiv ca in forma in care se afla in prezent nu permite minoritatii sa influenteze in nici un fel adoptarea proiectelor de hotarare.
E vorba despre faptul ca toate amendamentele la proiectele de hotarare se fac exclusiv in comisiile de lucru alcatuite din alesi judeteni, astfel incat in plen, respectivele documente nu mai pot fi modificate in nici un fel, ci pot fi doar votate sau respinse.
In plus, social-democratii mai reclama faptul ca in comisii nu are cum sa influenteze deciziile, neavand majoritatea. „Am cerut sa se introduca din regulamentul vechi prevederea prin care noi puteam sa facem amendamente. In comisii se aprofundeaza dezbatearea, dar in plen pot sa apara idei noi”, a spus fostul presedinte al institutiei, Eugen Popa (PSD).
Acesta a adaugat ca in mapa de sedinta s-au regasit doua proiecte gresite din cauza exprimarii, care nu au putut fi reformulate si au fost votate ca atare.
De altfel, grupul consilierilor social-democrati a reclamat si modul in care a fost adoptat regulamentul in cauza, respectiv prin votul majoritatii simple, cand, de fapt, ar fi fost nevoie, potrivit acestora, de votul a doua treimi. Presedintele CJ, Ion Dumitrel (PD), le-a spus ca regulamentul a fost adoptat dupa consultari cu liderii tuturor grupurilor politice reprezentate in forul judetean.
Aceeasi opinie cu PSD a impartasit-o si Prefectura, care a atacat regulamentul in contencios-administrativ si a castigat.
In aceste conditii, reprezentantii CJ au reformulat unul dintre articole in cadrul unui proiect de hotarare stabilit in plen, astfel incat, de ieri, adoptarea si modificarea regu-lamentului de organizare si functionare al institutiei se face cu votul a doua treimi din consilieri.
Cei care pierd cel mai mult in aceste conditii sunt insa, paradoxal, chiar social-democratii intrucat, pentru a obtine vreo modificare a regulamentului, ei vor trebui sa adune 22 din cele 33 de voturi ale alesilor, lucru imposibil daca tinem cont ca fostul partid de guvernamant mai detine controlul doar asupra a sapte fotolii de membri ai CJ.
Astfel, daca conducerea institutiei a reusit impunerea unui regulament cu doar o jumatate plus unul din voturi, dezavantajos pentru Opozitie, acum reprezentantii Aliantei au consolidat acest lucru, chiar daca instanta a dat o hotarare aparent defavorabila. In noile conditii, PSD are nevoie de doua treimi pentru a schimba un regulament care nu-i convine.
De remarcat ca ieri a fost pentru prima data in care membrii PSD au incercat sa critice unele proiecte ale coalitiei de guvernare.