PSD solicita Guvernului retragerea hotararii privind clasificarea universitatilor
PSD cere Guvernului retragerea HG 789/2011 privind metodologia evaluarii si clasificarii universitatilor. Anuntul a fost facut joi de Gabriel Ispas, vicepresedintele Departamentului de Educatie al PSD, care spune ca actul normativ ar fi „arbitrar si abuziv”, potrivit Mediafax. Ispas a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca HG 789/2011, prin stabilirea a cinci indicatori pentru clasificarea universitatilor, incalca Legea de functionare a ARACIS si confera si Ministerului Educatiei dreptul de a face clasificari, insa in functie de parametri care nu au fost definiti prin lege.
Social-democratul a apreciat ca, in conditiile in care evaluarea si clasificarea universitatilor nu va fi atributul exclusiv al ARACIS, institutiile de invatamant superior vor fi clasificate „din condei, in biroul ministrului”. Ispas a sustinut ca actul normativ respectiv este abuziv si are in spate interese politice, legate de viitoarele alegeri, de anul viitor, pentru senatele universitatilor.
El a solicitat Guvernului retragerea HG, pana la momentul in care Consiliul Rectorilor, reprezentantii Ministerului si ARACIS vor ajunge la un consens cu privire la criteriile si metodologia de clasificare.
El mai sustine ca Guvernul a emis un alt act normativ care incalca Legea Educatiei, HG nr.681/2011, care birocratizeaza programele de doctorat, stabilind ca un conducator de doctorat nu poate avea mai mult de 8 doctoranzi. Social-democratul a apreciat ca, in conditiile in care pana acum conducatorii de doctorat puteau avea 15 doctoranzi, iar posturile de conducator de doctorat au fost blocate si concursurile de promovare in aceste posturi au fost amanate, generatia actuala de masteranzi va beneficia de doar jumatate din locurile de doctorat anuntate de MEC.
Universitatile vor fi clasificate in functie de nivelul studiilor pe care le organizeaza – licenta, masterat sau doctorat -, programele de invatamant ale acestora vor fi de asemenea ierarhizate in functie de performanta, iar alocatiile bugetare vor fi prioritizate pe baza acestor ierarhii. Noul sistem va fi aplicat in baza unei metodologii aprobate, miercuri, de Guvern, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Ministrul a sustinut ca, pana in prezent, locurile la licenta, masterat sau doctorat erau alocate dupa „bunul plac al ministrului”, dar ca, potrivit noii metodologii, universitatile vor fi sprijinite financiar pe baza unor criterii de perfomanta clar definite: „Statul va aloca resurse acolo unde exista resurse de a se face performanta”, a spus ministrul Funeriu. El a adaugat ca universitatile au raportat deja o parte dintre indicatorii ceruti pentru clasificare si a precizat ca Ministerul Educatiei are dreptul de a sanctiona universitatile care raporteaza date false.