Sari direct la conținut

PSD taie elanul PNL privind comasarea alegerilor: Nu se află pe agenda cetățenilor

HotNews.ro
Alegeri - sectia de votare, Foto: Hotnews / Clarice Dinu
Alegeri - sectia de votare, Foto: Hotnews / Clarice Dinu

​PSD nu pare, cel puțin în acest moment, interesat de comasarea alegerilor de la anul. Purtătorul de cuvânt al social-democraților susține că altele sunt prioritățile de pe agenda românilor.

„Nu cred că această problemă este pe agenda de astăzi, de mâine, de lunile următoare, de iarna următoare a cetățenilor din România. Din contră, aș putea să spun că toate problemele economice și sociale pe care le vedem, de la inflație și nevoia de a lupta cu ea și de a scădea creșterea inflației în perioada imediat următoare, sperăm ca până la sfârșitul anului să fie dintr-o cifră, să nu mai fie din două cifre (…), toate măsurile pe care trebuie să le luăm astăzi pentru fermierii din România, acestea sunt temele importante”, a spus Radu Oprea, la RFI.

El subliniază că „trebuie să vorbim despre economie, nu despre politicieni. Probabil că atunci când vorbim despre comasarea alegerilor, este mai mult despre politicieni, decât despre cetățeni, iar PSD se concentrează pe a găsi soluții în guvernare pentru cetățeni”.

Gorghiu: Mare parte din populaţia României îşi doreşte

De cealaltă parte, liberalii susțin că tocmai cetățenii si-ar dori comasarea alegerilor.

„Există argumente de natură juridică şi constituţională pentru comasarea alegerilor, există argumente care ţin de ce îşi doreşte populaţia din România, pentru că analiza pe care au făcut-o cei de la PNL, cel puţin în ultimul timp, arată că mare parte din populaţia României îşi doreşte o legitimare serioasă a aleşilor şi nu exclud deloc ideea de comasare”, a declarat președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, citată de news.ro.

Gorghiu a precizat că în privinţa tipurilor de alegeri care ar putea fi comasate, sunt mai multe scenarii pe care le pot lua în calcul.

„Cred că trebuie să pornim un pic altfel, nu de la ce îşi doreşte PNL ci de la interesul public. Dacă îţi doreşti o administraţie funcţională în 2024 şi nu un blocaj total la nivel de instituţii publice, dacă îţi doreşti ca populaţia să nu fie obosită cu aproape un an de zile de campanie electorală, dacă îţi doreşti o prezenţă semnificativă la vot care să legitimeze aleşii de orice natură, cred că această temă trebuie să fie foarte serios discutată şi să ştiţi că nu mai avem mult timp, pentru că una din condiţiile sau din prevederile Comisiei de la Veneţia spune că modificările trebuie făcute cu cel puţin un an înainte de producerea exerciţiului electoral, motiv pentru care, dacă ne vom hotărî, se pot face până la sfârşitul acestei sesiuni legislative. Cred că în toamnă va fi târziu să ne apucăm de modificări”, a completat Gorghiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro