Putin acuză din nou Occidentul că împinge Rusia la „liniile sale roșii”, „dincolo de care nu se mai poate retrage” / Șapte sarcini trasate Armatei
Situația politico-militară din lume rămâne complicată și instabilă, a declarat Vladimir Putin, în timpul discursului său la Consiliul Ministerului Apărării. Președintele rus a susținut că Occidentul împinge Moscova la „liniile sale roșii”, o forțează să răspundă și apoi „își înspăimântă populația cu amenințarea rusă”, potrivit Reuters și Kommersant.
„La urma urmei, tactica este foarte simplă: ne aduce (n.r. Occidentul) la linia roșie, dincolo de care nu ne mai putem retrage, începem să răspundem și, apoi, imediat își sperie populația cu vechea amenințare sovietică, în prezent cea rusă”, a declarat Vladimir Putin, care a participat luni la o reuniune lărgită a Colegiului Ministerului Apărării, potrivit publicației ruse Kommersant.
În ultimele luni, odată cu creșterea tensiunii dintre Rusia și țările occidentale, Vladimir Putin a lansat mai multe amenințări cu privire la un răspuns „rapid și dur” dacă Occidentul va trece de ”liniile roșii” ale Moscovei.
De asemenea, Putin a declarat că Rusia urmărește cu îngrijorare dezvoltarea și potențiala desfășurare de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune ale SUA. Președintele rus a adăugat că Moscova va ridica toate restricțiile sale voluntare privind desfășurarea propriilor rachete în cazul în care Statele Unite vor continua și vor desfășura astfel de rachete.
Tot azi, Vladimir Putin a anunțat că forţele ruse din Ucraina au preluat controlul asupra a 189 de aşezări până acum în acest an şi în prezent, ele au iniţiativa pe „întreaga linie de contact a frontului”.
Putin a acuzat SUA că duc un război hibrid împotriva Rusiei
Președintele rus a acuzat că Statele Unite „continuă să impună comunității mondiale reguli pe care le schimbă constant în funcție de nevoile lor”.
„Vedem că actuala administraţie americană şi aproape întregul colectiv occidental nu renunţă la încercările lor de a-şi păstra dominaţia globală şi continuă să-şi impună aşa-numitele reguli comunităţii mondiale, pe care le schimbă de fiecare dată, modificându-le după bunul plac. Iar împotriva statelor nedorite, duc războaie hibride, pun în aplicare o politică de izolare, inclusiv în ceea ce priveşte Rusia”, a spus el, potrivit transcriptului alocuţiunii publicat pe site-ul Kremlinului și citat de News.ro.
„Într-un efort de a ne slăbi ţara şi de a ne provoca o înfrângere strategică, Statele Unite ale Americii continuă să pompeze arme şi bani în regimul practic ilegitim de la Kiev, trimit mercenari şi consilieri militari şi încurajează astfel escaladarea conflictului”, a mai acuzat liderul rus.
În același timp, spune Putin, numărul militarilor SUA în Europa a depășit 100.000.
„Între timp, ţările NATO însele îşi măresc cheltuielile militare. Grupurile tactice de atac ale alianţei sunt formate şi reunite în apropierea graniţelor Rusiei. Astfel, numărul trupelor americane din Europa a depăşit deja 100.000”, susţine liderul de la Kremlin.
Deranjat de parteneriatele SUA în regiunea Asia-Pacific
„Aspiraţiile NATO au depăşit de mult aşa-numita zonă a responsabilităţii sale istorice. În plus faţă de aşa-numitul flanc estic, alianţa îşi sporeşte prezenţa în regiunea Asia-Pacific. La îndemnul Statelor Unite se formează noi alianţe politico-militare, care subminează arhitectura de securitate stabilită de-a lungul deceniilor”, a spus președintele rus.
Totodată, Putin califică drept „îngrijorătoare” ceea ce susţine că ar fi „activitatea SUA de a crea şi pregăti desfăşurarea în zone avansate a unor arme de atac de precizie terestre cu o rază de acţiune de până la 5.500 de kilometri”.
„În acelaşi timp, se lucrează deja la redistribuirea şi desfăşurarea acestor sisteme de rachete în Europa şi în regiunea Asia-Pacific”, susține Putin care a reamintit „că astfel de măsuri erau anterior interzise prin Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară şi cu rază mai mică de acţiune, care a fost reziliat la iniţiativa Statelor Unite”.
„Toate restricţiile noastre voluntare vor fi ridicate”
Președintele rus a adăugat că Moscova va ridica toate restricțiile sale voluntare privind desfășurarea propriilor rachete în cazul în care Statele Unite vor continua și vor desfășura astfel de rachete.
„Am afirmat în repetate rânduri că încetarea acestui tratat ar avea consecinţe negative asupra securităţii globale, dar am subliniat că nu vom desfăşura rachete cu rază medie şi mai scurtă de acţiune atât timp cât armele americane de acest tip nu apar în nicio regiune a lumii. De fapt, Rusia a luat aceste angajamente unilateral. Dar, aşa cum am spus deja, dacă Statele Unite încep să desfăşoare astfel de sisteme, toate restricţiile noastre voluntare vor fi ridicate”, a anunţat Putin.
„Având în vedere tensiunile geopolitice în creştere, suntem obligaţi să luăm măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea Rusiei şi a aliaţilor noştri. Facem acest lucru cu atenţie şi într-un mod echilibrat, fără a fi atraşi într-o cursă a înarmărilor la scară largă în detrimentul dezvoltării socio-economice a ţării noastre”, a adăugat el.
Șapte sarcini trasate Armatei
În fața conducerii Ministerului Apărării, Vladimir Putin a stabilit șapte saricini „prioritare” pentru apărarea rusă.
1. Dezvoltarea forţelor nucleare strategice
„Forţele nucleare strategice rămân unul dintre instrumentele-cheie pentru menţinerea stabilităţii şi apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Rusiei” a afirmat Putin, care spune că Moscova va continua să sprijine dezvoltarea potenţială forțelor nucleare și va face eforturi pentru a crea noi sisteme şi complexe de forţe de descurajare”, a spus Putin.
2.Producţie în serie pentru Oreşnik
Putin a vorbit, în contextul „riscurile asociate cu desfăşurarea de către Statele Unite a rachetelor cu rază medie de acţiune în Europa şi în regiunea Asia-Pacific”, despre un răspuns „la astfel de ameninţări într-un mod cuprinzător”.
„Cea mai importantă sarcină este să asigurăm detectarea la timp a lansării unor astfel de rachete şi interceptarea lor. În acelaşi timp, trebuie să punem la punct toate aspectele legate de producţia şi desfăşurarea în masă a unor astfel de sisteme interne de atac, inclusiv a sistemelor hipersonice”, a declarat președintele rus care a punctat că „cea mai nouă armă puternică a Rusiei este sistemul de rachete cu rază medie de acţiune Oreşnik”.
„Producţia în serie a unor astfel de complexe pentru a proteja securitatea Rusiei şi a aliaţilor noştri ar trebui să fie asigurată în viitorul apropiat”, a adăugat el.
3.Profesionalizarea armatei
„A treia sarcină: este necesar să se introducă mai activ experienţa dobândită în cursul unei operaţiuni militare speciale în pregătirea de luptă a trupelor şi în programele instituţiilor de învăţământ militar superior. În acelaşi timp, este necesar să se îmbunătăţească metodele de desfăşurare a operaţiunilor militare”, a spus Putin.
4. Reparaţii mai rapide şi retehnologizare
Vladimir Putin a afirmat că „experienţa de a conduce o operaţiune militară specială ar trebui să fie pe deplin luată în considerare la stabilirea domeniilor prioritare pentru dezvoltarea armelor şi echipamentelor interne şi a tacticilor de utilizare a acestora”.
El a dat exemplu sistemele de arme de înaltă precizie care „utilizează noi metode de ghidare a rachetelor la sfârşitul zborului, ceea ce a făcut posibilă utilizarea acestora împotriva obiectivelor complexe şi fortificate şi utilizarea lor cu succes”.
„Imunitatea la interferenţe a echipamentelor de la bordul armelor cu rachete a fost îmbunătăţită semnificativ şi au fost elaborate noi modalităţi de comunicare a sarcinilor de zbor. În viitor, este necesar să le calculăm în timp real pe ţinte identificate prompt”, a mai spus Putin și a cerut rezolvarea problemelor și accelerarea introducerii tehnologiilor avansate şi a altor inovaţii în sfera militară
5. Comunicaţii mai bune
„În al cincilea rând. Pentru a reduce timpul necesar pentru luarea deciziilor în gestionarea unităţilor pe câmpul de luptă, a fost creat un sistem de schimb de informaţii între servicii bazat pe dispozitive mobile, care şi-a demonstrat eficienţa. Peste 6.500 de astfel de sisteme au fost deja livrate trupelor. Ca urmare a utilizării acestora, timpul de atribuire a sarcinilor a scăzut de o dată şi jumătate până la două ori. Acum, prin introducerea dezvoltărilor avansate în complexul militar-industrial, este necesar să se formeze cât mai curând posibil un circuit informaţional unificat care să unească informaţiile şi mijloacele de înfrângere la nivelurile strategic, operaţional şi tactic de comandă”, a spus Putin.
6. Dezvoltarea dronelor
Liderul de la Kremlin a subliniat că „este necesară creşterea producţiei de complexe robotice şi de sisteme fără pilot de diferite clase şi tipuri”.
„La începutul operaţiunii speciale, am avut probleme în acest domeniu: unele eşantioane s-au dovedit a fi costisitoare şi dificil de operat. Astăzi, câteva mii de drone de diferite scopuri sunt livrate trupelor în fiecare zi. Trebuie să îmbunătăţim în continuare caracteristicile lor de luptă şi operaţionale. Nu este mai puţin important să instruim operatorii acestor complexe, să îi instruim în cadrul unor programe dezvoltate pe baza experienţei operaţiunilor de luptă reale”, a completat liderul rus.
7. Parteneri şi aliaţi
Putin spune că Rusia trebuie să extindă în continuare cooperarea militară şi tehnico-militară cu aliaţii şi partenerii, „cu cei care sunt gata şi dispuşi să lucreze cu noi, adică majoritatea ţărilor lumii”.