Sari direct la conținut

Radioactivitatea neobișnuită din Europa de Nord, „probabil” legată de un reactor nuclear (AIEA)

HotNews.ro
Radioactivitatea neobișnuită din Europa de Nord, „probabil” legată de un reactor nuclear (AIEA)

Radioactivitatea neobișnuită, de un nivel slab și inofensiv pentru om, observată la sfârșitul lui iunie în Europa de Nord este legată probabil de activitatea unui reactor nuclear, a declarat vineri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

Mai multe țări nordice – Suedia, Norvegia, Finlanda – au semnalat în ultima săptămână din iunie o creștere a radioactivității, de origine civilă, atestată și de alte institute.

AIEA a afirmat într-un comunicat că aceste nivele neobișnuite au fost „probabil legate de un reactor nuclear în funcțiune sau în curs de mentenanță, când pot să apară degajări radioactive foarte slabe”.

Confirmând că aceste emisii nu prezintă „niciun risc pentru persoane sau pentru mediu”, organizația a precizat că nu poate încă să determine unde se află acest reactor.

Agenția a discutat cu peste 40 de țări, printre care Rusia și Letonia, care nu au raportat „niciun incident” nuclear pe teritoriul lor.

Potrivit calculelor efectuate săptămâna tecută de Institutul olandez pentru Sănătate publică și Mediu (RIVM), „radionuclizii provin din direcția Rusiei occidentale” dar măsurătorile nu permit o localizare mai exactă.

Organizația Tratatului privind interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei stații permit monitorizarea creșterilor de radioactivitate de origine civilă, a publicat o hartă pe Twitter care indică zona probabilă de origine a radioactivității, potrivit măsurătorilor sale.

Sectorul acoperă grosso modo partea sudică a Suediei, jumătatea sudică a Finlandei, Estonia, Letonia precum și o vastă zonă care acoperă granița de nord-vest a Rusiei, inclusiv Sankt Petersburg.

AIEA consideră „puțin probabilă” o origine „legată de o uzină de tratare a combustibilului nuclear, un bazin de combustibil uzat sau folosirea radiațiilor în industrie sau medicină.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro