Radu Jude face un film despre testamentul video al unui sinucigas: "Film pentru prieteni"
Autorul lungmetrajului „Cea mai fericita fata din lume” e in postproductie cu „Film pentru prieteni”, o pelicula de 60 de minute, facuta din bani proprii, care va aduce in cinematografia locala parfumul „trash” al unei povesti care pe unii ii poate trimite cu gandul la Tarantino. Un barbat de 45 de ani (Gabriel Spahiu) vrea sa se sinucida, nu inainte de a lasa un testament video in care sa le bata obrazul prietenilor care l-au uitat.
Jumatate din film reprezinta monologul personajului principal, un barbat imbracat pentru sinucidere ca pentru o ocazie speciala si care incepe testamentul video cu lista de prieteni carora fosta sa sotie le poate arata caseta. Monologul e un tur de forta pentru Gabriel Spahiu care e obligat sa joace 30 de minute dintr-un singur foc si pe o banda totusi ingusta, pentru ca personajul nu trece de la o extrema la alta, ci schimba repros pe iubire/ura de sine (si invers), plangandu-si neincetat de mila.
Personajul lui se contureaza treptat. Intrezarim nefericirea, depresia in care a intrat dupa divort, fiul care se plictiseste cand il viziteaza, saracia in care traieste si mai ales singuratatea. Cel mai mult, insa, pe erou il supara prietenii care l-au uitat si-si vad de vietile lor relaxate financiar, pe cand el a lasat totul fostei familii, mutandu-se intr-o garsoniera. Pe cat de bine credem la un moment dat ca-l cunoastem pe erou, la fel de bine ne putem insela asupra limpezimii cu care isi judeca situatia. Ce e cert este ca nu glumeste, iar ce urmeaza e cu totul nou pentru un film romanesc.
„Acest film a avut mai multe surse”, a povestit Radu Jude pentru HotNews.ro. „Prima a fost o discutie pe care am avut-o cu Andrei Butica in care vorbeam pe marginea cartii lui Konrad Lorenz, Cele opt pacate ale omenirii civilizate, unde acesta scria despre un prieten psiholog sau psihiatru care trata sinucigasi si care spunea ca, raniti intr-un fel sau altul, acestia regaseau viata cu oarecare bucurie.
Pe urma am avut alta discutie cu un alt prieten, Hadrian Marcu, pe un scenariu al lui despre ratare. Eu m-am gandit si i-am propus ideea cuiva care isi rateaza pana si sinuciderea. Pe el nu l-a tentat, dar mie ideea mi-a ramas in cap ca un subiect bun de facut cu bani putini”.
A urmat apoi o documentare ampla pe internet, unde Radu Jude a gasit zeci de site-uri despre sinucidere, inclusiv scrisori de adio (ocazie cu care a descoperit ca acestea sunt de cele mai multe ori pline de clisee.). „Eu nu stiu exact ce simt oamenii cand fac acest gest, dar banuiesc un amestec de disperare, iubire de sine, ura de sine, dezechilibru chimic. Si fireste, un enorm curaj”, mai spune Radu Jude care s-a consultat cu un medic legist si cu un psiholog inainte de a scrie scenariul.
Timp de 60 de minute, filmul are doar doua taieturi, iar camera e permanent in aceeasi pozitie. Radu Jude: „Dincolo de poveste, stilistica filmului e impusa de concept. Filmul acesta e, pe undeva, echivalentul unui roman epistolar. Acest fals punct de vedere al personajului e un artificiu care s-a practicat de la Cervantes in literatura (sau chiar mai devreme de el) pana la Blair Witch Project in cinema, ca sa dau un exemplu notoriu”, spune Radu Jude, adaugand ca, in privinta surselor de inspiratie (desi ii place „Reservoir Dogs” al lui Tarantino), nu poate numi niciuna, din motiv ce a scris dupa cum a dictat logica actiunii.
Radu Jude este autorul scenariului si regizorul filmului, dar l-a si produs prin compania sa Fast Film (pe care a infiintat-o in 2003). „Film pentru prieteni” e finantat de Radu Jude din propriul buzunar. Filmarile au durat numai doua zile (16-17 octombrie) din motive financiare, iar din motive tehnice s-a tras cate o singura dubla. Regizorul a repetat cu Gabriel Spahiu doua saptamani, iar timp de doua zile a facut cu toata lumea punerea in scena, in locatie.
„Film pentru prieteni” e facut intre prieteni. Radu Jude a fost ajutat la productie de Andrei Butica si Catalin F. Cristutiu, care semneaza de asemenea imaginea, respectiv montajul filmului. In afara lui Gabriel Spahiu, pe generic mai figureaza, in roluri de mica intindere, Serban Pavlu, Lucia Maier, Marian Bratu, Silviu Geamanu, Aurelia Achim, Ovidiu-Dunel Stancu, Alexandru Spahiu (care e fratele lui Gabriel Spahiu) si Paul Cioran.
Radu Jude spune ca va trimite filmul la festivaluri internationale si agenti de vanzari, iar daca nu va avea succes la niciunul, e dispus sa-l puna pe net pentru a putea fi vazut gratis de toata lumea. El a trimis deja filmul la preselectia Festivalului de la Berlin.
Castigator in acest an al unui grant de productie din partea Centrului National al Cinematografiei pentru lungmetrajul „Toata lumea din familia noastra” (produs de HiFilm Production), Radu Jude ar trebui sa intre cu acesta in filmari vara viitoare. Primul sau lungmetraj, „Cea mai fericita fata din lume”, care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin, in 2009, fiind recompensat cu Premiul C.I.C.A.E., a fost vandut pana acum in Austria, Slovenia si fosta Iugoslavie.