Sari direct la conținut

Rafila: Cel mai probabil luni se va depăși pragul de 2.000 de îmbolnăviri, de la care se intră în scenariul 4 / Trebuie să fim pregătiți ca pacienții cu forme ușoare să fie tratați acasă

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

Numărul cazurilor de coronavirus în România va depăși pragul de 2.000, de la care se va intra în scenariul 4 al pandemiei, cel mai probabil luni, spune președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila. El a precizat că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru ca pacienții cu forme ușoare ale bolii să poată fi tratați acasă.

„Nu vreau să inducem o stare de panică, pentru că nu avem motive. Trebuie să ne comportăm în așa fel încât să limtăm transmiterea acestei boli. Cazurile noi care apar sunt într-un trend așteptat care va face ca mâine, cel mai probabil, să ajungem la depășirea acelei cifre de 2.000 de cazuri care este considerată pragul pentru nivelul 4 de alertă. S-ar putea întâmpla și marți, dar cred că mai probabil mâine. Este o situație pentru care trebuie să fim pregătiți ca spitalele să trateze pacienții cu forme mai grave și să ne gândim să tratăm acasă pacienții cu forme ușoare”, a declarat, duminică, la Digi 24, medicul Alexandru Rafila.

El a spus că urgența este tratarea acestor pacienți cu forme ușoare în afara spitalelor, „bineînțeles primind tratament și cu o anumită supraveghere medicală”, și a precizat că 80% dintre pacienții infectați cu coronavirus au forme ușoare sau medii și doar 20% au forme mai grave sau critice.

Potrivit lui Rafila, atenția cea mai mare trebuie acordată protejării vârstnicilor și a celor cu afecțiuni cronice, astfel încât să nu se îmbolnăvească. Medicul a reamintit că cei mai vulnerabili sunt cei cu boli cardio-vasculare, cu diabet insulino-dependent sau cu afecțiuni pulmonare cronice.

Președintele Societății de Microbiologie a vorbit, din nou, și despre vârful pandemiei în România, care este așteptat la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai.

„Cred că atunci vom ajunge la 10.000 de cazuri, dar importantă este și structura pe grupe de vârstă și pe patologie. Trebuie să protejam vârstnicii și pe cei cu boli cronice sa nu se îmbolnăvească, dublat de asigurarea capacității spitalelor și de găsirea unei soluții de tratare a pacienților în afara spitalelor”, a adăugat Rafila.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aprecia că România va depăşi numărul de 2.000 de persoane infectate cu coronavirus şi va trece în scenariul 4 la începutul săptămânii viitoare. El a spus că în scenariul 4 pacienții cu simptome ușoare și medii vor fi tratați la domiciliu, pentru ca sistemul medical să poată face față situației. În acest context, Tătaru a spus că luni se va decide dacă vor fi impuse noi restricții pentru populația.

”Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus. Avem mai multe facilităţi pe care să le cerem prin ordonanţă şi pentru unităţile sanitare, să se poată face angajări direct, fără concurs, să se poată mări organigramele la direcţiile de sănătate publică şi sanitare, sunt multe propuneri pe care fiecare minister le face şi din aceste propuneri, ele sunt făcute publice şi oficiale printr-o ordonanţă militară”, spunea ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Alte 308 noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 1.760, potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, duminică, la ora 13.00. Este cel mai mare număr de cazuri înregistrat într-o zi de la apariția COVID-19 în țara noastră.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro