Sari direct la conținut

Rafila despre concediile medicale: Verificările trebuie direcţionate către medicii care eliberează foarte multe certificate de concediu medical

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / George Călin

​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că există medici care eliberează un număr foarte mare de concedii medicale, iar verificările ar trebui îndreptate către aceştia, pentru a se vedea în ce măsură concediile respective sunt justificate.

„Cred că preocuparea prim-ministrului are o anumită justificare sau este justificată, pentru că există, într-adevăr, zone unde există prea multe prescripţii. Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine. Mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care, mă rog, revine tot timpul ca şi obişnuinţă într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (…) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate. Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale”, a declarat joi Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Primele patologii pentru care s-au eliberat concedii medicale sunt „afecţiunile coloanei vertebrale şi infecţiile respiratorii”, a precizat ministrul Sănătății.

Premierul Marcel Ciolacu afirma, pe 8 februarie, că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate: „Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, afirma Ciolacu.

La începutul acestei săptămâni, Senatul a eliminat impozitarea de 10% pe concediile medicale, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmând că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Proiectul merge acum la Camera Deputaţilor – for decizional.

O zi mai târziu, premierul Marcel Ciolacu declara că în România s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale acordate „pentru strănutat şi răceală”, el arătându-se nemulţumit de faptul că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

Introducerea, de la 1 ianuarie, a impozitării cu 10% a concediilor medicale, prin Ordonanță de Urgență, a fost criticată dur de asociaţiile de pacienţi din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro