Sari direct la conținut

Rafila despre controalele de la spitalul Sf. Pantelimon: Nu a fost un control care avea legătură cu morții / „Nu am greșit nimic”

HotNews.ro
Rafila despre controalele de la spitalul Sf. Pantelimon: Nu a fost un control care avea legătură cu morții / „Nu am greșit nimic”
Alexandru Rafila - FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că acțiunea Corpului de control al Ministerului „nu a vizat morții” ci doar două plângeri administrative.

Ministrul spune că nu a  greșit cu nimic, dar își reproșează doar o comunicare deficitară. Același lucru îl impută și Corpului de Control al Ministerului.

„Toată lumea m-a întrebat legat de demisie. Eu nu cred că am motive să îmi dau demisia legat de acest caz. Cred că mai important decât o demisie este problema legată de credibilitatea sistemului de sănătate şi mai ales a corpului medical.”, a declarat Rafila.

Sorin Luca, șeful Corpului de control al Ministerului Sănătății, care în luna aprilie a făcut verificările la Spitalul Pantelimon și a concluzionat că nu sunt probleme, a demisionat miercuri.

„Nimeni nu a greșit”

Despre decizia Comisiei de Disciplină a Colegilor Medicilor spune că ea a prezentat realitatea la care au avut membrii ei acces: foile de observație ale pacienților și discuțiile cu medicii care au lucrat acolo.

El spune că procurorii, spre deosebire de ei, au avut acces la injectomate și tot le-a luat peste o lună de zile ca să adune dovezi rezonabile în privința celor două doctorițe arestate.

Rafila nu a fost întrebat despre Ordinul prin care a trimis controlul la Spitalul Sf. Pantelimon și nu a spus nimic despre acesta. HotNews a cerut de două ori Ministerului Sănătății ca publicul să vadă Ordinul de ministru în cazul Sf. Pantelimon, dar acesta refuză.

De ce este ordinul lui Rafila important? Pentru că el arată ce obiectiv al controlului a stabilit ministrul. Ce componență aprobată a avut Corpului de Control. Tot ministrul primește și aprobă raportul final. În cazul oamenilor morți la Sf. Pantelimon, surse judiciare susțin că ”oamenii din spital nu au vrut să coopereze inițial, văzând cum a decurs inspecția trimisă de ministrul  Rafila, una în care practic nu s-a descoperit, ci s-a acoperit”.  

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro