Sari direct la conținut

Rafila și-a amintit că a sesizat în februarie Spitalul Bălăceanca, DSP Ilfov și CJ Ilfov în legătură cu azilele groazei în urma sesizării CRJ pe care acum 5 zile nu știa dacă a primit-o

HotNews.ro
Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, Foto: AGERPRES

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că a sesizat, în luna februarie, Spitalul Bălăceanca, Direcția de Sănătate Publică Ilfov și Consiliul Județean Ilfov în urma sesizării primite de la Centrul de Resurse Juridice privind azilele groazei. Rafila afirmă, într-un interviu acordat Spotmedia.ro, că a făcut aceste sesizări, după ce acum 5 zile declara că nu știe dacă sesizarea CRJ din februarie a ajuns la Ministerul Sănătății: „O să verific dacă acest document a ajuns la Ministerul Sănătății și dacă semnalează probleme care țin de Ministerul Sănătății”, declara miercurea trecută ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un briefing la Guvern.

„Am primit trei sesizări din partea Centrului de Resurse Juridice (CRJ) în ianuarie și februarie, câte una pentru Centrul Sf. Gabriel, Centrul Armonia și Casa Cora. Ele ne solicitau verificarea modului în care Spitalul de Psihiatrie de la Bălăceanca efectua transferul pacienților către aceste centre pentru persoanele cu dizabilități (procedura de menținere a internării nevoluntare). Spitalul Bălăceaca nu este al MS, ci se află în subordinea Consiliului Județean Ilfov, la fel ca aceste centre.Am solicitat în luna februarie Spitalului Bălăceanca informații care să clarifice solicitarea CRJ, nu ne-au răspuns și am așteptat între timp un document oficial – un raport foarte consistent făcut de o organizație a Consiliului Europei care combate tortura și care a făcut o misiune de evaluare în România.” – Alexandru Rafila pentru Spotmedia.ro.

„Am solicitat, pe 20 februarie, DSP Ilfov să controleze aceste trei centre, încât să avem o situație reală a condițiilor de acolo. Pe data de 22 februarie, DSP Ilfov a răspuns că a verificat toate cele trei centre, iar singurele observații au fost legate de o manipulare necorespunzătoare a așternuturilor sau de lipsa cursurilor pentru noțiunile de igienă ale personalului. Pentru acestea DSP Ilfov a dat amenzi sau avertismente.” – Alexandru Rafila pentru Spotmedia.ro.

„Există o adresă pe care am trimis-o CJ Ilfov, inclusiv dlui președinte, pe data de 28 februarie. Corpul de control al MS a făcut o analiză a sesizărilor primite la MS, fie că discutăm de partea de sănătate publică sau de transferul pacienților, după care l-am sesizat pe dl. președinte al CJ Ilfov, în subordinea căruia se aflau și centrele pentru persoane cu dizabilități și Spitalul de Psihiatrie Bălăceanca.” – Alexandru Rafila pentru Spotmedia.ro.

Rafila, acum 5 zile, despre sesizarea CRJ din februarie: „O să verific dacă a ajuns la Ministerul Sănătății”

„O să verific dacă acest document a ajuns la Ministerul Sănătății și dacă semnalează probleme care țin de Ministerul Sănătății”, declara miercurea trecută ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, întrebat de jurnaliști, într-un briefing la Guvern, dacă sesizarea privind „azilele groazei” pe care Centrul de Resurse Juridice spune că a depus-o în februarie 2023 la Guvern a ajuns și la Ministerul Sănătății.

În timp ce fostul premier Nicolae Ciucă susținea că nu a primit nicio informare despre azilele groazei în timp ce era premier, o adresă publicată săptămâna trecută de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) arăta că ONG-ul s-a adresat Guvernului condus de Nicolae Ciucă încă din februarie 2023, cerându-i să ia măsuri în lipsa acțiunilor din partea Ministerului Muncii și a celorlalte autorități sesizate anterior.

„Am apelat la autorități. Am solicitat public, în nenumărate rânduri, cercetarea cauzelor care au dus la încălcările grave ale drepturilor tuturor oamenilor închiși în centre. Totodată, am transmis adrese către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Ilfov şi Bucureşti sector 3, Agenţia Naţională pentru Inspecţie şi Prestaţii Sociale (ANPIS) şi Ministerul Sănătății, anexând rapoartele de monitorizare ale CRJ la finalul cărora se află solicitări punctuale pentru fiecare dintre instituțiile cu competență în materie, și invesigațiile realizate de jurnaliştii Centrului de Investigații Media și Buletin de București. Observăm cu îngrijorare că nicio autoritate nu îşi asumă cercetarea cauzelor care au condus la încălcările sesizate de CRJ şi pe cale de consecinţă la prevenirea unor viitoare abuzuri. În aceste condiţii, CRJ s-a adresat conducerii Guvernului României cu solicitarea de a prelua cercetarea şi prevenirea altor încălcări ale drepturilor omului în centrele de asistenţă socială, căminele pentru vârstnici, unităţi medico-sociale şi spitale de psihiatrie. Sperăm ca Prim-ministrul să nu redirecționeze sesizarea CRJ către Ministerul Muncii sau Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.”, scria în data de 2 martie 2023 CRJ.

În nota erau atașate atât rapoartele de monitorizare cu ceea ce descoperise CRJ la cele 3 azile, dar și răspunsurile prin care Ministerul Muncii și ANPIS pasau responsabilitățile și susțineau că nu au identificat probleme.

La finalul notei, CRJ cerea Guvernului să îi fie trimis prin email un număr de înregistrare după recepționarea adresei.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro